Μετά τις ΗΠΑ και η ΕΕ: Οι Βρυξέλλες άρουν τις κυρώσεις που επέβαλαν στην Ρωσία για να μην πεινάσουν

 

Έρχεται… τροποποίηση μπροστά στο φάσμα της επισιτιστικής κρίσης

Καταιγιστικές φαίνεται ότι είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα των κυρώσεων καθώς μετά την αμερικανική άρση σε ότι αφορά τον τομέα των ρωσικών τροφίμων έρχεται τώρα και η περήφανη… αναδίπλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Μόσχας, καθώς σχεδιάζει την αποδέσμευση ορισμένων κεφαλαίων κορυφαίων ρωσικών τραπεζών που ενδέχεται να απαιτηθούν για την άμβλυνση των σημείων συμφόρησης στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων.
Υπό τον φόβο επισιτιστικής κρίσης στην Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση θα τροποποιήσει τις κυρώσεις της στη Μόσχα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει στην κατοχή του το Reuters.
Βέβαια το ζητούμενο είναι πλέον κατά πόσο η Ρωσία θα το αποδεχθεί ή κατά πόσο θα συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας. Η Δύση, πριν έρθει ο χειμώνας, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν αρκεί να έχεις απλά τον έλεγχο των χρηματιστηρίων σε καιρό πολέμου αλλά των τροφίμων και των πρώτων υλών. Η Ρωσία το ήξερε.
Η κίνηση έρχεται εν μέσω κριτικής από Aφρικανούς ηγέτες για τον αρνητικό αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο εμπόριο, οι οποίες μπορεί να έχουν επιδεινώσει τις ελλείψεις.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τους εκπροσώπους της ΕΕ, στις 20 Ιουλίου 2022, η ΕΕ θα μπορεί να ξεπαγώσει τους αποκλεισμένους οικονομικούς πόρους που ανήκουν σε κορυφαίες ρωσικές τράπεζες, τις VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank και Bank Rossiya.
Εξαίρεση η Sberbank
Ξεχωριστά, υπό τις νέες κυρώσεις που θα εγκριθούν στις 20 Ιουλίου, η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, θα υπόκειται επίσης σε δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων, με εξαίρεση τους πόρους που απαιτούνται για το εμπόριο τροφίμων, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.
Στο προσχέδιο του εγγράφου αναφέρεται ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν «αφού καθοριστεί ότι τέτοια κεφάλαια ή οικονομικοί πόροι είναι απαραίτητοι για την αγορά, την εισαγωγή ή τη μεταφορά γεωργικών εφοδίων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και των λιπασμάτων».
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες κυρώσεις, η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων από ρωσικά λιμάνια, τα οποία οι έμποροι είχαν σταματήσει να εξυπηρετούν μετά τις κυρώσεις της ΕΕ.
Βέβαια, ειδικά με τα λιπάσματα, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην παγκόσμια γεωργία η απόφαση των ΗΠΑ, καθώς πυροδότησε την εν συνεχεία γενική απαγόρευση εξαγωγής λιπασμάτων της Ρωσίας προς τις «μη φιλικές χώρες» με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής στις πρώτες καλλιέργειες της χρονιάς, αλλά και την ανησυχία ότι θα μειωθεί η παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στα υπόλοιπα προϊόντα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλους, επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία που έχουν ως αποτέλεσμα βέβαια την εκτίναξη της ακρίβειας στην Δύση.
loading...