“Προφήτης” Μπιλ Γκέιτς: Οι συμβουλές του για να ξεπεράσουμε την επερχόμενη οικονομική κρίση

 Ο Μπιλ Γκέιτς ήταν ένας από τους πρώτους που προέβλεψε μια πανδημία όπως ο κορονοϊός. Τους τελευταίους μήνες, ο συνιδρυτής της Microsoft έχει προβλέψει την άφιξη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των συνεπειών της: πληθωρισμός, αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση των τιμών για τα καταναλωτικά προϊόντα.

Τώρα που ο δισεκατομμυριούχος έχει δεσμευτεί εκ νέου να χαρίσει την περιουσία του και να εγκαταλείψει τη λίστα με τους πλουσιότερους στον κόσμο, είναι καλή στιγμή να θυμηθούμε τι είπε σε συνέντευξή του στο Fareed Zakaria GPS του CNN πριν από λίγους μήνες: μια οικονομική επιβράδυνση, δηλαδή, μια παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σε ανάρτησή του στο προσωπικό του blog, ο Γκέιτς επιβεβαίωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι «πολύ δύσκολα», αν και παραμένει αισιόδοξος. Η πανδημία του Covid και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι οι δύο «μεγάλες αναποδιές» που θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη και θα προκαλέσουν οικονομική κρίση βραχυπρόθεσμα.

Αν οι προβλέψεις ήταν ήδη κακές μετά την πανδημία του Covid, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ολοκληρώσει την επιβεβαίωση της θεωρίας του Γκέιτς σχετικά με την επικείμενη οικονομική κρίση. Ερωτηθείς πώς πιστεύει ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια, ο Γκέιτς δεν δίστασε και επεσήμανε ότι αυτό προσθέτει στην επιδημία: «τα επίπεδα του δημόσιου χρέους ήταν ήδη πολύ, πολύ υψηλά, και υπήρχαν ήδη προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Ο Γκέιτς πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των χωρών να περιορίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια είναι πιθανό να είναι ένας άλλος παράγοντας που «θα καταλήξει να προκαλέσει οικονομική επιβράδυνση». «Φοβάμαι ότι οι αρνητές έχουν ένα αρκετά ισχυρό επιχείρημα που με ανησυχεί πολύ», είπε.

Οι συμβουλές του Γκέιτς για να ξεπεράσουμε την επερχόμενη οικονομική κρίση

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γκέιτς έδωσε μια συμβουλή για να είστε προετοιμασμένοι για μια πιθανή οικονομική κρίση: «Μπορείτε να είστε αισιόδοξοι μακροπρόθεσμα μόνο εάν είστε αρκετά απαισιόδοξοι για να επιβιώσετε βραχυπρόθεσμα». Δηλαδή, εξοικονομήστε σαν απαισιόδοξος για να «επενδύσετε αισιόδοξα», καταλήγει ο συνιδρυτής της Microsoft.

Σε αντίθεση με πολλούς δισεκατομμυριούχους, ο Γκέιτς ήταν πάντα πολύ προσεκτικός στις επενδύσεις. Στη συνέντευξη στο CNN υπενθύμισε ότι για να μην μπλέξει, εφάρμοζε πάντα την ίδια αρχή: να έχει αρκετά κεφάλαια για να διατηρήσει το βιοτικό του επίπεδο και τα έξοδα της εταιρείας του για 12 μήνες. Οι επενδύσεις ρίσκου δεν είναι το δικό του θέμα, όπως έχει δείξει με το να είναι δύσπιστος για τα κρυπτονομίσματα και τα NFT.

Ο Γκέιτς έχει δηλώσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις την απροθυμία του απέναντι στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Σε μια συνέντευξη στο Bloomberg Technology τον Φεβρουάριο του 2021, ο δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής της Microsoft εξέφρασε τη δυσπιστία του για την άνοδο του Bitcoin λόγω της αστάθειας της αξίας των κρυπτονομισμάτων. Τότε προειδοποίησε τους μικρομεσαίους επενδυτές: «Αν δεν έχετε τόσα χρήματα όσο ο Έλον Μασκ, προσέξτε». «Ο Έλον έχει πολλά χρήματα και είναι πολύ εκλεπτυσμένος, επομένως δεν ανησυχώ για το αν το κρυπτονόμισμα του ανεβαίνει ή πέφτει τυχαία», είπε.

Πριν από μερικές εβδομάδες, εν μέσω πτώσης της αξίας του bitcoin, ο δισεκατομμυριούχος απέρριψε για άλλη μια φορά αυτού του είδους τις επενδύσεις. Ο Μπιλ Γκέιτς όχι μόνο επέκρινε τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, αλλά τα χαρακτήρισε φάρσα, «βασισμένη στη θεωρία της βλακείας», είπε σε ένα συνέδριο για το κλίμα στο Μπέρκλεϋ, όπου υπηρέτησε ως ιδρυτής της Breakthrough Energy Ventures.

Ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε αυτή την Τετάρτη ότι θα συνεισφέρει 20.000 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates αυτό το μήνα και ότι επίσης σκοπεύει να αυξήσει τις ετήσιες δαπάνες του στα 9 εκατομμύρια το 2026, δηλαδή 50% περισσότερα από τα επίπεδα πριν η πανδημία.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, το σχέδιό μου είναι να δώσω όλη μου την περιουσία στο ίδρυμα, αφαιρώντας όσα ξοδεύω για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας, ο οποίος έχει περιουσία περίπου 122 εκατομμυρίων δολαρίων.

loading...