Φον ντερ Λάιν στην Βουλή των Σκοπίων: «Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας» – ΒΙΝΤΕΟ


 Την Ελλάδα πλέον δεν την υπολογίζει κανείς...

Ένα tweet στον λογαριασμό της Κομισιόν ενόψει της χθεσινής παρουσίας της προέδρου της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια, άναψε φωτιές πριν από την ομιλία στο κοινοβούλιο για την πιθανή ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κομισιόν αποκάλεσε την χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία», σύμφωνα με την μειοδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ακόμα και αυτό θεωρήθηκε προσβλητικό για τους δήθεν «Μακεδόνες». Το tweet κατέβηκε μετά από λίγες ώρες και χθες, η ίδια προσπαθώντας να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα στην αίθουσα τα έδωσε… όλα στους γείτονες λέγοντας: «Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας, όπως και η ταυτότητά σας»!


Πάντως, η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιν στα Σκόπια όχι μόνον δεν μετρίασε τις διαδηλώσεις έναντι της γαλλικής πρότασης, αλλά εντάθηκαν.


Ούτε η φράση της στο κοινοβούλιο «Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας και την σεβόμαστε πλήρως, όπως και την ταυτότητά σας. Η Ευρώπη σας περιμένει». Εντός της αίθουσας προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν θετικά.


«Οι τροποποιήσεις του συντάγματός σας για την βελτίωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα ενισχύσει περαιτέρω την δέσμευσή σας σε αυτές τις αξίες και ακολούθως αυτόματα θα ανοίξει τις ενταξιακές διαδικασίες. Θα τροφοδοτήσει άλλη μία διακυβερνητική σύνοδο χωρίς να χρειάζονται άλλες αποφάσεις», επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Η γαλλική πρόταση στόχο έχει να μετριάσει τις αντιθέσεις ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια. Η κυβέρνηση των Σκοπιανών αν και αρχικά την απέρριψε ακολούθως την δέχθηκε. Ωστόσο απαιτούνται και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που περνούν μέσα από το κοινοβούλιο και απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια :