ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΕΡΓΑ ΣΓΟΥΡΟΥ




Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου *  

Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε το Κορωπί για να ελέγξει το έργο Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, που προβλέπεται να ακυρώσει 20/25 χιλιάδες βόθρους!

Ο Πρωθυπουργός μεταξύ των άλλων, συνοδευόταν από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη!

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο αυτού του αναπτυξιακού έργου!

Γνωρίζει ωστόσο, πως αυτό το τεράστιο ομολογουμένως έργο, είναι έργο του Γιάννη Σγουρού; Όπως βεβαίως και πολλών άλλων έργων της Περιφέρειας Αττικής!

Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πως η σύμβαση προέβλεπε προϋπολογισμό 110 εκ. ευρώ και σήμερα έχει εκτιναχτεί;

Γνωρίζει πως η διοίκηση Γιάννη Σγουρού ξεπέρασε 42 νομικές εμπλοκές;

Γνωρίζει πως το έργο προβλεπόταν να ολοκληρωθεί το 2016 και ακόμη ολοκληρώνεται; Και νιώθει ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;

Αλλά είπαμε, ο Γιάννης Σγουρός έχει έρωτα με την Περιφέρεια Αττικής!

Έτσι δεν ακούει όλες εκείνες τις φωνές, που του λένε να κατέλθει επικεφαλής κινήματος στην κεντρική πολιτική σκηνή για να σαρώσει!

Τότε να δεις τα κομματικά επιτελεία τι πανικό θα επιδείξουν! Τότε να δείτε τους Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη να ξεπερνούν σε τρέξιμο τον αείμνηστο και αγαπημένο μας Θανάση Βέγγο!

Αυτά μεταξύ άλλων έγραφα σε πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο:

ΧΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Άλλος σχεδιάζει, άλλος εκτελεί και άλλοι οικειοποιούνται τα έργα του, που είναι ανίκανοι να ολοκληρώσουν…

Πέρασε μια εβδομάδα από το παραπάνω δημοσιευμένο άρθρο μου στην Ελεύθερη Ώρα και σε αρκετά ειδησεογραφικά πόρταλ και όπως αναμενόταν, ούτε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης (υποστηρίχτηκε επίσημα από τη ΝΔ) απάντησαν στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα!

Σήμερα θέτουμε εκ νέου τα παραπάνω ερωτήματα και ταυτόχρονα ρωτάμε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί νιώθει ικανοποιημένος από την πρόοδο (;;;) αυτού του αναπτυξιακού έργου! Ποιον κοροϊδεύει; Τον ίδιο ή τον λαό της Αττικής;

Επειδή έπρεπε να ολοκληρωθεί αυτό το αναπτυξιακό έργο το 2016 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί;

Τι ακριβώς κάνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του τρία χρόνια τώρα, όπως και ο Περιφερειάρχης του στην Αττική Γιώργος Πατούλης;

Η προ ημερών εκεί επίσκεψή τους ήταν μια προεκλογική ρεβεράντζα, επειδή κατακρημνίζονται τα ποσοστά της ΝΔ και στραπατσάρεται καθημερινώς το πολιτικό προφίλ του Πρωθυπουργού, αλλά και του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη;

Αντιλαμβάνονται ότι, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Περιφερειάρχης, είναι έκθετοι στα μάτια του λαού της Αττικής και κυρίως της Ανατολικής;

Αλλά αντίστοιχα έκθετος είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως επίσης η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου (2014-2019), που στην θητεία της τελμάτωσε αυτό το σπουδαίο αναπτυξιακό έργο!

Έκθετος όμως είναι και ο λαός της Αττικής, ο οποίος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 έταξε τον εμπνευστή αυτού του έργου Γιάννη Σγουρό στην αντιπολίτευση!

Όταν τον Ιούλιο 2013 υπογραφόταν η Σύμβαση…

Όμως ας αφήσουμε τα πολλά λόγια και ας προχωρήσουμε στα έργα που αποδεικνύουν πόσο ανίκανοι είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης!

Έτσι αναζητήσαμε από την αυτοδιοικητική παράταξη του Γιάννη Σγουρού όλα εκείνα τα πειστήρια – πεπραγμένα εκείνης της εποχής, που ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός εμπνεύστηκε και ξεκινούσε την υλοποίηση αυτού του τεράστιου αναπτυξιακού έργου και το οποίο στη συνέχεια ενταφίασαν Δούρου και Πατούλης!

Παρακάτω απόσπασμα του ΔΤ της αυτοδιοικητικής παράταξης του Γιάννη Σγουρού:

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013 υπογραφόταν η σύμβαση έργου για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), προϋπολογισμού 124 εκ. ευρώ, από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη!

Αυτό το έργο αποτελεί την απαρχή για την οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των χιλιάδων βόθρων της Ανατολικής Αττικής, ενώ εξαλείφεται οριστικά ο κίνδυνος επιβολής αυστηρών προστίμων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ωφέλειες είναι σημαντικές, τόσο σε επίπεδο δημιουργίας υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και σε επίπεδο απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Η χρηματοδότησή του γίνεται από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013!

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, παίρνοντας το λόγο και αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Ανάπτυξης και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γ. Γιαννούση, τους Δημάρχους, τους Δικαστές τους ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ταχύτητα εκδίκασης των ενστάσεων, αλλά και όλους όσους συνέβαλλαν στο έργο αυτό με την πολύτιμη βοήθεια και την αποτελεσματική συνεργασία τους, τόνισε:

«Είναι ένα έργο του Δεύτερου Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα έργο 100% χρηματοδοτούμενο από πόρους του ΕΣΠΑ.

