ΜΟΝΟΝ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΘΗΤΟΣ…

GEWKWN:

Στη Θεία Λειτουργία ομολογούμε ότι «εις άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός». Ο Χριστός είναι ο μόνος άγιος, εμείς είμαστε αμαρτωλοί……. Ο άνθρωπος δεν γεννιέται άγιος αλλά γίνεται. Ο άγιος δεν παύει να είναι ένα πεπερασμένο δημιούργημα. Με την ένωσή του με τον Θεό, ο άνθρωπος παραμένει άνθρωπος και ο Θεός, Θεός.

Οι άγιοι κάνουν λάθη ;  Η απάντηση είναι απλή. Ναι, κάνουν λάθη, αφού οι άγιοι είναι άνθρωποι. Μόνον ο Θεός είναι αλάθητος. Γι’ αυτό και συνεχές βίωμά τους είναι η μετάνοια. Μετανοούν για τα λάθη τους……. Στην εποχή των Αγίων Αποστόλων γνωρίζουμε τη διαφωνία των δύο κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου όσον αφορά το θέμα της περιτομής των ειδωλολατρών. Ο Απ. Πέτρος υποστήριζε ότι έπρεπε να περιτέμνονται, ενώ ο Απ. Παύλος υποστήριζε το αντίθετο. Η Αποστ. Σύνοδος έλυσε το πρόβλημα. Αφού υπάρχει το βάπτισμα δεν χρειάζεται η περιτομή. Ο Απ. Πέτρος έκανε λάθος. Μετανόησε και δέχθηκε την αλήθεια.

Ο Άγιος Φώτιος αποδίδει τα λάθη:   Στις δύσκολες περιστάσεις που ανάγκαζαν πολλούς Πατέρες να παραποιήσουν τα πράγματα επειδή και οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να τα κατανοήσουν.

Και παρακάτω συμβουλεύει: «Αλλ’ όμως αν σε κάτι έδειξαν (οι πατέρες) ολιγωρία ως προς την αλήθεια και παρασύρθηκαν να πουν πράγματα αντίθετα προς το κοινό εκκλησιαστικό δόγμα, σ’ αυτά βέβαια δεν τους ακολουθούμε, από την πατρική όμως τιμή και δόξα αυτών δεν περικόπτουμε τίποτε» (ενθ. ανωτ. σ. 263).

Είναι πατερική λοιπόν διδασκαλία ότι οι Άγιοι Πατέρες έκαναν λάθη…..Στα κείμενα των αγίων Πατέρων, που στην πλειονότητά τους είναι γεμάτα από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, υπάρχουν ορισμένες ερμηνείες τους που είναι λανθασμένες , Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι άγιοι δεν είναι αλάθητοι, αλλά σφάλλουν, ως άνθρωποι που είναι. Γι’ αυτό και η Εκκλησία δεν στέκεται συνήθως στη γνώμη ενός αγίου για ένα συγκεκριμμένο θέμα αλλά στην πλειοψηφία, συμφωνία και ομοφωνία των Πατέρων

«Για ποιό λόγο ο Θεός επιτρέπει τέτοιους μεγάλους άνδρες και αγίους του να πλανηθούν και να κάνουν διάφορα λάθη;» ρώτησαν τον άγιο Βαρσανούφιο……Αυτός απάντησε:

α)«Επειδή δεν ρώτησαν για το συγκεκριμένο αυτό θέμα τον Θεό, ούτε και προσευχήθηκαν όσο θα έπρεπε πριν ζητήσουν την απάντηση, αφού «πας ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει», σύμφωνα με την Αγία Γραφή.

β) Επειδή τα παρέλαβαν από παλαιότερους Γέροντες και Αγίους και δεν κάθισαν να ερευνήσουν, εάν είναι ή όχι αλήθεια, έχοντας εμπιστοσύνη σ’ αυτούς.

γ) Για να δείξει ο Θεός, ότι όλοι οι άνθρωποι ακόμη και οι Άγιοι, είναι πάντοτε πεπερασμένοι και ατελείς και δεν μπορούσαν σε καμμία περίπτωση να καταλάβουν όλα τα βάθη του Θεού. Γι’ αυτό και ο Απ. Παύλος λέγει ότι, «εκ μέρους γινώσκομεν και εκ μέρους προφητεύομεν».

δ) Για να δείξει ο Θεός πάλι, ότι η Πίστη μας είναι ζωντανή, η Εκκλησία μας είναι ζώσα και το Άγιον Πνεύμα, δεν παύει ποτέ να φωτίζει όποιον θέλει («το Πνεύμα το Άγιον όπου θέλει πνει») και όποτε θέλει, για τις αλήθειες της Πίστεώς μας («Βίβλος Βαρσανουφίου και Ιωάννου», σελ. 285 – 288).

