Δ.Γάκης για την «λευκή σκόνη» της έκρηξης του Antonov: «Όσοι λένε ότι είναι γύψος είναι άσχετοι…»

 Τι συμβαίνει με τα βλήματα λευκού φωσφόρου που μετέφερε το αεροσκάφος

Ο γνωστός γενικός χειρουργός Δημήτρης Γάκης με ανάρτηση του σήμερα στο facebook και αναφερόμενος στην λευκή σκόνη που εμφανίστηκε μετά την πτώση του ουκρανικού Antonov έξω από την Καβάλα και την πρόκληση ερεθισμών σε χείλη και μάτια όσων πλησίασαν το σημείο πτώσης είπε τα εξής:

Ότι αποκλείεται να είναι γύψος και πως αν αυτή είναι η γνωμάτευση των ειδικών του Στρατού θα πρέπει να ξαναπεράσουν εκπαίδευση.

Ούτε η σκόνη των πλαστικών δακτυλιδιών των βλημάτων όλμου μπορεί να είναι καθώς δεν προκαλεί ερεθισμούς.

Το μόνο που μένει είναι τα φωτιστικά βλήματα όλμου που περιέχουν λευκό φωσφόρο που οξειδώνεται με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας σε πεντοξείδιο του φωσφόρου που είναι λευκή σκόνη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του γενικού χειρουργού Δ.Γάκη.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΛΕΥΚΗ ΣΚΟΝΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΕΜΟΦΟΔΙΑ;

 

#Η αντιμετώπιση Χημικών απειλών απαιτεί καλή γνώση της Χημείας.

 

#Στο άρθρο της, επί του θέματος της λευκής σκόνης, η Καθημερινή, βάσει πληροφοριών που έλαβε ήταν απολύτως καθησυχαστική: «Καμία επικινδυνότητα δεν παρουσιάζει η λευκή σκόνη», γράφει, σύμφωνα με πηγές από Στρατό και από ΕΛΑΣ.

 

#Εξηγεί ,παρακάτω ότι η λευκή σκόνη μπορεί να προέρχεται από γύψο που μπαίνει αντί εκρηκτικής γόμωσης στα εκπαιδευτικά βλήματα όλμων ή από τα πλαστικά δακτυλιδια των όλμων ή από τα φωτιστικά βλήματα όλμων που έχουν «καπνογόνο φωσφόρο»

 

#Αλλοίμονο αν αυτή ήταν η γνωμάτευση των ειδικών του Στρατού. Θα πρέπει να ξαναπεράσουν εκπαίδευση διότι:

 

– Ο γύψος γινεται αμέσως αντιληπτός αν ρίξεις λίγο νερό επάνω του. Επίσης δεν ερεθίζει τα χείλη και τα μάτια όπως είπαν οι πυροσβέστες , που προσέγγισαν πρώτοι την τοποθεσία και για αυτό απομακρύνθηκαν

 

– Ούτε η σκόνη των πλαστικών δακτυλιδιών των βλημάτων όλμου είναι ερεθιστική

 

– Τι μένει; Τα φωτιστικά βλήματα όλμου που περιέχουν λευκό φωσφόρο που οξειδώνεται με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας σε πεντοξείδιο του φωσφόρου που είναι λευκή σκόνη. Αυτό σε επαφή με βλεννογόνους (χείλη , μάτια) που είναι υγροί μετατρέπεται σε φωσφορικό οξύ που ερεθίζει και ενέχει κίνδυνο.

 

#Κανονικά θα επρεπε η αντίδραση να είχε γίνει στην περιοχή , με την υγρασία του περιβάλλοντος και η λευκή σκόνη να εξαφανιστεί. Όμως η υψηλή θερμοκρασία από την καύση του αεροσκάφους, αλλά και ο καύσωνας εξαφάνισαν την υγρασία, η οποία, όμως θα επανελθει σιγά σιγά.

 

#Για αυτόν τον λόγο ούτε ακίνδυνη είναι η περιοχή, ούτε πρέπει τα συνεργεία να πάνε χωρίς εξοπλισμό προστασίας, εκτός εάν διαπιστώσουν ότι πρόκειται, όντως για γύψο.

loading...