Ταφή ή καύση νεκρών; Ποια η θέση της Εκκλησίας;

Η Εκκλησία δεν αποστρέφεται τον άνθρωπο, ακόμα και όταν αμαρτάνει. Αποστρέφεται την αμαρτία. Έτσι και το σώμα του ανθρώπου η Εκκλησία δεν το αποστρέφεται, αλλά το τιμά όταν ο άνθρωπος είναι ζωντανός, αλλά και όταν φεύγει από αυτή την πρόσκαιρη ζωή. Ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα Θεού όχι μόνο ως ψυχή αλλά και ως σώμα.

Η αποστροφή στο σώμα του ανθρώπου συνήθως συναντάται στις ανατολικές θρησκείες, την ειδωλολατρεία και τη σατανολατρεία. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, το σώμα του ανθρώπου είναι ναός του Αγίου Πνεύματος. Ο χριστιανός δεν αποστρέφεται το σώμα του, αλλά επιθυμεί την εν Χριστώ ανακαίνισή του μέσα από αυτό, το οποίο δέχεται την άκτιστη θεία χάρη. Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τα λείψανα των αγίων και τα διατηρεί ως πολύτιμους θησαυρούς.

Διαβάζοντας κάποιος στην Αγία Γραφή και ειδικά στην Παλαιά Διαθήκη θα δει ότι η καύση των νεκρών αντιμετωπίζεται ως ειδωλολατρική συνήθεια και ο θάνατος αυτός συνδέεται με ειδεχθή εγκλήματα. Στην Καινή Διαθήκη η ταφή των νεκρών θεωρείται αυτονόητη και το πιο τρανό παράδειγμα είναι το πρόσωπο του Χριστού, ο οποίος ετάφη και αναστήθηκε εκ των νεκρών. Γι’ αυτό και εμείς οι χριστιανοί ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως «Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν».

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

Τρίκορφο Φωκίδος 

loading...