Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΘΗΣΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ “Χ”

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΘΗΣΕΙΟΥ : Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ «Χ»

Στις 17 Ιουλίου γιορτάζουμε την μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας, περικαλλής ναός της οποίας υπάρχει στην περιοχή του Θησείου. Οι παραδόσεις των πιστών λένε πως η εικόνα της Αγίας Μαρίνας βρέθηκε στο χώρο του ναού. Το κτίσμα σχεδιάστηκε από τον του Αχιλλέα Γεωργιάδη και ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1924 έως 1927, στο λόφο του Αστεροσκοπείου.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, Ιωάννη Τραυλό, στο χώρο του ναού παλαιότερα λειτουργούσε υδατοδεξαμενή. Στο εσωτερικό του υπάρχουν αγιογραφίες των Γκρεκού και Σούτσου και ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο τέμπλο. Επίσης, διασώζονται η Αγία Τράπεζα του αρχαίου ναού, κάποιες εικόνες από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα και σπαράγματα από παλιές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του ναΐσκου, τα οποία εκτίθενται εντός του σημερινού ναού. Σήμερα, στο ναό έχει ενσωματωθεί και λειτουργεί ως βαπτιστήριο ένας σπηλαιώδης ναός των αρχών του 13ου αιώνα.

Ο ναός αυτός έχει μία ιδιαίτερη σχέση με την Οργάνωση «Χ», επειδή το Ορμητήριο της Οργάνωσης ήταν το Θησείο, όπου ήταν και το σπίτι του Γ. Γρίβα, στην οδό Νηλέως 6. Στο διάστημα της Κατοχής, η Οργάνωση «Χ», πέρα από τους στρατιωτικούς, πλαισιώθηκε από 100ντάδες νέους ανθρώπους, εργάτες, μαθητές, φοιτητές και ευέλπιδες που αγωνίστηκαν με πάθος κατά των κατακτητών στην Kατοχή και, μετά την απελευθέρωση, κατά των ορδών του κόκκινου φασισμού που τους επιτίθονταν για να αλώσουν την γειτονιά τους.

Το πραγματικό αρχηγείο της Οργανώσεως «Χ» βρισκόταν στην αρχή της οδού Ηρακλειδών, στο παλαιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου. Εκεί βρήκαν κατάλυμα αρκετοί από τους μαχητές της «Χ», πολλοί από αυτούς μαθητές και αμούστακα παιδιά του Θησείου και των γύρω περιοχών, στρατολογημένα και εκπαιδευμένα από τον Γρίβα. Θεωρούσαν την Αγία Μαρίνα προστάτιδά τους και ο ιερός Ναός της, , εκτός από τόπος λατρείας, ήταν για αυτούς και χώρος εθνικής αντιστάσεως, όπου σχεδίαζαν κάποιες από τις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Είχαν δε κρυμμένο στο ιερό του ναού έναν ασύρματο, με τον οποίον επικοινωνούσαν με το Αρχηγείο της Μέσης Ανατολής.

Μετά το πέρας του Κομμουνιστο – Συμμοριτοπολέμου, και όταν αποκαταστάθηκε η έννομη τάξη, η Ελληνική Πολιτεία τίμησε τον Γ. Γρίβα για τις υπηρεσίες τους προς την πατρίδα. Στις 3 Μαρτίου του 1959, επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή, η Ελληνική Βουλή, σε συνεδρίαση της, ειδικά για τον Γ. Γρίβα, (ο οποίος είχε τότε τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη Πεζικού ε.α.), τον τίμησε ΟΜΟΦΩΝΑ , ως εξής : α) του απένειμε τον βαθμό του Αντιστρατήγου και, στην συνεχεία, εξέδωσε ένα ψήφισμα, που κατέληγε ως εξής:«… Kηρύσσει τὸν ἒνδοξον καὶ ἡρωικόν άξιωματικόν τοῦ Ἑλληνικοῦ Στρατοῦ, Γεώργιον Γρίβαν (Διγενήν), ΑΞΙΟΝ ΤΕΚΝΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ». β) του απένειμε ειδική προσωπική σύνταξη «…ἀποτελουμένην ἐκ τοῦ συνόλου τῶν έν ένεργεία άποδοχῶν τοῦ βαθμοῦ, εἰς ὃν θέλη προαχθῆ, μετά πλήρων καὶ πάσης φύσεως έπιδομάτων καὶ προσαυξήσεων ….».κλπ-

