Ο αποτυχημένος αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ της Λιθουανίας είναι μια ήττα για τις ΗΠΑ
Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής * 

Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να υποθέσει την εσφαλμένη υπόθεση ότι αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται ένα υπερατλαντικό ρήγμα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς τίποτα τέτοιο δεν εκτυλίσσεται. Αντιθέτως, αυτό που συνέβη ήταν ότι η ΕΕ απώθησε απροσδόκητα τις ΗΠΑ, αφού οι τελευταίες υπερέβησαν προκαλώντας μια μεγάλη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και του μπλοκ μέσω της εκμετάλλευσης της Λιθουανίας προς αυτόν τον σκοπό.

Η διευκρίνιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις της δεν πρέπει να ερμηνευθούν από τη Λιθουανία ως πράσινο φως για τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ υποδηλώνει έντονα ότι το μπλοκ αισθάνεται άβολα με την αποσταθεροποιητική επιρροή που οι ΗΠΑ είναι ύποπτες ότι ασκούν σε αυτήν τη χώρα της Βαλτικής. Η μονομερής ερμηνεία του Βίλνιους αυτών των προηγούμενων περιορισμών ως πρόσχημα για τη διακοπή των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων με αυτόν τον ρωσικό θύλακα ήταν περισσότερο μια ενορχηστρωμένη από την Ουάσιγκτον πολιτική πρόκληση με στόχο τη χειραγώγηση του μυαλού των Δυτικών παρά μια προσπάθεια επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής. όπως εξήγησε τότε ο συγγραφέας εδώ . Η απόφασή τουΤο να συμβαδίσουμε με τις Βρυξέλλες από αυτή την άποψη είναι επομένως μια ήττα για αυτόν τον φθίνοντα μονοπολικό ηγεμόνα, και μάλιστα απροσδόκητη.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν επιτυχώς την ηγεμονία τους επί της ΕΕ με ένα αντιρωσικό πρόσχημα με την έναρξη της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία, βάζοντας ακόμη και τους Ευρωπαίους υποτελείς τους να επιβάλλουν αντιπαραγωγικές κυρώσεις στον κορυφαίο προμηθευτή πρώτων υλών τους και να πυροδοτήσουν έτσι μια απολύτως αποφεύξιμη οικονομική κρίση. έφερε το ευρώ σε ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες. Εάν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες καταλήξουν να σταματήσουν να λειτουργούν στο προσεχές μέλλον, τότε οι αμερικανικές και βρετανικές τους οι ανταγωνιστές θα ωφεληθούν. Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν απόλυτο έλεγχο επί της ΕΕ αυτή τη στιγμή, αλλά τελικά ξεπέρασαν, βάζοντας τη Λιθουανία να αποκλείσει το Καλίνινγκραντ και έτσι να προκαλέσει μια μεγάλη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και του μπλοκ.

Αυτό ήταν πάρα πολύ για τους «Μεγάλους Τρεις» (Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία), οι οποίοι παρενέβησαν γρήγορα μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών για να επαναβεβαιώσουν τη δική τους πολύ πιο άμεση ηγεμονία σε αυτήν τη χώρα της Βαλτικής, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις της δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν για να κόψουν τη σιδηροδρομική διέλευση πολιτικών προϊόντων στο ρωσικό θύλακα. Παρόλο που η Λιθουανία είναι ένα αμερικανικό κράτος υποτελές, είναι πολύ περισσότερο ευρωπαϊκό όταν έρχεται να σπρώξει όπως έκανε πρόσφατα. Το Βίλνιους δεν μπορούσε να αψηφήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γι’ αυτό συμμορφώθηκε με τη διευκρίνιση της πολιτικής της και έτσι πήγε ενάντια στη θέληση της Ουάσιγκτον. Ο μόνος λόγος που συνέβη αυτό είναι επειδή οι «Μεγάλοι Τρεις» θεώρησαν απαράδεκτο να προκαλούν τη Ρωσία με τόσο θρασύς τρόπο, κάτι που με τη σειρά του μιλά για τη συγκριτικά πιο ρεαλιστική στάση τους απέναντι στην ουκρανική σύγκρουση.

Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να υποθέσει την εσφαλμένη υπόθεση ότι αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται ένα υπερατλαντικό ρήγμα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς τίποτα τέτοιο δεν εκτυλίσσεται. Αντιθέτως, αυτό που συνέβη ήταν ότι η ΕΕ απώθησε απροσδόκητα τις ΗΠΑ, αφού οι τελευταίες υπερέβησαν προκαλώντας μια μεγάλη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και του μπλοκ μέσω της εκμετάλλευσης της Λιθουανίας προς αυτόν τον σκοπό. Αυτό δείχνει ότι οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι υποτελείς της Αμερικής θα δεχτούν σχεδόν οτιδήποτε απαιτήσει ο κύριος τους, εκτός εάν κινδυνεύει να πυροδοτήσει μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία στο χειρότερο σενάριο, όπως κάποιοι φοβήθηκαν ότι απείλησε να κάνει ο ενορχηστρωμένος από τις ΗΠΑ αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι «Μεγάλοι Τρεις» απέδειξαν ότι έχουν την πολιτική βούληση να παρέμβουν αποφασιστικά ενάντια στις επιθυμίες της Ουάσιγκτον.

Υπάρχουν πέντε αποσπάσματα από αυτό το περιστατικό. Πρώτον, οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευτούν τους μικρότερους και πιο ρωσοφοβικούς υποτελείς τους στην ΕΕ για να προκαλέσουν κρίση μεταξύ της Ρωσίας και του μπλοκ. Δεύτερον, εάν η κρίση θεωρηθεί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στους «τρεις μεγάλους» ότι διακινδυνεύει μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία στο χειρότερο σενάριο, τότε θα παρέμβουν αποφασιστικά για να την αποτρέψουν. Τρίτον, αυτή η παρέμβαση έχει τη μορφή επαναβεβαίωσης της δικής τους ηγεμονίας σε όποιον υποτελή των ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν για να προκαλέσουν την κρίση. Τέταρτον, οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να έρθουν σε διαμάχη με την ΕΕ όποτε συμβαίνει αυτό, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να διασπαστεί η ενότητα του μπλοκ και έτσι να αποδυναμωθεί η ευρύτερη πλατφόρμα που εκμεταλλεύονται για να «περιορίσουν» τη Ρωσία. Και τέλος, αυτές οι απροσδόκητες διαφορές μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν ως υπονοούμενες ρήξεις μεταξύ τους.

loading...