ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΖΟΜΠΙ: ΜΙΑ ΔΥΣΟΙΩΝΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ “ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟ” ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

ΕΤΣΙ ΚΑΠΩΣ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ ΔΥΣΤΟΠΙΚΗΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ…

Γράφει ο  Bruce G Charlton MD
Μετάφραση: Απολλόδωρος

Η PubMed είναι μια μηχανή αναζήτησης με δωρεάν πρόσβαση κυρίως στη βάση δεδομένων MEDLINE με αναφορές και περιλήψεις για τις

βιοεπιστήμες και τη βιοϊατρική. 

Η Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (NLM) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας διατηρεί τη βάση δεδομένων ως μέρος του συστήματος ανάκτησης πληροφοριών Entrez.

Το PubMed παρέχει έλεγχο της ποιότητας των επιστημονικών εκδόσεων. Μόνο περιοδικά που πληρούν επιστημονικά πρότυπα της PubMed για ευρετηρίαση.

Οι προβληματισμοί διακεκριμένων επιστημόνων σχετικά με την εμπορευματοποίηση της επιστήμης και την μετατροπή της προς ίδιον όφελος σε θεραπαινίδα του κτηνώδους Κέρδους είναι διαχρονικά εκκωφαντικοί.

Περίληψη : Παρόλο που το κλασικό ιδεώδες είναι ότι οι επιστημονικές θεωρίες αξιολογούνται με μια προσεκτική εξέταση της εσωτερικής λογικής και των εξωτερικών τους συνεπαγωγών και με τον έλεγχο του κατά πόσον αυτά τα συμπεράσματα και οι προβλέψεις συνάδουν με τις παλιές και τις νέες παρατηρήσεις, το γεγονός ότι τόσες πολλές ασαφείς, ανόητες ή ασυνάρτητες επιστημονικές θεωρίες πιστεύονται προφανώς από τόσους πολλούς επιστήμονες για τόσα πολλά χρόνια υποδηλώνει ότι αυτό το ιδεώδες δεν αντανακλά απαραίτητα την πρακτική του πραγματικού κόσμου. 

Στον πραγματικό κόσμο φαίνεται περισσότερο ότι οι περισσότεροι επιστήμονες είναι αρκετά πρόθυμοι να ακολουθήσουν λανθασμένες ιδέες για όσο διάστημα ανταμείβονται με περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν περισσότερες επιχορηγήσεις, δημοσιεύσεις και κύρος. 

Σύμφωνα με την κλασική εκδοχή, οι ψευδείς θεωρίες πρέπει να καταρρίπτονται εύκολα από σκεπτικιστές (ή ζηλόφθονους) ανταγωνιστές επιστήμονες. 

Ωστόσο, στην πράξη, ακόμη και οι πιο πειστικές “καπελώματα” μπορεί να αποτύχουν να σκοτώσουν ή ακόμη και να αποδυναμώσουν τις ψεύτικες υποθέσεις, όταν υποστηρίζονται με επαρκή οικονομική δύναμη με τη μορφή πλούσιας και διαρκούς χρηματοδότησης. 

Και όταν ένας κλάδος της επιστήμης που βασίζεται σε ψεύτικες θεωρίες εξυπηρετεί έναν χρήσιμο αλλά μη επιστημονικό σκοπό, μπορεί να διατηρείται επ’ αόριστον με συνεχείς μεταγγίσεις χρημάτων από εκείνους των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Αν συμβεί αυτό, η πραγματική επιστήμη εκλείπει και εξελίσσεται μια “επιστήμη ζόμπι”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...