Ο νέος Διάδρομος που αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα: Πως τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και η Ινδία δημιουργούν μια νέα διαπεριφερειακή αλυσίδα εφοδιασμού

 ”Ο Διατροφικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής: Πώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και η Ινδία δημιουργούν μια νέα διαπεριφερειακή αλυσίδα εφοδιασμού”

Toυ Michaël Tanchum για το mei.edu

Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Ισραήλ και η Ινδία δημιουργούν έναν Διατροφικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής — μια νέα αλυσίδα αξίας της Δυτικής Ασίας που αξιοποιεί τις εμπορικές και τεχνολογικές δυνατότητες των τριών κρατών συνέργειες για να σχηματίσουν αυτό που υπόσχεται να είναι μια νέα δύναμη εξαγωγής τροφίμων. Μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων του 21ου αιώνα που δημιουργήθηκε από καινοτόμες και έξυπνες για το κλίμα τεχνολογίες, ο Διατροφικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής αναδιαμορφώνει επίσης τις εμπορικές σχέσεις σε όλο το νότιο χείλος της Ευρασίας.

Για την Ουάσιγκτον, η ανάπτυξη ενός τόξου εμπορικής συνδεσιμότητας από την ακτή της Αραβικής Θάλασσας της Ινδίας έως τις ακτές της Μεσογείου του Ισραήλ με τα ΗΑΕ ως κόμβο παρέχει ένα γεωπολιτικό αντίβαρο στην επεκτεινόμενη εμπορική παρουσία της Κίνας σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό στη Μέση Ανατολή. Στη σύνοδο κορυφής «I2U2» της 14ης Ιουλίου 2022, την πρώτη σύγκληση των αρχηγών κυβερνήσεων της Ινδίας, του Ισραήλ, των ΗΑΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο διάδρομος του φαγητού εμφανίστηκε σε περίοπτη θέση, οδηγώντας στη λανθασμένη εντύπωση ότι ο διάδρομος είναι γεωγραφικό -οικονομική επινοήματα ενός “Middle East Quad” που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ. Ο Διατροφικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής δεν είναι ούτε κατά της Κίνας ούτε μια νέα πρωτοβουλία. Στην πραγματικότητα, ο διάδρομος εξελισσόταν χωρίς καμία απολύτως εμπλοκή των ΗΠΑ.

Η γεωπολιτική και οικονομική σημασία του έργου του διαδρόμου τροφίμων βασίζεται στους ζωτικούς αλλά ξεχωριστούς ρόλους που έχουν ήδη διαδραματίσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ στην πρόοδο των συστημάτων παραγωγής και διανομής τροφίμων της Ινδίας. Αυτοί οι ρόλοι πλέον μπλέκονται. Η εξομάλυνση των σχέσεων Εμιράτων-Ισραήλ μετά την υπογραφή των «Συμφωνιών του Αβραάμ» τον Σεπτέμβριο του 2020 επιτρέπει πλέον τη σκόπιμη τριμερή συνεργασία μεταξύ των ΗΑΕ, του Ισραήλ και της Ινδίας. Αν και οι ΗΠΑ συμμετέχουν μέσω της μορφής I2U2, η στρατηγική δύναμη του Διατροφικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής πηγάζει από το γεγονός ότι αναπτύχθηκε οργανικά μεταξύ των ίδιων των τριών ασιατικών χωρών, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων κοινοπραξιών που καλλιεργήθηκαν προσεκτικά μέσω διμερών δημόσιων – ιδιωτικές συνεργασίες. Αν και δεν απαιτεί την Ουάσιγκτον ως ευεργέτη, η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στον διάδρομο θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη στρατηγική αρχιτεκτονική του Ινδο-Ειρηνικού.

