Η Ρωσία δεν θα εξάγει πετρέλαιο σε καμία δυτική χώρα αν γίνει δεκτή η ιαπωνική πρόταση για ”split” 50% της τιμής του

 Θρίλερ νούμερο 2 μετά το φυσικό αέριο: Πάει για 300 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

Η Ρωσία δεν θα εξάγει πετρέλαιο στις δυτικές χώρες αν η τιμή του πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ στην ρωσική τηλεόραση.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά την ιαπωνική πρόταση για περικοπή κατά 50% της τιμής που αγοράζεται το ρωσικό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές.
Η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί ως αντίποινα μετά την αποβολή των ιαπωνικών εταιρειών από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Σαχλίνη-1 και Σαχαλίνη-2 της Άπω Ανατολής.
Τα αντίποινα από τους Ιάπωνες δεν ήταν τυχαία, καθώς το Τόκιο έχει έλθει σε απελπιστική κατάσταση σε ότι αφορά την ενεργειακή αδυναμία της Ιαπωνίας.
Οπως δήλωσε ο Νόβακ: «Εάν οι τιμές αυτές για τις οποίες μιλάνε είναι πιο χαμηλές από το κόστος παραγωγής πετρελαίου, τότε φυσικά η Ρωσία δεν θα διασφαλίσει τις προμήθειες πετρελαίου στις δυτικές αγορές. Αυτό σημαίνει, ότι απλά εμείς δεν θα δουλεύουμε με ζημιά».
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν επιδιώκει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου για να κάνει πιο δύσκολη την χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Aξιωματούχοι λένε ότι ο στόχος είναι μια τιμή σε επίπεδο που να καλύπτει το οριακό κόστος της παραγωγής έτσι ώστε η Μόσχα να έχει κίνητρο να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο.
Φυσικά οι Αμερικανοί επιμένουν στις ανοησίες και στους μπακαλίστικους υπολογισμούς και μάλλον δουλεύουν για να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου όπως έχει προειδοποιήσει ο τ. πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ν.Μεντβέντεφ.
Θυμίζουμε πως ο Ν.Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει αρχές του Ιουλίου πως «Θα υπάρχει σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και η τιμή του θα είναι πολύ υψηλότερη. Υψηλότερη ακόμη και από την προβλεπόμενη αστρονομική τιμή των 300-400 δολαρίων το βαρέλι».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει χθες στους δημοσιογράφους ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν στα ύψη εάν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή.
loading...