Καθορισμένο το ενεργειακό μέλλον! Ποιος ελέγχει πραγματικά τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου;

Το μεγαλύτερο μέρος του ήδη ανακαλυφθέντος πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι υπό τον έλεγχο μόλις επτά εταιρειών, εκ των οποίων οι τέσσερις υπόκεινται σε κυρώσεις από ορισμένους από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλών πιέσεων για την τόνωση της παραγωγής τον τελευταίο καιρό, καθώς οι τιμές γίνονται άγριες εν μέσω μιας στενής αγοράς. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και η ΕΕ, αναζητούν σε όλο τον κόσμο περισσότερη προσφορά. Η Wood Mackenzie είχε μόνο άσχημα νέα για αυτούς. Σύμφωνα με νέα έρευνα από την ενεργειακή συμβουλευτική, περισσότερο από το μισό – το 65%, για την ακρίβεια – των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν βρίσκονται υπό τον έλεγχο εθνικών εταιρειών πετρελαίου.Ο λόγος που αυτά είναι άσχημα νέα είναι ότι, εκτός από τις NOC όπως η Saudi Aramco, η QatarEnergy και η Adnoc του Άμπου Ντάμπι, αυτές οι εταιρείες περιλαμβάνουν επίσης τη ρωσική Rosneft και την Gazprom, την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου και την PDVSA της Βενεζουέλας.

Αυτές οι επτά εταιρείες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Wood Mac, μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο με τους τρέχοντες ρυθμούς τους για τα επόμενα 40 έως 60 χρόνια ή και περισσότερο, εάν εκμεταλλευτούν την πλεονάζουσα δυναμικότητά τους.

Οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου έκαναν το 41% ​​όλων των νέων ανακαλύψεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε συμβατικούς πόρους από το 2011, σημείωσαν οι αναλυτές. Επιπλέον, το μερίδιο των NOCs στις νέες ανακαλύψεις αυξάνεται από το 2018, καθώς η ώθηση της ενεργειακής μετάβασης προκαλεί την εξέλιξη των στρατηγικών εξερεύνησής τους, αναφέρει η έκθεση.

Συνολικά, οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου από το 2011, αναφέρει η έκθεση, το οποίο ήταν διπλάσιο από αυτό που ανακάλυψαν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Αλλά δεν είναι όλα ρόδινα για τις NOC. Σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες, οι NOC ήταν σημαντικά χειρότερες στην εμπορευματοποίηση αυτών των νέων ανακαλύψεων, σημείωσαν οι αναλυτές της Wood Mac.

Τα δύο τρίτα των όσων έχει ανακαλύψει η Big Oil από το 2011 θεωρούνται βιώσιμα και πλεονεκτήματα. Από την άλλη πλευρά, τα δύο τρίτα των όσων έχουν ανακαλύψει οι NOC θεωρούνται ενδεχόμενα.

Αυτό θα μπορούσε, φυσικά, να αλλάξει με το σωστό κίνητρο. Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, φαίνεται ότι οι NOCs, ειδικά στη Μέση Ανατολή, δεν έχουν πολλά κίνητρα, ειδικά καθώς οι τιμές αρχίζουν να βαραίνουν υπό το πρίσμα των φόβων για ύφεση.

Γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο μέρος του ήδη ανακαλυφθέντος πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, τα δύο τρίτα του, είναι υπό τον έλεγχο μόλις επτά εταιρειών, εκ των οποίων οι τέσσερις υπόκεινται σε κυρώσεις από ορισμένους από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Κάποιος θα μπορούσε να το αποφύγει αυτό με βάση το γεγονός ότι αυτοί οι μεγάλοι καταναλωτές, μπροστά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως, κινούνται προς ένα οικονομικό μοντέλο που εξαρτάται πολύ λιγότερο από ορυκτά καύσιμα από ό,τι μέχρι τώρα.

Θα μπορούσε να διατυπωθεί ένα επιχείρημα – και έχει διατυπωθεί από οργανώσεις όπως η Ember – ότι αυτά τα βαρέλια πετρελαίου και τα κυβικά μέτρα φυσικού αερίου είναι μελλοντικά λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία που θα ξεθωριάσουν σε απαρχαιωμένα προτού περάσουν τα μέσα του αιώνα.

Το πόσο έγκυρο θα ήταν, ωστόσο, μια τέτοια απομάκρυνση ή επιχείρημα είναι ένα διαφορετικό θέμα. Τους τελευταίους έξι μήνες, και ειδικά τους τελευταίους τρεις μήνες, προκάλεσαν ορισμένες σοβαρές επανεξετάσεις των προτεραιοτήτων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Ουάσιγκτον. Και οι δύο έχουν μετατραπεί από ένθερμοι αντίπαλοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε προσεκτικούς υπερασπιστές, καθώς η ενεργειακή ασφάλεια ξεπέρασε τους φόβους για τις εκπομπές για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Όσο αληθές κι αν είναι αυτό, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, δύο από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, πιστεύουν ότι αυτή η εκ νέου εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμα. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι απαραίτητα μόνο για λίγα χρόνια ακόμα, λέει ο συλλογισμός τους, μέχρι να φτιάξουμε αρκετά αιολικά πάρκα και ηλιακά πάρκα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές υπογράφουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για το LNG των ΗΠΑ, υποδηλώνει κάτι άλλο. Υποδηλώνει μια αναγνώριση ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορεί κάλλιστα να συνεχίσουν να είναι απαραίτητα όχι για χρόνια αλλά για δεκαετίες.

Και υπάρχουν μόνο επτά εταιρείες που μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύουν αυτό το πετρέλαιο και αυτό το φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες χωρίς ρυθμιστικές, κυβερνητικές ή ακτιβιστικές πιέσεις επενδυτών όπως η Big Oil έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια – πίεση που επηρεάζει τους ρυθμούς παραγωγής της. Το μέλλον, λοιπόν, ανήκει στις εθνικές εταιρείες πετρελαίου.

loading...