Μια οργανική ανάπτυξη: Η προέλευση του διαδρόμου τροφίμων Ινδίας-Μέσης Ανατολής

Η πρώτη συνάντηση των ηγετών του I2U2 διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Συγκεντρώνοντας τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi, τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Mohammed bin Zayed al-Nahyan, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Yair Lapid και τον Πρόεδρο Biden, η σύνοδος κορυφής I2U2 επεδίωξε να προωθήσει κοινές επενδύσεις στα τρόφιμα, το νερό, την ενέργεια, τις μεταφορές, την υγεία και το διάστημα. κλάδους. Κοινές επενδύσεις στους τέσσερις πρώτους από αυτούς τους τομείς πραγματοποιούνται μεταξύ των ΗΑΕ και της Ινδίας καθώς και μεταξύ του Ισραήλ και της Ινδίας τα τελευταία 5-10 χρόνια και ήδη υποστηρίζουν το έργο του διαδρόμου τροφίμων. Η πρωτοβουλία υπογραφή της συνόδου κορυφής I2U2 είναι η επένδυση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΑΕ για την κατασκευή πάρκων τροφίμων στην Ινδία, τα οποία θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες έξυπνης γεωργίας, καθαρής τεχνολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ισραήλ και των ΗΠΑ για να, σύμφωνα με την κοινή δήλωση της συνόδου, «Βοηθήστε στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και, με τη σειρά της, βοηθήστε στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας στη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή». Τα πάρκα τροφίμων αποτελούσαν ήδη αναπόσπαστο μέρος του υλικοτεχνικού σχεδίου των ΗΑΕ για τον επισιτιστικό διάδρομο από το 2019. Οι ισραηλινές λύσεις αγροτεχνολογίας, καθαρής τεχνολογίας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελούν κρίσιμο στοιχείο του κλάδου παραγωγής τροφίμων της Ινδίας για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Διατροφικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής προήλθε από τη συμβίωση μεταξύ της στρατηγικής ανάγκης των Αραβικών κρατών του Κόλπου να εξασφαλίσουν την επισιτιστική τους ασφάλεια και της στρατηγικής επιταγής της Ινδίας να αυξήσει την αξία της παραγωγής τροφίμων της. Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων στον κόσμο όταν μετριέται με περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά κατέχει την τέταρτη θέση όταν μετράται με τη συνολική αξία της γεωργικής παραγωγής, αντανακλώντας το γεγονός ότι η Ινδία επεξεργάζεται λιγότερο από το 10% της γεωργικής της παραγωγής. Περισσότερα από ένα στα 10 μέλη του εργατικού δυναμικού της Ινδίας απασχολείται στον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων. Ως εκ τούτου, δύο από τις υψηλότερες στρατηγικές προτεραιότητες του Νέου Δελχί περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δευτερογενούς επεξεργασίας τροφίμων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας καθώς και logistics που αποτρέπουν την απώλεια διανομής μέσω της αποτελεσματικής ενσωμάτωσης από το αγρόκτημα στα καταστήματα λιανικής.

Το 2017, η Ινδία υπέγραψε 14 συμφωνίες Συνολικής Στρατηγικής Συνεργασίας (CSP) με τα ΗΑΕ, τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ινδίας και γείτονα στην Αραβική Θάλασσα.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Μηχανή εφοδιαστικής και διανομής του Διαδρόμου Τροφίμων Ινδίας-Μέσης Ανατολής

Το 2019, δύο χρόνια πριν από τις διακοπές εφοδιασμού τροφίμων που προκλήθηκαν το 2021 από τον COVID-19 και πολύ πριν από τα σοκ στον εφοδιασμό τροφίμων που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας το 2022 στην Ουκρανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δέσμευσαν την Ινδία στην καθιέρωση ενός τεράστιου έργου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία μιας Ινδίας – Ο Επισιτιστικός Διάδρομος των ΗΑΕ για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας των Εμιράτων και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, υλοποιώντας έτσι αρκετές από τις δεσμεύσεις του CSP.