Εκτός από την Βουλή, ο Γρίβας τιμήθηκε και από τον Δήμο της Αθήνας (δήμαρχος Νικόλαος Γιατράκος) δια της υπ’αριθμ.1402 / 12-11-90, απόφασης του 3ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, η οποία ονόμασε τον Βράχο πίσω από τον Ιερό Ναό της Αγ.Μαρίνας Θησείου, σε ‘’Λόφο Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή’’ και τοποθέτησε μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα. στο σημείο που έγραφε «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ –ΔΙΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙΣΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ, Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, 1990 ». Για την ιστορία, σας λέμε ότι η πλάκα αυτή δεν υπάρχει πια. Επανειλημμένως έπεσε θέμα βανδαλισμών από “αγνώστους” και τέλος αφαιρέθηκε τελείως, επί δημαρχίας ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. Μία πρόταση που είχε κάνει ο (μακαρίτης πλέον ) ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ, ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Οργανώσεως «Χ», να στηθεί ορειχάλκινος ανδριάντας του Γεωργίου Γρίβα -.Διγενή, ύψους 2 μέτρων, πάνω σε μαρμάρινη βάση ύψους 1,75, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού και με έξοδα του Συνδέσμου «Χ», στην Πλατεία του Θησείου, έτυχε της σύμφωνης γνώμης 12 Πανελληνίων Συνδέσμων και Οργανώσεων 1941 – 1944 , υπό την Προεδρία του Συνδέσμου ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ «ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ». Σε αυτό συμφώνησαν και «αἱ σαράντα πέντε (45) Συνεργαζόμεναι Ἐθνικαί Ὀργανώσεις τῆς Ἑλλάδος», με έδρα τον Φιλολογικό Σύλλογο “ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ” και «αἱ έν Ἑλλάδι Ὀργανώσεις Κυπρίων Φοιτητῶν ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ».

Το 1991, παρόλο που το Δ.Σ. του Δήμου το ενέκρινε, το Αρχιτεκτονικό Τμήμα του Δήμου Αθηναίων απέρριψε την ανέγερση του ανδριάντα του Γρίβα στην Πλατεία Θησείου. Το σκεπτικό του ήταν, μεταξύ άλλων, ότι ο ανδριάντας αυτός θα ήταν «ξένο στοιχείο ως προς τις μνήμες και την ιστορία του Θησείου» , και έκανε αναφορά στην Ιστορία και τα αρχαιολογικά μνημεία που υπάρχουν εκεί: Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά, Θησείο / Ναός του Ηφαίστου, κλπ. Αργότερα, στον χώρο του Βοτανικού και σε συνολική έκταση 17 στρεμμάτων, που παραδόθηκε από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, κτίστηκε το Μουσουλμανικό Τέμενος, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τελικά στις 4 Νοεμβρίου 2016. Και ρωτάμε εμείς, οι αφελείς: Η ανέγερση του Τεμένους στο Βοτανικό, και μάλιστα σε στρατιωτικό χώρο, με τις ευλογίες της αριστερο – θολοκουλτούρας και της Νέας Τάξης, ταιριάζει με την Ιστορία και τις μνήμες της Πατρίδας μας;; Και η μουσουλμανική εικαστική του άποψη ‘’δένει” με την εικόνα των αρχαίων μας μνημείων;;

