Ο ισχυρισμός του Ουζμπεκιστάν για ξένη εμπλοκή στο Καρακαλπακστάν δεν είναι τόσο ξεκάθαρος όσο φαίνεται

Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής — 

Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της εκτίμησης του Προέδρου Mirziyoyev και του συγγραφέα. Αντιθέτως, είναι συμπληρωματικά.

Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπό του την Τετάρτη ότι είπε τα εξής σχετικά με την Κρίση του Καρακαλπακστάν του περασμένου Σαββατοκύριακου: «Όλες οι πρόσφατες εκδηλώσεις προετοιμάστηκαν και οργανώθηκαν ούτε μία, ούτε δέκα ημέρες, πριν από τη διεξαγωγή τους. Τα γεγονότα αυτά ήταν υπό προετοιμασία για πολλά χρόνια από ξένες δυνάμεις. Ο κύριος στόχος ήταν να παραβιαστεί η εδαφική ακεραιότητα του Ουζμπεκιστάν και να πυροδοτηθεί μια διεθνική σύγκρουση». Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλουμε για την εκτίμηση του αρχηγού του κράτους για την κατάσταση, αλλά δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο φαίνεται.

Πρώτα, ωστόσο, ο αναγνώστης θα πρέπει να εξοικειωθεί με την αναλυτική σειρά των εννέα μερών του συγγραφέα:

* « Είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηρίσουμε έγχρωμη επανάσταση τις διαδηλώσεις στο Καρακαλπακστάν του Ουζμπεκιστάν »

* « Εφαρμογή της συμβουλής του Πούτιν ενάντια στην ευσεβή σκέψη στην εικασία της έγχρωμης επανάστασης του Alt-Media »

* « Αποδομώντας αυτό που μόλις συνέβη στο Καρακαλπακστάν του Ουζμπεκιστάν την Παρασκευή »

* « Η κοινωνικοπολιτική (ήπια ασφάλεια) δυναμική της κρίσης του Καρακαλπακστάν του Ουζμπεκιστάν »

* « Δέκα ερωτήσεις για την κοινότητα Alt-Media που πρέπει να συλλογιστεί σχετικά με το Καρακαλπακστάν »

* « Ανάλυση της ομιλίας του Προέδρου του Ουζμπεκιστάν Mirziyoyev προς τον λαό του Καρακαλπακστάν »

* Αναλυτικό βίντεο δύο λεπτών για την κρίση

* « Η ήρεμη απάντηση της Ρωσίας στην κρίση του Καρακαλπακστάν δυσφημεί τις εικασίες της έγχρωμης επανάστασης »

* « Εξηγώντας το περιστατικό ασφαλείας στο Καρακαλπακστάν του Ουζμπεκιστάν »

Εν ολίγοις, υποστηρίζει τη θεωρία της Έγχρωμης Επανάστασης και διερευνά τις κοινωνικοπολιτικές αποχρώσεις της κρίσης.

Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της εκτίμησης του Προέδρου Mirziyoyev και του συγγραφέα. Αντιθέτως, είναι συμπληρωματικά. Για να εξηγήσουμε, η πρόθεση εγκληματικών στοιχείων να εκμεταλλευτούν μια σχετική ευκαιρία για να επιχειρήσουν την κατάληψη της περιφερειακής εξουσίας σε περίπτωση που εμφανιζόταν ξαφνικά, προφανώς προηγήθηκε του «γεγονότος πυροδότησης» της απροσδόκητης πρότασης του σχεδίου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για τη διάβρωση της αυτονομίας του Καρακαλπακστάν. Εκείνες οι δυνάμεις που ήταν υπεύθυνες για τη μετατροπή μιας ως επί το πλείστον ειρηνικής μεγάλης κλίμακας (αλλά ακόμα παράνομης) διαμαρτυρίας σε εξέγερση ως κάλυψη για την απόπειρα πραξικοπήματος τους δεν είχαν την ιδέα μια εβδομάδα πριν.

