Τούρκοι αναλυτές για απόκτηση F-35 από Ελλάδα: “Είναι σαν ρομπότ, καμία σχέση με τα F-16”

 Η περαιτέρω εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας με την ένταξή της στο πρόγραμμα των F-35 “θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο”, σχολιάζουν Τούρκοι αναλυτές.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, έντονη είναι η ανησυχία της τουρκικής πλευράς για την μελλοντική απόκτηση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών από την Ελλάδα. Στο Haber Turk, ειδικοί έκαναν λόγο ότι τα F-35 “θα κάνουν μεγάλη διαφορά στο Αιγαίο”.

Ο Γκιουρσέλ Τοκμάκογλου, πρώην διευθυντής πληροφοριών της τουρκικής αεροπορίας συγκρίνοντας τα F-35 με τα τουρκικά F-16, σημείωσε ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, τονίζοντας πως πρόκειται για αεροσκάφη που θα υποστηρίζονται και από τις ΗΠΑ μέσω των συστημάτων που διαθέτουν.

“Το F-35 είναι άλλο πράγμα. Και με ένα αεροσκάφος F-35 απέναντί σας έρχονται οι ΗΠΑ. Ένα μόνο F-35 χρησιμοποιεί το σύστημα δικτύου των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που ένα δικό μας F-16 κάνει μια αερομαχία με ένα ελληνικό F-35, θα το υποστηρίζουν και με τις δικές τους δυνάμεις. Αυτό αν το βάλετε σε συνθήκες πολέμου σημαίνει πολλά”, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα F-35 λειτουργεί ως ένα ημιαυτόνομο ρομπότ: “Το F-16 δεν είναι έτσι, ο πιλότος το χρησιμοποιεί, απλά το νέο αεροσκάφος θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα συστήματα του F-35”.

loading...