Η Θεία Αποκάλυψη, δεν δόθηκε για να μας στερήσει την ελευθερία και την κριτική σκέψη, και να μας κάνει άγνωμους αποδέκτες προ-κατασκευασμένων “δογματικών πακέτων”. Δόθηκε ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, για να μας ΑΣΚΗΣΕΙ την ελευθερία και την κριτική σκέψη……Το να αγκιστρώνεται κάποιος τυφλά σε κείμενα, αρνούμενος να αξιοποιήσει το θεόδοτο δώρο της ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ αναζήτησης της κατά Θεόν ζωής, όχι μόνο δεν αποτελεί ευκταίο Χριστιανικό χαρακτηριστικό, αλλά αντιθέτως, αποτελεί προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, και φυγοπονία! Ζητάει καταφύγιο βεβαιοτήτων, στρουθοκαμηλίζοντας, αντί να ασκήσει κρίση και κόπο εξιχνίασης των βαθέων του Θεού.

 

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΘΕΟΣ να δίνει εντολή να αφανίσουν οι Ιουδαίοι τους Έλληνες ;  είναι δυνατόν ο θεός να τιμωρεί τους άπιστους … έλληνες;  Γιατί δεν έχουν οι αιγύπτιοι ή οι άραβες ή άλλοι λαοί από την Αφρική η την Ασία την ίδια αντιμετώπιση ;  Γιατί οι εβραίοι δεν κατέστρεψαν και τις πυραμίδες και την σφίγγα και τόσα αρχαία αγάλματα και είδωλα άλλων λαών παρά μόνο τα Ελληνικά ;   Τι κακό τους κάναμε εμείς ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ για να δικαιολογείτε τέτοιο αδυσώπητο μίσος ;  γιατί οι ιουδαίοι ήταν σε διαρκή σύρραξη με τους Έλληνες.

 

Προφήτης Ιεζεκιήλ, από τους μείζονες προφήτες του Ισραήλ, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 23 Ιουλίου…..ειπε  «Θα εκτείνω το χέρι μου -γράφει ο προφήτης Ιεζεκιήλ- εναντίον των Φιλισταίων και θα εξολοθρεύσω τους Κρήτες και θα αφανίσω τους υπολοίπους, όσοι κατοικούν την παραλία»

Ζαχαρίας, 9,13.  ημέρα εορτής 8η Φεβρουαρίου : «Θα εξεγείρω, Ιερουσαλήμ, τα τέκνα σου εναντίον των τέκνων των Ελλήνων»

Έχω προσέξει ότι οι εβραίοι έχουν φοβερό μίσος εναντίον των ελλήνων, περισσότερο όμως εναντίον της ΚΡΗΤΗΣ,    ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΑΥΤΟ, παράξενο γι’αυτους που δεν γνωρίζουν ότι  Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε στην Αθήνα, στις 15 Δεκεμβρίου 1981:

«Εμείς οι Παλαιστίνιοι καταγόμαστε από την Κρήτη. Φύγαμε από την Κρήτη και πήγαμε στην Παλαιστίνη. Ξαναγυρίσαμε στην Κρήτη και ξαναφύγαμε από την Κρήτη και ξαναπήγαμε και εγκατασταθήκαμε μονίμως στην Παλαιστίνη…»   

Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι έχουν καταπιεί την γλώσσα τους με αυτό που έχουν διαβάσει, αν αυτό σας έκανε να νοιώθετε έτσι……. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΝΟΙΩΘΕΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ,  ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ………  Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΟΛΑ……ΟΛΑ

 

Απ. Παυλος «προς Τιτον» κεφ Α: «…Κρητες αει ψευσται, κακα θηρια, γαστερες αργαι η μαρτυρια αυτη εστιν αληθης…»

Ιωαννης Χρυσοστομος «Ελληνες Πατερες της εκκλησιας» τομος 18, 115: «οι Ελληνες ειναι κυλιομενοι ομου με πορνους και μοιχους…»

Ιωαννης Χρυσοστομος «Ελληνες Πατερες της εκκλησιας» τομος 34, 159: … οι Ελληνες ειναι αιμομεικτες μετα μητερων και αδελφων…

Ιωαννης Χρυσοστομος «Ελληνες Πατερες της εκκλησιας» τομος 34, 497: …οι Ελληνες ειναι εστιγματισμενοι, χειροτεροι απο τους χειρους που πασαλειβονται με περιττωματα… πανθλιοι… και καθαρματα…

ΤΑΤΙΑΝΟΣ: εγραψε κι αυτος εργο «Προς Ελληνες»… και λεει «οι Ελληνες ΔΕΝ δημιουργησαν τιποτα δικο τους… ολα τα παρελαβαν απο τους βαρβαρους…»…….