Η πρωτοβουλία του διαδρόμου πήρε τη μορφή της όταν ο κολοσσός ανάπτυξης ακινήτων με έδρα το Ντουμπάι Emaar Group ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2019 να συντονίσει τις επενδύσεις 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον διάδρομο από διάφορες οντότητες των Εμιράτων. Περίπου το 70% αυτών των κεφαλαίων προοριζόταν για επενδύσεις σε μεγάλα πάρκα τροφίμων σε διάφορες πόλεις της Ινδίας. Η επένδυση των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων των Εμιράτων σε πάρκα τροφίμων που ανακοινώθηκε στην κοινή δήλωση I2U2 του 2022 φαίνεται να αποτελεί ανασυσκευασία μέρους της πρωτοβουλίας του 2019. Το υπόλοιπο των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της πρωτοβουλίας προορίστηκε για τη συμβολαιακή γεωργία, την προμήθεια γεωργικών προϊόντων και τις σχετικές υποδομές.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας του 2019, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ντουμπάι άρχισε να βοηθά στο συντονισμό των οντοτήτων των Εμιράτων και της Ινδίας στη δημιουργία μιας ειδικής υποδομής υλικοτεχνικής υποστήριξης για τον διάδρομο τροφίμων. Η DP World, ηγέτης της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού με έδρα το Ντουμπάι, άρχισε να πρωτοστατεί στην προσπάθεια παροχής ολοκληρωμένων λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας για τη μεταφορά και την αποθήκευση τροφίμων για να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάδρομος. Προηγουμένως, το 2018, το DP World και το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και Υποδομών της Ινδίας (NIIF), το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ινδίας, έθεσαν τα θεμέλια για αυτές τις επενδύσεις όταν δημιούργησαν μια πλατφόρμα επενδύσεων λιμένων και logistics 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται Hindustan Infralog Private Limited (HIPL). Η DP World κατέχει μερίδιο 65% και η NIIF έχει μερίδιο 35% στην HIPL. Για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης υποδομής μεταφορών για την υποστήριξη της ολοκλήρωσης σε όλη την Αραβική Θάλασσα, η πρώτη επένδυση της HIPL ήταν η απόκτηση μεριδίου ελέγχου 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Continental Warehousing Corporation, μια κορυφαία εταιρεία logistics πολλαπλών μεταφορών με παρουσία στην Ινδία.

Η DP World λειτουργεί έναν από τους κορυφαίους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Jawaharlal Nehru (JNPT) στην ακτή της Αραβικής Θάλασσας της Βομβάης, το οποίο διαχειρίζεται περίπου το 50% του φορτίου εμπορευματοκιβωτίων της Ινδίας. Τον Ιανουάριο του 2021, η DP World ξεκίνησε την κατασκευή μιας εγκατάστασης ζώνης ελεύθερου εμπορίου μόλις 3 μίλια (5 χλμ.) από το JNPT, με 93.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένης αποθήκευσης, αποθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις διακίνησης φορτίου. έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην ενοποίηση του διαδρόμου τροφίμων.

Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων με έδρα το Ντουμπάι, Sharaf Group, ανακοίνωσε με παρόμοιο τρόπο, τον Δεκέμβριο του 2020, ότι σχεδίαζε μια επένδυση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στον διάδρομο τροφίμων. Ο όμιλος Sharaf, ο οποίος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες και διατηρεί ποικίλες δραστηριότητες στους τομείς της ναυτιλίας, της εφοδιαστικής, της εφοδιαστικής αλυσίδας και του λιανικού εμπορίου, είχε ήδη επενδύσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή υπηρεσιών υποδομής logistics, αποθήκευσης και αποθήκευσης που θα υποστηρίξουν τον διάδρομο τροφίμων. Ο όμιλος λιανικής πώλησης Lulu Group με έδρα το Άμπου Ντάμπι, ο οποίος προμηθεύεται επί του παρόντος λαχανικά, φρούτα, ψάρια και κρέας από την Ινδία, συμμετέχει στη δημιουργία του διαδρόμου, όπως και άλλες εταιρείες των Εμιράτων.

