«Αραβική επανάσταση» στην παραγωγή πετρελαίου «βραχυκυκλώνει» το εμπάργκο G7 κατά Ρωσίας: Δεν αυξάνουν την παραγωγή!

 Αντίθετα αγοράζουν μαζικά ρωσικό πετρέλαιο και στηρίζουν την Μόσχα!

Ένας νέος κόσμος ανατέλλει στο γεω-οικονομικό περιβάλλον του πλανήτη και όλα αλλάζουν με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία: Η αποικιοκρατία που σημάδεψε την ευημερία της Δύσης (δυτικής Ευρώπης, αρχικά και ΗΠΑ εν συνεχεία) τα τελευταία 600 χρόνια και η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών των αποικιών με τελευταίο κεφάλαιο τα 120 χρόνια που προηγήθηκαν του σημερινού 2022, φαίνεται ότι τελειώνουν με μία φράση του προέδρου της Γαλλίας Ε.Μακρόν προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τ,Μπάιντεν, στους G7.
Tι είπε; Ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, (σ.σ.: δύο χώρες που μέχρι πριν ελάχιστο χρονικό διάστημα, ας οριοθετήσουμε την εκλογή Μπάιντεν, δεν τολμούσαν «ούτε να βήξουν» χωρίς να ρωτήσουν τις ΗΠΑ), αρνήθηκαν κατηγορηματικά να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να καλύψουν τις κυρώσεις των δυτικών προς την Ρωσία και συνακόλουθα να ρίξουν την τιμή του πετρελαίου!
Προκαλώντας, κατ’αυτό τον τρόπο, ζημιά στην ρωσική οικονομία. Γιατί λένε ότι «Δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή»!
Η φράση που θα δείτε στα βίντεο έγινε κατά την διάρκεια της Συνόδου των G-7.
Ο Μπάιντεν περπατούσε μαζί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, όταν ο Μακρόν τον ενημέρωσε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου επειδή οι χώρες τους επηρεάζονται σοβαρά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τότε του πλησίασε ο Ε.Μακρόν και είπε στον Μπάιντεν,
«Είχα μια κλήση με τον MBZ (συντομογραφία του ηγεμόνα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν). Μου είπε δύο πράγματα. Είμαι στο μέγιστο, στο μέγιστη της παραγωγικής ικανότητά μας. Αυτό ισχυρίζεται. Και μετά μου είπε ότι οι  Σαουδάραβες μπορούν να αυξήσουν μόλις κατά 150 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα την παραγωγή μόνο. Ίσως λίγο περισσότερο, αλλά δεν έχουν δυνατότητες πριν περάσουν έξι μήνες»!
Τα ίδια ακριβώς είχε δηλώσει και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Σουχάιλ μπιν Μοχάμεντ Αλ Μαζρουέι  ΗΑΕ πρόσφατα:
«Υπό το φως των πρόσφατων δημοσιεύσεων των μέσων ενημέρωσης, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παράγουν σχεδόν τη μέγιστη παραγωγική μας ικανότητα με βάση την τρέχουσα γραμμή παραγωγής του ΟΠΕΚ+».
Όπως και το Κατάρ!
Αλλά στους δυτικούς δεν έχει προκαλέσει μόνο αυτό «νευρική κρίση». Οι Σαουδάραβες -κάνουν από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και επιβλήθηκε εμπάργκο από ΗΠΑ, Βρετανία κλπ στο ρωσικό πετρέλαιο- αυτό που έκαναν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ από την Σαουδική Αραβία και τις άλλες αραβικές χώρες:
Αγοράζουν μαζικά ρωσικό πετρέλαιο από την Αίγυπτο όπου το εξάγει η Ρωσία (κανείς δεν τολμά από τους δυτικούς φυσικά να ενοχλήσει το Κάϊρο) και σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς και το ξαναπουλάνε στους Αμερικανούς σε τρέχουσες τιμές!
Οι εισαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατακόρυφα ειδικά τον Ιούνιο και κυρίως από την Αίγυπτο εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Αίγυπτο εκτινάχθηκαν σε υψηλό επίπεδο ετών.
Τον Ιούνιο, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έλαβε 3,2 εκατομμύρια βαρέλια καυσίμου για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από τη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής, το υψηλότερο εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd.
Από την πλευρά της, οι εισαγωγές της ίδιας της Αιγύπτου του προϊόντος από τη Ρωσία αναμένεται να εκτιναχθούν στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια, το μεγαλύτερο από το 2016! Και πάνε στην Σαουδική Αραβία!
«Φαίνεται ότι αυξανόμενοι όγκοι ρωσικού πετρελαίου κατευθύνονται προς τη Σαουδική Αραβία μέσω της Αιγύπτου», δήλωσε ο Jonathan Leitch, αναλυτής αγοράς πετρελαίου στην Turner, Mason & Co.
Τα ρωσικά φορτία κατευθύνονται στον τερματικό σταθμό της Αιγύπτου Ain Sukhna στην Ερυθρά Θάλασσα όπου έχει αποθηκευτικό χώρο η Aramco Trading Co. Από εκεί, το πετρέλαιο μεταφέρεται μέσω της θάλασσας σε πολλά λιμάνια στη δυτική Σαουδική Αραβία.
Οι εισαγωγές της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν κατά 86% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου στον κόσμο αυτόν τον μήνα, πίσω από τη Σιγκαπούρη (το περισσότερο πετρέλαιο το αγοράζει εν συνεχεία η Κίνα) και οι ΗΠΑ που εξακολουθούν και «στοκάρουν» πετρέλαιο.
«Η Σαουδική Αραβία έχει πράγματι αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καθώς δεν υπάρχουν κυρώσεις που να εμποδίζουν αυτό να συμβεί», δήλωσε ο Peter La Cour, αναλυτής προϊόντων πετρελαίου στην Energy Aspects Ltd.
«Το ρωσικό πετρέλαιο είναι το φθηνότερο βαρέλι που διατίθεται για καύσιμο στη Σαουδική Αραβία Η καλοκαιρινή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί και έχει οικονομική λογική».
Την ίδια στιγμή οι Σαουδάραβες σε πλήρη συνεννόηση προφανώς με την Μόσχα, διατηρούν υψηλά τις τιμές του πετρελαίου, προκαλώντας «πυρετό» στις δυτικές οικονομίες:
Η Saudi Aramco ειδοποίησε τουλάχιστον πέντε διυλιστήρια της Βόρειας Ασίας ότι θα παραδώσει λιγότερους όγκους αργού πετρελαίου τον Ιούλιο!
loading...