Η κατασκευή των έργων υποδομής για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων στην Αττική ήταν η βασική προεκλογική δέσμευσή μας. Όταν η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την αρμοδιότητα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, τον Ιούλιο του 2011, είχα πει πως σε δυο χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα. Έπεσα έξω 25 ημέρες. Δεν ήταν προφητεία, αλλά αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς. Μόνο με δουλειά έρχονται αποτελέσματα. Μόνο με δουλειά δημιουργούνται τα αποθέματα.

Η Πολιτεία έδειξε εμπιστοσύνη στην Αυτοδιοίκηση με τη μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης του ΕΣΠΑ και τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν απόλυτα για αυτό άλλωστε είμαστε σήμερα εδώ και υπογράφουμε αυτό το έργο. Είναι ένα έργο για το αύριο, για την επόμενη γενιά και τους νέους που θα δουν να βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής τους»!

Οι κυβερνήσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη και η Περιφέρεια Αττικής Δούρου – Πατούλη που δεν παίρνει τα μηνύματα…

Στη συνέχεια, ο κ. Σγουρός, παρουσίασε το ιστορικό του έργου και τις ωφέλειες που αυτό θα έχει για την περιοχή, ενώ προχώρησε και στην πρόταση προς την εταιρεία να στηρίξει την τοπική κοινωνία, στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης παίρνοντας το λόγο τόνισε:

«Με αυτό το έργο μπαίνει τάξη στο μπάχαλο, σε ένα μπάχαλο δεκαετιών και ήταν καιρός πια να γίνει η Ελλάδα Ευρώπη. Το έργο αυτό χωρίς καμία αμφιβολία πέρασε από 40 κύματα. Διάφορες αδυναμίες της Διοίκησης και η δικομανία το καθυστέρησαν πολύ. Σήμερα, περνάμε σε μια νέα φάση: από τη φάση της θεωρίας, στη φάση της πράξης.

Το έργο που θα είναι έτοιμο το 2015, θα αλλάξει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων στα Μεσόγαια. Το έργο όμως αυτό φέρνει και ένα ευρύτερο μήνυμα: ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού και αλλαγής της νοοτροπίας των πολιτών και του Κράτους για το περιβάλλον.

Στέλνει όμως και ένα μήνυμα σε εμάς, στην Κυβέρνηση και τις Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές, πως το έργο αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να γίνουν περισσότερα τέτοια έργα για τα υγρά και τα στερεά απόβλητα.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για 10 έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων σταθμών στην Περιφέρεια Αττικής.

Θα προχωρήσουμε λοιπόν και αυτοί οι οποίοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακών να ξέρουν ότι στο τέλος θα τις χάσουν. Η κοινή λογική και η Ευρώπη θα κερδίσουν. Θα προχωρήσουμε μπροστά με αποφασιστικότητα, γιατί το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στην πατρίδα μας. Με αυτό τον τρόπο κινηθήκαμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης σε αυτό το έργο, με αυτόν τον τρόπο θα κινηθούμε και σε όλα τα υπόλοιπα.

Με τον Γιάννη Σγουρό μιλήσαμε πολλές φορές τους τελευταίους 12 μήνες για το έργο που σήμερα ξεκινά. Ήταν αγωνιώδεις οι προσπάθειες για να φτάσουμε σήμερα εδώ, αλλά άξιζε τον κόπο. Άξιζε ο κόπος και του ίδιου του Γιάννη Σγουρού και των συνεργατών του και φυσικά των δικών μου συνεργατών στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η ικανοποίηση που μένει στο τέλος μιας τέτοιας προσπάθειας είναι ακριβώς ότι κάτι αλλάζει και το βλέπεις μπροστά σου. Σε λίγο καιρό θα το δουν και οι κάτοικοι της περιοχής που δικαιούνται να έχουν ένα επίπεδο ζωής αντίστοιχο με αυτό των προηγμένων κρατών της Ευρώπης και εδώ δεν πρέπει να είμαστε για τα λόγια, αλλά για τα έργα. Έργα σαν και αυτό που σήμερα ξεκινά»!

Σήμερα διαπιστώνουμε, ότι δεν μπήκε τάξη στο μπάχαλο, στο μπάχαλο δεκαετιών, ούτε έφτασε ο καιρός που η Ελλάδα έγινε Ευρώπη!

Και μπορεί να νόμιζε τότε ο κ. Χατζηδάκης, ότι “η δικομανία το καθυστέρησαν πολύ” το έργο, αλλά η ανικανότητα των κυβερνήσεων Τσίπρα – Μητσοτάκη και των Περιφερειαρχών τους Δούρου και Πατούλη ξεπέρασε και τις δικονομικές τρικλοποδιές στη διοίκηση Γιάννη Σγουρού!

Όταν έπεφτε ο θεμέλιος λίθος…

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 ξεκινούσε η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας – Παιανίας!

Όπως μάλιστα αναφέρει το ΔΤ της Αυτοδιοικητικής Παράταξης Γιάννη Σγουρού, το θεμέλιο λίθο σε ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στην Αττική έθεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, παρουσία του Διευθυντικού Στελέχους της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γ. Κρεμλή, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Γ. Ιωαννίδη, του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθ. Μπούρα και των βουλευτών κ. Μ. Βορίδη και Γ. Βλάχου κλπ.

Στην εκδήλωση παρέστη επίσης ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, παρουσία εκατοντάδων πολιτών της περιοχής!

loading...