Αντίθετα, είχαν τέτοιες προθέσεις για λίγο, και τα μέσα μέσω των οποίων επιδίωκαν να πραγματοποιήσουν την απόπειρα κατάληψης της περιφερειακής εξουσίας έχουν την προέλευσή τους σε ξένες χώρες. Η τεχνολογία της Έγχρωμης Επανάστασης προήλθε από τη Δύση, αλλά έχει πολλαπλασιαστεί τόσο ευρέως σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δύο δεκαετίες που κάθε μη κρατικός παράγοντας μπορεί να χρησιμοποιήσει σχετικές τακτικές και στρατηγικές χωρίς να είναι υπό τον έλεγχο ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, εφόσον έχει την πολιτική βούληση να να το κάνεις. Με άλλα λόγια, τα εγκληματικά «κελιά ύπνου» στο Καρακαλπακστάν επηρεάστηκαν από μεθόδους αλλαγής καθεστώτος δυτικής προέλευσης.

Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι η απόπειρα περιφερειακής αλλαγής καθεστώτος τους ήταν προσχεδιασμένη στο λεπτομερές επίπεδο που η δήλωση του Προέδρου Mirziyoyev θα μπορούσε να κάνει τον απλό αναγνώστη που δεν είναι καλά εξοικειωμένος με την τεχνολογία Color Revolution να υποθέσει με την πρώτη ματιά. Ήταν το ίδιο το κράτος που ξεκίνησε απροσδόκητα αυτό το «γεγονός πυροδότησης» δημοσιεύοντας το σχέδιο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων την εποχή που έκαναν, που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, ούτε μπορούσε να προβλέψει με βεβαιότητα ότι κάποιοι από αυτούς θα πρότειναν τη διάβρωση. της πολύτιμης αυτονομίας του Καρακαλπακστάν.

Έχοντας αυτό κατά νου, όσοι υποθέτουν ότι η δήλωση του Ουζμπεκιστάν ηγέτη υπονοεί ότι ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας διαχειρίστηκαν άμεσα κάθε διάσταση της κρίσης του Καρακαλπακστάν την εβδομάδα μεταξύ της δημοσίευσης του σχεδίου μεταρρυθμίσεων και του περιστατικού Nukus δεν λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικοπολιτικές αποχρώσεις της κατάστασης όσον αφορά τις Έγχρωμες Επαναστάσεις και τους σχετικούς μηχανισμούς τους . Το ίδιο το κράτος άνοιξε άθελά του έναν αυτοσυντηρούμενο κύκλο αποσταθεροποίησης προτείνοντας ανεξήγητα να διαβρωθεί η αυτονομία του Καρακαλπακστάν που η τιτουλική του μειονότητα θεωρεί ότι προστατεύει τα γλωσσικά τους δικαιώματα.

Αυτά τα δικαιώματα με τη σειρά τους αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς τους ως Καρακαλπάκοι, γεγονός που φυσικά προκάλεσε γνήσιες διαμαρτυρίες βάσης τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν στη συνέχεια τα εγκληματικά «κελιά ύπνου» αυτοσχεδιάζοντας μια αυτοσχέδια προσπάθεια αλλαγής περιφερειακού καθεστώτος υπό την κάλυψη αυτών των ως επί το πλείστον ειρηνικών (αλλά ακόμα παράνομων) διαδηλώσεων. . Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν κλασικές τακτικές και στρατηγικές της Έγχρωμης Επανάστασης που επινοήθηκαν για πρώτη φορά στη Δύση πριν από αρκετές δεκαετίες, αλλά έκτοτε έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο ευρέως σε όλο τον κόσμο που οποιοσδήποτε μη κρατικός παράγοντας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει χωρίς να είναι υπό τον έλεγχο ξένης υπηρεσίας πληροφοριών.