Ας δούμε τι είπε τότε ο ηρωικός Σημαιοφόρος του Πολεμικού Αθανάσιος Τσακάλης, ο οποίος έκτοτε διώκεται από την υπηρεσία του, γιατί αντιστάθηκε σε αυτό και σε πολλά άλλα: «…..Προφανώς μου υποδεικνύετε να “σωπάσω”, δηλαδή να μη φωνάζω ενάντια στο Δ.Ν.Τ. (Δήμιοι Νέας Τάξης) και στην ανέγερση του μουσουλμανικού Τεμένους σε στρατιωτική περιοχή που, παλαιότερα ο Δήμος Αθηναίων σας είχε ζητήσει την παραχώρηση της, για να κατασκευαστούν γήπεδα μπάσκετ και παιδικές χαρές. Τότε αρνηθήκατε κατηγορηματικά την εκχώρηση στο Δήμο. Τώρα για το Τέμενος, υπογράψατε την παραχώρηση αυτής της στρατιωτικής περιοχής.

α) Μου υποδεικνύετε να “σωπάσω” στην εισαγωγή αλλοδαπών στις Στρατιωτικές σχολές, αφού δεχτήκατε να αφαιρεθεί το Γένος από τα κριτήρια εισαγωγής. β) Μου υποδεικνύετε να “σωπάσω”, στην παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, μέσω των Μνημονίων, στην κατάργηση των παρελάσεων, στην άρνησή μου στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τέλος στα οικονομικά – εργασιακά δικαιώματα του κλάδου μας. γ) Αναφέρω για τα παραπάνω, ότι δεν πρόκειται να σωπάσω, διότι τούτο εδώ το χώμα, είναι ποτισμένο με το αίμα των προγόνων μου και για να με δεχτεί, θα πρέπει να το έχω τιμήσει Στα χρονικά διαστήματα που αναφέρετε ότι έχω δυσμενή κρίση, αυτή απάδει, διότι εκτός του ότι οι βαθμοί που αναφέρετε είναι προακτέοι, βάσει του Ν.2439/1996, άρθρο 12, παράγραφο 7, εγώ, ως εκ τούτου, υφίσταμαι επιλεκτική αρνητική κρίση, λόγω του ότι ένας Αξιωματικός, σε μια έκθεση ικανοτήτων, κρίνεται σε 13 σημεία και όχι σε 2, που εσείς αναφέρετε».

Εμείς , τι να πούμε;;; Η Αγία Μαρίνα να βάλλει το χέρι της !

ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ  – ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 ΦΩΤΟ 1: Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΘΗΣΕΙΟΥ

Ο ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ‘Χ’

ΦΩΤΟ 2 : Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΟΣ, Μαχητής τῆς «Χ», Ἰδρυτής καὶ Πρῶτος Πρόεδρος τοῦ Πανελληνίου Συνδέσμου τῆς Ἐθνικῆς Ὀργανώσεως «Χ», ἐνῶ ἐκφωνεῖ λόγο στὸν χῶρο τοῦ Ναού τῆςἈγίας Μαρίνας, κατά τὴν ἡμέραν τῶν ἐγκαινίων τῆς τοποθέτησης τῆς ἀναμνηστικῆς πλάκας. Ὀ Βασίλειος Κουρουπός ΄ἒφυγε’ στις 16-6-2009, καὶ κηδεύτηκε στὸν Ναό της Ἀγίας Μαρίνας Θησείου στις 17/6/2009 . Μετὰ την νεκρώσιμη ἀκολουθία, ἡ σορός του μεταφέρθηκε στὴν ἰδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, ὃπου καὶ ἐτάφη. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ !!!

ΦΩΤΟ 3 : ¨Ἡ (χαμένη πλέον) ἀναμνηστική πλάκα τοῦ Δήμου Ἀθηναίων γιὰ τὸν Γ. Γρίβα – Διγενή.

 

 ΦΩΤΟ 4 : Σκαρίφημα τοῦ ἀγάλματος γιὰ τὸν Γ. Γρίβα – Διγενῆ

ΦΩΤΟ 5 : Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ΤΣΑΚΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

loading...