Με την προοπτική τριπλασιασμού του εμπορίου τροφίμων μεταξύ των ΗΑΕ και της Ινδίας έως το 2025, ο διάδρομος επιδιώκει να συνδέσει τα αγροκτήματα της Ινδίας μέσω ολόκληρης της αλυσίδας αξίας παραγωγής τροφίμων με τα λιμάνια των ΗΑΕ. Το Dubai Multi-Commodities Center δημιούργησε μια πλατφόρμα συναλλαγών γεωργίας που ονομάζεται Agriota για να συνδέσει τους Ινδούς αγρότες με εταιρείες τροφίμων στα ΗΑΕ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούν να αγοράζουν δημητριακά, φρούτα και λαχανικά απευθείας από αγρότες στην Ινδία, τα οποία θα παραδοθούν στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας μεγάλων πάρκων που χρηματοδοτούνται από τα Εμιράτα που κατασκευάζονται στη χώρα. Το Υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ εκτιμά ότι 2 εκατομμύρια Ινδοί αγρότες θα επωφεληθούν από τον διάδρομο τροφίμων, ο οποίος θα δημιουργήσει περίπου 200.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Ισραήλ: Η δύναμη της γεωργίας και της καινοτομίας του Διαδρόμου Τροφίμων Ινδίας-Μέσης Ανατολής

Η φιλοδοξία της Ινδίας να είναι το καλάθι τροφίμων στη Μέση Ανατολή και πέρα ​​από αυτήν βασίζεται ουσιαστικά στην ικανότητά της να αυξάνει τη γεωργική της απόδοση, η οποία με τη σειρά της απαιτεί την προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων της. Παράλληλα με τη δέσμευση της Ινδίας με τα ΗΑΕ, οι συνεργασίες γεωργίας και καθαρής τεχνολογίας του Ισραήλ με την Ινδία παρέχουν καίρια υποστήριξη στη χώρα της Νότιας Ασίας για την επίτευξη και των δύο στόχων. Μεταξύ 2012 και 2015, το Ισραήλ δημιούργησε 29 γεωργικά κέντρα αριστείας σε ολόκληρη την Ινδία ως πλατφόρμα για την ταχεία μεταφορά τεχνολογίας και βέλτιστων πρακτικών. Μόνο το 2019, περίπου 150.000 Ινδοί αγρότες εκπαιδεύτηκαν σε αυτά τα κέντρα. Πέρα από τις κυβερνητικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι ισραηλινές γεωργικές εταιρείες έχουν παίξει έναν μετασχηματιστικό ρόλο στους τομείς της ινδικής γεωργίας και διαχείρισης νερού.

Η ισραηλινή εταιρεία φυτοπροστασίας ADAMA Agricultural Solutions είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες της Ινδίας στον κλάδο, που λειτουργεί εργοστάσιο σκευασμάτων στο Γκουτζαράτ και κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Χαϊντεραμπάντ. Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, πουλάει περισσότερους από τους επόμενους τέσσερις μεγαλύτερους εξαγωγείς μαζί και αντιπροσωπεύει το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού. Για αρκετά χρόνια, η ισραηλινή Evogene συνεργάστηκε με την ινδική Rasi Seeds Ltd για τη βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης του ινδικού ρυζιού. Ο Ισραηλινός ηγέτης στις γεωργικές δομές για νέα γεωργία, η ProFit Agro Ltd, κυκλοφόρησε το πρώτο ινδικό σύστημα υδροπονικής σχεδίασης στη Μπανγκαλόρ το 2019, βοηθώντας στην περαιτέρω προώθηση της Ινδίας προς τη βιομηχανοποιημένη γεωργία. Διάφορες τεχνολογίες αιχμής στις οποίες το Ισραήλ κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο, όπως η λίπανση και οι βιοδιεγέρτες, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην άμβλυνση της ζημιάς στις αποδόσεις των καλλιεργειών που προκαλούνται από την υπερβολική ζέστη και την ξηρασία λόγω του κλίματος, όπως οι έντονες καιρικές συνθήκες που γνώρισε η Ινδία αυτή την άνοιξη. Η πτώση κατά 15% σε αυτό που διαφορετικά θα ήταν μια απόδοση ρεκόρ οδήγησε την Ινδία να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού πέρα ​​από τις ήδη υπάρχουσες εξαγωγικές πωλήσεις με πίστωση και τις συμφωνίες μεταξύ κυβέρνησης.