ΤΑΤΙΑΝΟΣ: κατηγορεί του Έλληνες  :  ο Μ. Αλεξανδρος ηταν «μειρακιον μανιακον»… ο Αριστοτελης ηταν «κολαξ του Μ. Αλεξανδρου», ο Ηρακλειτος ηταν «αμαθης και η φιλοσοφια του σκοτος…», αποκαλει οσες γυναικες Ελληνιδες ηταν ποιητριες η γνωστες, «πορνες»… προτρεπει να ριξουν στο βοθρο τα υπομνηματα του Πυθαγορα… ο Αισωπος ειναι ψευτης…

ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥ ΤΑΤΙΑΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ;   λόγο της Συριακής καταγωγής του;  Διότι η πατρίδα του είχε κατακτηθεί από τους Έλληνες πριν από χρόνια……. Αποκορύφωμα της αποστροφής του έναντι κάθε τι ελληνικού είναι η μη χρήση της ελληνικής γλώσσας και η υιοθέτηση εκ μέρους του της Συριακής

Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Περίφημος θεολόγος και  εκκλησιαστικός συγγραφέας : ‘’ τις Κυριακές και τις γιορτές ούτε να παίζεις ούτε να χορεύεις γιατί τα παιχνίδια και οι χοροί ειναι έργα του διαβόλου… οι Έλληνες τα έκαναν αυτά και έπιναν και χαίρονταν με τα παιχνίδια…’’  Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 4 Δεκεμβρίου.

ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ:  ‘’εχεις πολλους εχθρους και πρεπει να εχεις πολλα βελη και πρεπει να μαθεις να τα ριχνεις στους Ελληνες… ‘’

Είναι δυνατόν ο Άγιος Κύριλλος, Πατριάρχης Αλεξανδρείας,  να προτρέπει να δολοφονήσουν έλληνες ;  προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να είπε αυτά τα λόγια, διότι είναι αντίθετα με την διδασκαλία του Χριστού , από την άλλη όμως  κάποιοι μελετητές τον εμπλέκουν άμεσα στη δολοφονία της νεοπλατωνικής φιλοσόφου Υπατίας……

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ «Κανένας δεν πρέπει να δίνει στα παιδιά του ονόματα των (Ελλήνων) προγόνων του, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά να δίνει τα ονόματα των δικαίων (δηλ. εβραϊκά, της “Παλαιάς Διαθήκης”), των μαρτύρων, των επισκόπων και των αποστόλων».   («Περί κενοδοξίας και όπως δει τους γονέας ανατρέφειν τα τέκνα»)

Από όσα αναφέραμε μέχρι τώρα, αποδεικνύεται ότι και οι Άγιοι έχουν ελαττώματα, εκφράζουν ελεύθερα την προσωπική τους γνώμη σε διάφορα θέματα, έχουν ατέλειες, κάνουν σφάλματα και δεν είναι αλάνθαστοι ή θεόπνευστοι, όσο και αν έφθασαν σε μεγάλα ύψη αγιότητας.    Α. Χριστοδούλου, Θεολόγος…. Διακόνημα

Ελεύθερη βούληση:

Ο Θεός έχει φτιάξει τον άνθρωπο ελεύθερο, τον έχει προικίσει με δύο βασικά και σημαντικότατα πράγματα, με τη νόηση και με την ελευθερία της βουλήσεως.

Χωρίς ελεύθερη γνώμη δεν είναι νοητή καμιά ευθύνη ούτε για επιβράβευση ούτε για τιμωρία, η τελική απόφαση ανήκει αποκλειστικά σ’ εμάς. Το δικαίωμα της αποφάσεως δεν μπορεί κανένας να μας το αφαιρέσει. Αυτή την ελευθερία της ψυχής δεν τη δεσμεύει ούτε ο ίδιος ο Πλάστης και Κύριος της, ο Θεός.

Έτσι ενεργεί και κάθε άνθρωπος, κάθε ψυχή. Παρακινήσεις, υποδείξεις, εισηγήσεις και προτροπές γίνονται, βέβαια, πολλές. Συχνά, μάλιστα, είναι πολύ πιεστικές, θα έλεγα συντριπτικές. Πάντοτε, όμως, η απόφαση ανήκει στην ελεύθερη βούληση της ψυχής. Αυτή μπορεί, αν θέλει, ν’ αποφασίσει αντίθετα και σε πείσμα όλων των προτροπών.

Ο θείος φωτισμός είναι το βαθύτερο και το σπουδαιότερο που μπορούμε να ζητήσουμε από τους αγίους……. δεν κάνουν κάτι μακριά από εμάς, δεν πηγαίνουν πίσω από εμάς για να παρακαλέσουν τον θεόν, αλλά προσεύχονται μαζί μας, όταν γονατίζω εγώ, αυτός που κάθε ημέρα είναι με τον Θεόν, γονατίζει μαζί μου, συμπάσχει, συναγωνιά με την δική μου παράστασι ενώπιον του Θεού.

Εμείς καλούμε τον άγιο, του ζητάμε αυτό που θέλομε, καμιά φορά με πολύ δισταγμό, και ο άγιος αναλαμβάνει το δικό μας υστέρημα να το αναπλήρωση. Προσπαθεί και εμάς να ζωογονή και τον Θεόν να συγκινή.

Και μην ξεχνάτε ότι ο μόνος αναμάρτητος και δίκαιος είναι Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ

loading...