ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ 2022, Α’ ΜΕΡΟΣ (1)

Την Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022, στην Λευκή Στήλη, (Βασιλ. Σοφίας 73), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής, στην μνήμη του Ίωνος Δραγούμη, με την συμπλήρωση 102 ετών, από την δολοφονία του (31 Ιουλίου 1920).

Την εισαγωγή έκανε ο Συντονιστής της εκδήλωσης, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, λέγοντας ότι εφέτος συμπληρώνουμε 40 χρόνια αυτής της εκδήλωσης που ξεκίνησε το 1982, ο Γιάννης Γιαννάκενας και συνεχίζει αδιαλείπτως να γίνεται κάθε χρονιά, Το ελλαδικό κράτος , επί της ουσίας, δολοφόνησε το εκλεκτότερο τέκνο του Νέου Ελληνισμού. Οι σφαίρες μπορεί να σκότωσαν τον Ίωνα, αλλά οι ιδέες του φαίνεται ότι δεν έπεσαν από τις σφαίρες αυτές. ‘Ισα – ίσα , στο λίπασμα του Δραγούμη άνθισε η γενιά του ’30 , άνθισαν οι ιδέες του, και κρατάνε μέχρι σήμερα, έναν αιώνα μετά, και θα βαστήξουν ακόμα παραπάνω

Στην συνέχεια, κλήθηκε στο βήμα ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ, ο οποίος είναι αυτός που το ξεκίνησε πριν 40 χρόνια και ο οποίος είπε τα εξής:

Είναι αλήθεια ότι το 1982, περνώντας από εδώ, με κάποιους συναγωνιστές από το ΕΝΕΚ Αμπελοκήπων τότε, κοιτάγαμε την στήλη και λέγαμε, τι μοναχική και εγκαταλελειμμένη ήτανε, για έναν τέτοιο μεγάλο Έλληνα, που από τότε οι ιδέες του εμάς μας συγκινούσανε. Τότε αποφασίσαμε ότι θα τιμούμε κάθε χρόνο εδώ τον Ι. Δραγούμη, ο οποίος αποτέλεσε θύμα εθνικού διχασμού, προσπαθώντας να αναδείξουμε τις ιδέες του και όχι τον εθνικό διχασμό που ήταν η αιτία, και ο οποίος επέφερε πολλά δεινά στον τόπο. Ο Δραγούμης, ως Έλλην ιδεαλιστής, ως νέος άνθρωπος, άνοιξε δρόμους, σκέψεις και πολλά που έχει πει μας καθορίζουν τις πράξεις μας, με τον Ελληνισμό οδηγό. Για εμάς, ο Εθνικισμός μας είναι ο Ελληνισμός μας. Εμείς είμαστε οι Έλληνες χιλιάδες χρόνια, διαχρονικά, με τα καλά μας, με τα στραβά μας. Έχουμε όμως προσφέρει όλες αυτές τις αξίες στην ανθρωπότητα που καθορίζουν και την ανθρώπινη οντότητα , όπως θα πρέπει να είναι : οντότητα ελευθερίας και εθνικής συνείδησης για όλους. Εμάς μας αφορά η εθνική συνείδηση που έχτισε ο Δραγούμης, και εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις ιδέες του, οι οποίες είναι και ιδέες του Ελληνικού Εθνικισμού.

Μετά, ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (ΚΑΒΗ), ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΔΙΚΗ, ο οποίος είπε τα εξής:

102 χρόνια έχουν περάσει από τότε που, σε αυτό εδώ το σημείο, ο Ίων Δραγούμης έπεφτε από τις σφαίρες του αδελφοκτόνου μίσους, θα έλεγα εγώ, γιατί αυτό είναι το σημείο που θα πρέπει να δούμε , γιατί και τώρα φθάσαμε σε ένα σημείο που κάποιοι, για τα κομματικά οφέλη , κάνουν ό,τι το χειρότερο, προκειμένου να έχουν αυτά τα κομματικά οφέλη και χωρίς να κοιτάζουν το εθνικό όφελος, το Έθνος της Ελλάδας.

Πεθαίνοντας εδώ, ο Ίων Δραγούμης, άφησε κάποιες υποθήκες. Από τότε που τις άφησε, έχουν περάσει 102 χρόνια , άλλες έχουν γίνει αμέτρητα βιβλία , άλλες έχουν γίνει γραμματόσημα που πουλήθηκαν σε χιλιάδες κόσμο, έχουν γίνει θεατρική παράσταση, και προχωράει όλο και περισσότερο, στις φλέβες του κάθε Έλληνα, το όνομα του Ίωνα Δραγούμη , ο οποίος προσέφερε τότε τόσα πολλά. Διαβάζουμε όσα έκανε για το Κοινό των Νησιωτών, για να γίνει ανεξάρτητο κράτος η Δωδεκάνησος που είχε κατακτηθεί από τους Ιταλούς, όσα έκανε για το Μοναστήρι, όταν ήτανε πρόξενος στην Μακεδονία, όσα ονειρευόταν να κάνει για την Βόρειο Ήπειρο , ή άλλα μέρη της Ελλάδος. Μακάρι να βρεθούν συνεχιστές , γιατί υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να γίνουνε, με γνώμονα το συμφέρον του Έθνους, και όχι τα κομματικά συμφέροντα κάποιων παρατάξεων. Θα σας μεταφέρω τα λόγια κάποιου ποιητή που βρήκα:

«Τα παλληκάρια δεν πεθαίνουν στο κρεβάτι, ούτε γερνούν, δεν έχουν τόση υπομονή, μα από την ζωή, έξαφνα , παράταιρα φευγάτοι, γίνονται θύμηση βαριά, που μας πονάει».