Η συνεισφορά του Ισραήλ στον επισιτιστικό διάδρομο προέρχεται επίσης από τη συνεργασία Ισραήλ-Ινδίας σε καινοτόμες τεχνολογίες και προώθηση νεοφυών επιχειρήσεων. Ενώ πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ινδίας έχουν επενδύσει στο οικοσύστημα καινοτομίας του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει παίξει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας της ίδιας της Ινδίας. Το Διεθνές Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας της Ινδίας, το μετα-εκκολαπτήριο κοινώς γνωστό ως iCreate, ιδρύθηκε το 2018 με συμβουλές και υποστήριξη από την Αρχή Καινοτομίας του Ισραήλ και Ισραηλινούς μετόχους του ιδιωτικού τομέα. Η συνεργασία καινοτομίας και τεχνολογίας μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και εταιρειών από τις δύο χώρες έλαβε πρόσθετη ώθηση από τη συμφωνία συνεργασίας του Σεπτεμβρίου 2020 που υπογράφηκε μεταξύ της iCreate και της μη κερδοσκοπικής πλατφόρμας καινοτομίας του ιδιωτικού τομέα του Ισραήλ Start-Up Nation Central.

Η στενή σχέση μεταξύ των οικοσυστημάτων καινοτομίας του Ισραήλ και της Ινδίας έχει οδηγήσει σε κοινοπραξία κατασκευής έξυπνου για το κλίμα γεωργικού εξοπλισμού στην Ινδία που αποτελεί ένα πρόσθετο υποστηρικτικό στρώμα για την ενσωμάτωση του Διατροφικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής. Το 2018, μια κοινοπραξία συνεργασίας μεταξύ της νεοφυούς επιχείρησης αγροτεχνολογίας της Ινδίας Vyoda και της ισραηλινής start-up Agrosolar Irrigating Systems διευκολύνθηκε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Βιομηχανικής Έρευνας και Ανάπτυξης και Τεχνολογικής Καινοτομίας Ινδίας-Ισραήλ (I4F), ένα κοινό έργο της ινδικής του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της κυβέρνησης και της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ. Η Agrosolar ανέπτυξε προηγουμένως ένα σύστημα άντλησης και άρδευσης με ηλιακή ενέργεια εκτός δικτύου για να επιτρέπει στους αγρότες με μικρές εκμεταλλεύσεις να ποτίζουν οικονομικά αγροκτήματα 2,5 έως 5 στρεμμάτων (1-2 εκταρίων) κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου. Η Vyoda, θυγατρική εταιρεία του ινδικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων NR Group, άνοιξε μια εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης στο Τελ Αβίβ για να χρησιμοποιήσει την ισραηλινή τεχνογνωσία στην ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων και νέων προϊόντων. Το 2020, οι δύο εταιρείες κατασκεύασαν 50 πιλοτικές μονάδες, αρκετές από τις οποίες έχουν εγκατασταθεί σε φάρμες στην ινδική πολιτεία Καρνατάκα. Η Vyoda ξεκίνησε την παραγωγή των συστημάτων σε ένα νέο εργοστάσιο στο Mysuru της Καρνατάκα, προς πώληση στην Ινδία και αλλού.

