Προς αναγνώριση των Κατεχόμενων από το Πακιστάν – Ισλαμαμπάντ: ”Το Πακιστάν θα συνεχίσει να υποστηρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου» ”!

 Mετά τις δύο τουρκικές εισβολές το 1974 (20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου 1974 αντίστοιχα), εκτός από την ίδια την Τουρκία, οι δύο χώρες που αναγνώρισαν το κατοχικό καθεστώς ήσαν το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Όμως απέσυραν την αναγνώρισή τους το 1983, μετά το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το δε 2005 ο Πρόεδρος της Γκάμπια εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» των κατεχομένων (όπως παράλληλα και το Αζερμπαϊτζάν), αλλά μετά από διαμαρτυρίες της κυπριακής Κυβέρνησης εγκαταλείφθηκε η πρόθεση εκείνη.

Το Πακιστάν, όμως, είχε άμεση και εκτενή συνεργασία με την Τουρκία στη διάπραξη των τουρκικών εισβολών.

Και όλα αυτά, την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση, στέλνει αξιωματούχους της σε εκπομπές πακιστανών στην Ελλάδα!

Η δήλωση-σοκ:

Ο Πρόεδρος της Πακιστανικής Εθνοσυνέλευσης Ράτζα Περβέζ Ασράφ δήλωσε ότι η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν και είπε, «Το Πακιστάν θα συνεχίσει να υποστηρίζει την προοπτική της Τουρκίας για το ζήτημα της ”Βόρειας Κύπρου”!

Ο Εσρέφ και η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν Σαχίμπα Γκαφάροβα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μετά τη Δεύτερη Τριμερή Συνάντηση Προέδρων του Κοινοβουλίου Τουρκίας-Πακιστάν-Αζερμπαϊτζάν, που φιλοξενήθηκε από τον Πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Mustafa Şentop.

Ο Raja Pervez Eşref δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η αύξηση της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ότι προβλέπουν ότι οι τρεις χώρες θα αναπτύξουν συνεργασία στους τομείς της ειρήνης, της ασφάλειας, του εμπορίου, των επενδύσεων, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

“Το Πακιστάν αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις του με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένδειξη των κοινών μας στόχων ειρήνης και ευημερίας. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να υπογραμμίσω τα εξής. Εμείς, ως Πακιστάν, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Αζερμπαϊτζάν στην νόμιμη υπόθεση, στην υπόθεση της εδαφικής ακεραιότητας και στον αγώνα της ενάντια στην άδικη κατοχή. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την προοπτική της Τουρκίας για τη ”Βόρεια Κύπρο”. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία για την υποστήριξή τους στην υπόθεση του Κασμίρ στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Εσρέφ δήλωσε ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει σημαντικό λίθο για τις σχέσεις των τριών χωρών και θα διασφαλίσει τη συνέχιση των ειλικρινών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών.

Σημειώνοντας ότι η Τρίτη Σύνοδος των Προέδρων του Κοινοβουλίου Τουρκίας-Πακιστάν-Αζερμπαϊτζάν θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ τον επόμενο χρόνο, ο Εσρέφ είπε: «Θα ήθελα να δω τους ομολόγους μου από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία στο Πακιστάν το 2023»!

https://directus.gr/

loading...