Αρχαίο ελληνικό ναυάγιο «γεμάτο θησαυρούς» ανακαλύφθηκε κοντά στην Αλεξάνδρεια

Οι δύτες το εντόπισαν κάτω από ένα στρώμα πηλού, πάχους τεσσάρων μέτρων

Ένα αρχαίο ελληνικό ναυάγιο γεμάτο θησαυρούς ανακάλυψε μία ομάδα δυτών στον κόλπο του Αμπού Κιρ, κοντά στην Αλεξάνδρεια.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM) και σύμφωνα με αναφορές, χρονολογείται από την εποχή των Πτολεμαίων (305 έως 30 π.Χ.). Οι δύτες το εντόπισαν κάτω από ένα στρώμα πηλού, πάχους τεσσάρων μέτρων.

Σύμφωνα με τον Φρακ Γκόντιο, πρόεδρο του IEASM, το πλοίο βυθίστηκε όταν μεγάλα συντρίμμια από τον ναό του Αμόν έπεσαν πάνω του. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι το πλοίο ήταν αρχικά ελλιμενισμένο σε μια προβλήτα πριν από ένα κατακλυσμικό γεγονός που πυροδότησε την καταστροφή του ναού.

Τα κομμάτια του ναού που συνέτριψαν το πλοίο το έστειλαν στον πυθμένα του καναλιού και ταυτόχρονα του παρείχαν τις κατάλληλες συνθήκες για να διατηρηθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσο για τους θησαυρούς που βρέθηκαν, φαίνονται στο παραπάνω tweet του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, το οποίο γράφει ότι η ομάδα των δυτών βρήκε και έναν ελληνικό ταφικό χώρο που χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.

Πρέπει να σημειωθεί πώς πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο εύρημα, καθώς έχει βρεθεί μόνο ένα πλοίο από αυτή τη χρονική περίοδο – το Punic Marsala, που χρονολογείται περίπου το 235 π.Χ.

loading...