«Κρύο ντουζ» στην Τουρκία με τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNN: «Και πάλι στόχος του είναι ο Ερντογάν»

 Η αντίδραση της Τουρκίας στη συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNN

Αναπαραγωγή των δηλώσεων Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN γίνεται σήμερα στην Άγκυρα. Ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο είπε: «Ο Ερντογάν να ασχοληθεί με την τουρκική οικονομία και όχι με νεοθωμανικές επιδιώξεις». 

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από την Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπτωματικά συνέπεσαν με τα νέα άσχημα στοιχεία για την οικονομία της Τουρκίας που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη (28/7) και επιβεβαιώνουν ότι σε πολύ κρίσιμη φάση είναι η τουρκική οικονομία και η ίδια η κυβέρνηση. Αμφίβολο είναι αν ο πρόεδρος Ερντογάν θα μπορέσει να αντιστρέψει την δύσκολη κατάσταση με την οικονομία ενώ τον απασχολεί ιδιαίτερα το ενεργειακό. Υπενθυμίζεται ότι Πούτιν – Ερντογάν θα συναντηθούν στις 5/8 στο Σότσι της Ρωσίας. 

Ρεπορτάζ φιλοξενεί το CNNTurk για δηλώσεις Μητσοτάκη στο CNN με τίτλο: «Και πάλι στόχος του Μητσοτάκη είναι ο Πρόεδρος Ερντογάν: “Θα πρέπει να επικεντρωθεί στην οικονομία αντί για τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις”».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, συνεχίζεται με αμοιβαία σκληρές δηλώσεις. Στις σχέσεις με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόγραμμα που συμμετείχε χθες στο CNN International».

Και συνεχίζει: «Ο Μητσοτάκης είπε, “Το τελευταίο πράγμα που θέλουν το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη είναι άλλη μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” και υποστήριξε ότι θέλουν να επιλύσουν τα προβλήματα με την Τουρκία. Σημειώνοντας ότι όπως πιστεύει μπορούν οι δυο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τηρώντας το διεθνές δίκαιο, ο Μητσοτάκης επέκρινε επίσης ευθέως τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Στο ίδιο ρεπορτάζ, σημειώνεται ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τις αμοιβαίες δηλώσεις. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, στοχοποιώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Μάιο, είπε «Δεν υπάρχει Μητσοτάκης για μένα» και οι δύο ηγέτες δεν συναντήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα. Η Πρόεδρος της Ελλάδος Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ελληνικό Τύπο στις αρχές της εβδομάδας, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «δρά επιθετικά» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

loading...