Στην Κατοχή η μπομπότα έσωσε πολύ κόσμο από την πείνα σε πολλές περιοχές!

 

Λειψή μπομπότα, λειψή κλούρα καθάρεια και τυρί!!! Η πυτιά μας!!!  Όσων εκείνα τα πέτρινα χρόνια ζήσαμε και μεγαλώσαμε με αυτά!!!

Η μπομπότα ήταν το ψωμί των φτωχών, ήδη από το 1930 και κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα, όταν το αλεύρι από σιτάρι δεν υπήρχε, ενώ το αλεύρι από καλαμπόκι ήταν άφθονο.

Έτσι τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν το καλαμποκάλευρο για να φτιάξουν ψωμί. Συνήθως η μπομπότα ήταν το ψωμί ή η πίτα, ένας χυλός από ζεστό αλατισμένο νερό, καλαμποκάλευρο, χόρτα και ίσως λίγο λάδι ή αυγό εάν υπήρχε. Η ιστορία της μπομπότας ξεκινάει από τη Βοιωτία, κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας και την Ορεινή Ναυπακτία. Έχουμε δύο ειδών: την ανεβατή και τη λειψή.

Την ανεβατή τη ζύμωναν με κανονικό προζύμι στο σκαφίδι, μόνο που το καλαμποκάλευρο το ζεμάτιζαν με αλατισμένο νερό. Το έκαναν κανονικό ζυμάρι και το έριχναν στα ταψιά. Εκεί το άφηναν πολλές ώρες να φουσκώσει και ύστερα το έψηναν στον ξυλόφουρνο. Η λειψή γίνεται χωρίς προζύμι. Το αλεύρι ζεματίζεται και ύστερα τρίβεται από τη νοικοκυρά με λάδι.

Στην Κατοχή η μπομπότα έσωσε πολύ κόσμο από την πείνα σε πολλές περιοχές!

loading...