Ομοίως, ο κατασκευαστής συστημάτων άρδευσης με σταγόνες του Ισραήλ Metzer και ο Ινδός κατασκευαστής αγωγών Skipper δημιούργησαν μια μονάδα παραγωγής για την κατασκευή εξαρτημάτων του συστήματος άρδευσης με σταγόνες ως κοινοπραξία 50-50. Το αποκλειστικό εργοστάσιο που στεγάζεται στο εργοστάσιο παραγωγής του Skipper’s Hyderabad τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2020 με αρχική ετήσια δυναμικότητα κατασκευής 88 εκατομμυρίων μέτρων στάγδην άρδευσης και άρδευσης με καταιονισμό για πώληση στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές αγορές. Η ισραηλινή τεχνολογία άρδευσης με σταγόνες αποτελεί ουσιαστικό μέρος της στρατηγικής της Ινδίας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης λειψυδρίας που αναγκάζει τους καλλιεργητές της να βρουν εναλλακτικές λύσεις για την άρδευση με πλημμύρες.

Τριμερές μέλλον

Τον Φεβρουάριο του 2022, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν μια Συνολική Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης με την Ινδία που καταργεί τους δασμούς στο 90% περίπου των αμοιβαία εμπορευόμενων προϊόντων. Στη συνέχεια, την εμπορική συμφωνία Εμιράτων-Ινδίας ακολούθησε, τον Μάιο του 2022, η υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ που θα οδηγήσει στην άρση των δασμών στο 96% περίπου των εμπορευόμενων αγαθών. Από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, το διμερές εμπόριο ΗΑΕ-Ισραήλ έχει ξεπεράσει τα 2,45 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον όγκο του διμερούς εμπορίου τους στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η εμπορική συμφωνία Εμιράτων-Ισραήλ αναμένεται να ενισχύσει αυτό το εμπόριο κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας.

Η σύναψη των δύο εμπορικών συμφωνιών άνοιξε το δρόμο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και την Ινδία να ξεκινήσουν τριμερή συντονισμό για την ανάπτυξη του Διατροφικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής. Όπως σημείωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ινδία μετά την υπογραφή της δεύτερης εμπορικής συμφωνίας, η εμπορική συμφωνία ΗΑΕ-Ινδίας και η εμπορική συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ ταυτόχρονα διαθέτουν «τη δυνατότητα εκτεταμένης τριμερούς συνεργασίας και επιχειρηματικών συνεργασιών». Η σύγκληση τριμερούς διαλόγου μεταξύ των αρχηγών κυβερνήσεων των ΗΑΕ, του Ισραήλ και της Ινδίας ήταν το φυσικό και λογικό επόμενο βήμα για την προώθηση του σχεδίου του διαδρόμου τροφίμων. Από αυτή την άποψη, η νέα πτυχή της συνόδου κορυφής I2U2 της 14ης Ιουλίου 2022 ήταν η τετραμερής μορφή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ανακοίνωση του Ισραήλ την ίδια μέρα ότι είχε αναθέσει τον διαγωνισμό για την αγορά του λιμανιού του στη Χάιφα στην κοινοπραξία με επικεφαλής μια ινδική λιμενική εταιρεία χρησίμευσε ως ισχυρή ένδειξη ότι ο Διατροφικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής έχει τη δική του εμπορική δυναμική και οικονομική λογική.

Ο τριμερής σχηματισμός ΗΑΕ-Ισραήλ-Ινδίας υπόσχεται να έχει ένα ισχυρό μέλλον και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση μιας ευρύτερης εμπορικής διαμόρφωσης στο δυτικό μισό του Ινδο-Ειρηνικού με την προσθήκη άλλων κρατών του Αραβικού Κόλπου, της Αιγύπτου ή χωρών από τον ευρύτερο Περιοχή Κέρας της Αφρικής. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η συμμετοχή στον Διατροφικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής αποτελεί στρατηγικό αίτημα, που αποτελεί σημαντικό μέρος της προσέγγισης της Ουάσιγκτον στην Αραβική Θάλασσα και στον ευρύτερο Ινδο-Ειρηνικό.

loading...