ΘΕΣΜΟΒΟΡΟΙ /ΘΕΣΜΟΦΘΟΡΟΙ

 

Κώστα  Δημ  Χρονόπουλου  

(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου) *  

Είμαστε μια χώρα όπου βρίθουν οι Θ ε σ μ ο β ό ρ ο ι Θ ε σ μ ο λ ά τ ρ ε ς. Πολιτευόμενοι , πολιτικοί , κυβερνώντες, αντιπολιτευόμενοι, ΜΜΕ, κατ’ εξοχήν βυσσοδομούν ανενδοίαστα και ανεπίτρεπτα. 

Ένα μόνο πρόσφατο –πλην  διαχρονικό – παράδειγμα:

Η διεξαγωγή εκλογών. Τίθεται –κακώς- το ερώτημα: Να γίνουν τώρα /πρόωρα ή στην ώρα τους/ θεσμικά; 

Σε οποιαδήποτε χώρα που σέβεται τους θεσμούς παρόμοιο ερώτημα θα ήταν αδιανόητο. Παρά ταύτα σ΄ ετούτο τον τόπο είθισται να σεβόμαστε τους θεσμούς φραστικά και να τους ποδοπατούμε /περιφρονούμε πρακτικά .

Οι πολιτικοί μας –ιδίως των κομμάτων εξουσίας- δεν ενδιαφέρονται για την ομαλή λειτουργία των θεσμών , του πολιτεύματος. Το μόνο που τους απασχολεί είναι η πρόωρη πτώση της εκάστοτε κυβερνήσεως ώστε να ανοίξει ο δρόμος κατάληψης της εξουσίας για τους ίδιους και το κόμμα τους (!).

Είναι τέτοια η πρεμούρα θ ω κ ο κ α τ ά λ η ψ η ς που όχι μόνον αδιαφορούν για την τήρηση των συνταγματικών κανόνων, αλλά αυτοεκτίθενται ανερυθρίαστα ισχυριζόμενοι τα ακριβώς αντίθετα (ανάλογα με το αν είναι Κυβέρνηση ή Αντιπολίτευση). Οι νυν κυβερνώντες ζητούσαν πρόωρες εκλογές από την τότε Κυβέρνηση και σημερινή Αξ. Αντιπολίτευση . Οι τελευταίοι σήμερα ζητούν το ίδιο, δηλ. άμεσα εκλογές. Ευτυχώς που αμφότεροι σέβονται τους θεσμούς καταπατώντας τους!. Βέβαια το slogan της δικαιολόγησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι παλιό, διαχρονικό  και φαιδρό: «Δεν πάει άλλο, η (εκάστοτε) Κυβέρνηση απέτυχε και πρέπει να φύγει εδώ και τώρα». Δηλαδή καταπατούν το Σύνταγμα για να σωθεί η χώρα.  Προδήλως φαντάζονται , ότι απευθύνονται σε καθυστερημένους (όχι πως δεν υπάρχουν και μάλιστα αρκετοί).

Παλαιότερα είχα –χιουμοριστικά- συστήσει να αλλάξουν το Σύνταγμα ώστε να γίνονται εκλογές ετήσια ή εξαμηνιαία, ή μηνιαία ή εβδομαδιαία ή Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, ώστε να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες –και οι αποδοχές- όλων  (λόγω των συχνών εκλογικών αλλαγών).

Δεν με διάβασαν; Δεν κατενόησαν το χιούμορ μου; Δεν τους ήταν μπορετό να το επιχειρήσουν; Δεν γνωρίζω. 

Πάντως αν κρίνω από το ότι τα κόμματα συνεχίζουν χωρίς αλλαγή συμπεριφοράς , επιζητώντας την συχνή αλλαγή κυβερνήσεων σημαίνει πως οι πολιτικοί μας παραμένουν αμετακίνητοι και αμετανόητοι. «Αυτές τις αντιθεσμικές πρακτικές γνωρίζουν και αυτές εμπιστεύονται». (Σ.Σ Θυμίζει … χλωρίνη!…).

Εμείς όμως  πώς να τους εμπιστευτούμε; Αν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. 

ΥΓ Εκτιμώ πως αν διαθέτουν έστω και ψήγματα δημοκρατικότητας και σεβασμού τόσο προς το Σύνταγμα , όσο και τους πολίτες, οφείλουν (μετά από τόσες δεκαετίες αντιθεσμικής και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς να αλλάξουν τακτική /πρακτική. 

     Το Κ.Δ.Πολίτευμα το οποίο … «υπηρετούν λατρευτικά» -και από το οποίο ψωμίζονται διαχρονικά- ούτε αντέχει , ούτε αξίζει τέτοια αχαριστία από μέρους τους!.  

loading...