Έχοντας διευκρινίσει αυτή τη σειρά των κοινωνικοπολιτικών γεγονότων και την έμμεση σύνδεση με ξένα στοιχεία, είναι τώρα σημαντικό να μιλήσουμε λίγο για το γιατί ο Πρόεδρος Mirziyoyev τονίζει την εξωτερική σύνδεση με την Κρίση του Καρακαλπακστάν. Όπως γράφτηκε προηγουμένως στην προηγούμενη υπερσυνδεδεμένη ανάλυση του συγγραφέα σχετικά με την κοινωνικοπολιτική δυναμική, η κορυφαία πρόκληση της « Δημοκρατικής Ασφάλειας » του Ουζμπεκιστάν αυτή τη στιγμή είναι να αποτρέψει τις «αντιγραφικές» αναταραχές στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές με εθνοτική πλειοψηφία της χώρας πριν από το απρογραμμάτιστο αλλά επικείμενο δημοψήφισμα για το σχέδιο συνταγματικών τροποποιήσεων.

Είναι αυτό το σενάριο πραγματικής αναταραχής της Έγχρωμης Επανάστασης στην καρδιά σε συνδυασμό με την πιθανότητα συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων που αντιπροσωπεύει την πιο σοβαρή πρόκληση για το Ουζμπεκιστάν. Οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών της έχουν τη φήμη ότι είναι πανταχού παρούσες και παντοδύναμες, και αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο κανείς δεν θα έπρεπε αφελώς να υποθέσει ότι η εκτίμηση του Προέδρου Mirziyoyev για την Κρίση του Καρακαλπακστάν υπονοούσε τη μακρόχρονη ύπαρξη εκεί προηγουμένως άγνωστων «κυψελών ύπνου». Αν μη τι άλλο, επικρίνονται για την κράτηση πάρα πολλών ανθρώπων με αμφισβητήσιμες προφάσεις, όχι πολύ λίγους με αβάσταχτα προσχήματα.

Όπως και να έχει, η χώρα είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις απειλές του Υβριδικού Πολέμου σε αυτήν την ευαίσθητη στιγμή της πολιτικής της εξέλιξης στο πλαίσιο του επικείμενου συνταγματικού δημοψηφίσματος, γι’ αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας πανεθνική καταστολή του πρόσχημα ότι η κρίση του Καρακαλπακστάν υποτίθεται ότι ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με ξένα στοιχεία από ό,τι αναμφισβήτητα ήταν στην πραγματικότητα. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να κρίνεται για τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς είναι επιφορτισμένες από τους πολίτες να διασφαλίζουν την ασφάλεια όλων με όποιο μέσο πιστεύουν αυτοί οι επαγγελματίες είναι καλύτεροι.

Απλώς για να επισημάνουμε ότι η κρίση του Καρακαλπακστάν, η οποία ήταν στην πραγματικότητα απλώς ένα καιροσκοπικό έγκλημα που πραγματοποιήθηκε υπό την κάλυψη κυρίως ειρηνικών (αλλά ακόμα παράνομων) διαμαρτυριών που προκλήθηκαν από το αυτόφωρο «συμβάν πυροδότησης» του ίδιου του κράτους που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει και ως εκ τούτου δεν ήταν μια πλήρης Έγχρωμη Επανάσταση που υποστηρίχθηκε από το εξωτερικό, βολικά χρησιμεύει ως πρόσχημα για τη μέγιστη τιτλοποίηση του κράτους πριν από το δημοψήφισμα. Με αυτόν τον τρόπο, το Ουζμπεκιστάν μπορεί να αποτρέψει με σιγουριά οποιεσδήποτε απειλές του Υβριδικού Πολέμου μπορεί να υλοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν προσχεδιαστεί λεπτομερώς εδώ και πολύ καιρό και είναι πραγματικά συνδεδεμένες με ξένες κατασκοπευτικές υπηρεσίες.

loading...