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥ, από την Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία

[ΕΟΝ], ο οποίος είπε τα εξής :

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Ιουλίου 1920, όταν η Αθανασία, η Ιστορία και η Δόξα , από κοινού, χαμηλώνουν το βλέμμα τους, κυρτώνουν το ανάστημά τους και κλείνουν με σεβασμό το γόνυ για να διέλθει την ουρανόπλαστη οδό προς τα Ιλίσια , ένας από τους μεγάλους ευπατρίδες τ ης Φυλής μας: 13 σφαίρες και 5 πλήγματα από ξιφολόγχες του βενιζελικού παρακράτους των Γυπαρέων, διότι οι φυσικοί αυτουργοί έχουν ονοματεπώνυμο, στοχεύουν ευθέως στην καρδιά του Έθνους. Και δολοφονούν τον Ίωνα Δραγούμη , αλλά δεν καταφέρνουν να τον σκοτώσουν. Και αυτό, διότι ο Ίων Δραγούμης μπορεί να πέρασε στην Ιστορία, αλλά νίκησε στον Θρύλο. Η μορφή του , εναντιωνόμενη στο Κράτος , το οποίο διαρκώς, αενάως και αδιαλείπτως αποπειράται να εξοντώσει όποιον αισθάνεται ότι το απειλεί, υπερκερνά την φυσική φθορά, και περιβάλλεται την αιωνιότητα της ψυχής .

Ο Ίων Δραγούμης έπεσε , διότι, πολύ απλά, το βενιζελικό κράτος της εποχής τότε δεν ανεχόταν την παρουσία του. Είχε εκφράσει τότε, ως ανεξάρτητος βουλευτής Φλωρίνης, την στερεά σταθερή πεποίθηση πως η Ελλάδα θα πρέπει ναι μεν να πορευθεί με την οδό των Δυνάμεων της Entente, αλλά όχι να προσδεθεί στο άρμα της , όπως επιχείρησε τότε η κυβέρνηση της εποχής. Και αυτό , διότι πίστευε στην ανεξαρτησία του Έθνους και στο γεγονός ότι το ίδιο το Γένος δεν μπορεί να περικλειστεί σε σύνορα. Ο Ελληνισμός έχει σύνορα σε όλο τον κόσμο , ακριβώς γιατί πολύ απλά παντού απαντάται η έννοια της ελληνικότητας . Δεν μισήθηκε μόνο γιατί εναντιώθηκε τότε στις συστημικές δυνάμεις εξουσίας , αλλά και για έναν επιπλέον λόγο. ‘’Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΔΙΟΤΙ Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’’, είχε γράψει στο βιβλίο του «ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ», και αυτό σημαίνει ότι η μορφή του αναδεικνύεται σε μέτρο σύγκρισης με όλους εκείνου στους μειοδότες , ο οποίοι, όχι μόνο υπέγραψαν , αλλά ‘’σέβονται, τιμούν και εφαρμόζουν’’ το ρεζίλι των Πρεσπών.

Αφ’ ενός η εναντίωση στην βενιζελική αγιογραφία, αφ’ ετέρου οι διακηρύξεις του για την Μακεδονία, οδήγησαν το σύγχρονο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να απεμπολήσει , να αποβάλλει την ιστορική φυσιογνωμία και οντότητα του Ίωνος. Και παρά την άδηλη προπαγάνδα , το έργο του, οι λόγοι του , οι πράξεις του , και φυσικά το σύνολο της πνευματικότητός του εξακολουθεί και σήμερα να εμπνέει , να συγκινεί, να θέλγει , να γοητεύει , την Ελληνική Νεολαία. Αυτήν την Νεολαία, την ελεύθερη και ανεξάρτητη στο φρόνημα , την αγνή και παρθένα στην καρδιά και στις σκέψεις, η οποία δεν συγχρωτίστηκε με την σάπια κομματοκρατία των προσκυνημένων, αλλά μιλά ξανά για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Μιλά επίσης για την αξία της παραδόσεως, για την αυθεντική ευτυχία της κοινότητος , για τα αλύτρωτα εδάφη και, φυσικά για τον προορισμό της εθνικής ολοκληρώσεως, αλλά και για τον κώδικα του αίματος και της τιμής, όπως αποτυπώθηκαν με τόλμη, δάκρυ και εμπειρία στα ‘’ΑΠΑΝΤΑ’’ του ‘Ιωνα Δραγούμη.

Όλες αυτές οι ιδέες, ωσάν χειμαρρώδη ποτάμια, μέσα την άβυσσο του μετεφηβικού νου, ποτίζουν τα ακαλλιέργητα στρέμματα της ελληνικής νεότητος και δροσίζουν τις διψασμένες ψυχές των φιλοπάτριδων σπόρων του Γένους . Σε αυτήν την νεολαία επενδύουμε . Όλες αυτές οι ιδέες συγκρότησαν το Ευαγγέλιο του Νέου Εθνικισμού. Για αυτόν τον Νέο Εθνικισμό συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα , τιμούμε αυτήν εδώ την επέτειο , οι νεώτεροι για λιγότερα χρόνια, οι πρεσβύτεροι και οι μεγαλύτεροί μας για περισσότερα, για ένα και μόνο σκοπό , για να γίνει πράξη αυτό που δεν υλοποιήθηκε ποτέ : το όραμα της μίας ενιαίας , αδιαιρέτου και ελευθέρας Ελλάδος. Σσς ευχαριστώ.

Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ως εξής :

-ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ),

-ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΕΣΗΣ (ιστοσελίδα ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΙΣ),

-ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ),

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΜΑΣ (ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ),

– ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ [ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ (Ε.ΠΟ.Κ)]

– ΚΛΩΝΗΣ Ν. [ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΝΕΟΛΑΙΑ (Ε.Ο.Ν.)]

ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ

ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥ

loading...