ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΦΩΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΟΥ

 Μετά και τις πρόσφατες φωτιές,  χειρότερες κάθε χρόνο από αυτές του προηγούμενου χρόνου, με προφανείς εμπρησμούς (100 την ημέρα πολλές φορές) από ως λέγεται εισαγόμενους  πράκτορες …

·      Από πολύ παλιά.  παρά τις ηρωικές προσπάθειες των αεροπόρων μας των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων και παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών μας,  είναι ηλίου φαεινότερο για κάθε κοινό νουν.

·      Ότι εδώ και πολλά χρόνια το νυν είδος των υπαρχόντων αεροπορικών μέσων, δεν είναι ικανό τεχνολογικά να προλαβαίνει την επέκταση της φωτιάς στα δάση.

·      Με μικρή ποσότητα νερού, προβλήματα με θυελλώδεις ανέμους,  μη δυνατότητα πυρόσβεσης τη νύκτα (;;) κτλ,

·      Έτσι μετά τη ρίψη του νερού που απλά περιορίζει λίγο  αν την περιορίζει τη φωτιά, μέχρι να ξαναγυρίσουν τα πτητικά μέσα η φωτιά θεριεύει και κατακαίει τα πάντα.

·      Πολλά τα παραδείγματα που δεν είναι ανάγκη να αναφερθούν.

·      Συνεπώς πριν καεί όλη η πατρίδα μας, δάση, ελαιώνες κτλ θα πρέπει να προμηθευθούμε τα καλύτερα υπάρχοντα σήμερα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

·      Που πχ να έχουν δυνατότητα μεταφοράς νερού πολλαπλάσια των νυν. Όποτε δύο θα κάνουν  πχ  για 8.

·      Είναι παρόμοιο με το αν θέλαμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα την Τουρκία με τα Φάντομ του 1974.

·      Και προφανώς αν υπολογίσει κανείς τις ζημιές δις ευρώ που ήδη έχουν γίνει σε μεγάλους ελαιώνες, στο φυσικό περιβάλλον, στα σπίτια, στις τοπικές οικονομίες κτλ.

·      Πλην του ότι η αγορά νέων ικανών πτητικών μέσων που να προλαβαίνουν άμεσα την επέκταση της φωτιάς  από πλευράς πολλών απόψεων είναι αναγκαία

·      Είναι προφανώς και οικονομικά συμφέρουσα.

·      Και είναι υπόλογοι όλοι οι «ειδικοί» δοτοί ή όχι που δεν  εισηγήθηκαν την αγορά ή χρήση αυτών, αν δεν το έκαναν.

·      Και η ευθύνη βαρύνει προφανώς την κάθε κυβέρνηση που λογικά (αν υπάρχει κοινή λογική πράγμα αμφίβολο)  εθελοτυφλεί.

Δρ Ευριπίδης Μπίλλης

loading...