Πρόεδρος Σερβίας: «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης 8 μήνες λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης»

 Η Σερβία τους επόμενους οκτώ μήνες θα πρέπει να ζήσει μια δύσκολη περίοδο (κατάσταση έκτακτης ανάγκης), δήλωσε την Πέμπτη 28 Ιουλίου, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξή του στο TV Pink , επισημαίνοντας τις συνέπειες της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να ξεπεράσουμε την κρίση. Σήμερα είχα μια μακρά συζήτηση με τον αρχηγό της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών. Για εμάς, αυτοί οι οκτώ μήνες, από τον Αύγουστο έως τις 31 Μαρτίου, θα είναι από τους πιο δύσκολους», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι.

« Η τιμή του ρεύματος έφτασε σήμερα σε ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, 540 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι δικοί μας πληρώνουν περίπου 40. Άρα 14 φορές λιγότερα από όσα πληρώνουν οι Γερμανοί. Αναλάβαμε το ρόλο του κράτους να αναλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Τι να κάνουμε, ό,τι δεν μπορούμε να παράγουμε, πρέπει να το αγοράσουμε. Αιμορραγούμε για αέριο αυτή τη στιγμή, για όλα. Λέω στον κόσμο να καταλάβει πόσο αιμορραγεί η χώρα και πόσο σκληρά είναι. Αν κάποιος χρειαστεί να ανακοινώσει άσχημα νέα, είμαι εγώ, θα το κάνω πάντα», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς σημείωσε επίσης ότι ο σερβικός προϋπολογισμός μετά βίας είναι σε θέση να καλύψει πρόσθετο κόστος στον ενεργειακό εφοδιασμό, στον κοινωνικό τομέα και άλλα.

Διευκρίνισε ότι το νέο τριετές συμβόλαιο του Βελιγραδίου με την Gazprom καθιστά δυνατή την αγορά φυσικού αερίου στην τιμή των 350-370 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σε αυτή την τιμή, η χώρα αγοράζει 2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, άλλο 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα στην τιμή της αγοράς.

«Έχουμε διαθέσει 560 εκατομμύρια ευρώ για αυτό, είναι πολλά χρήματα. Το λέω αυτό για να καταλάβει ο κόσμος πόσο δύσκολο είναι », ανέφερε ο Βούτσιτς

Ο Σέρβος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο έχει φτάσει σε τιμή ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά – 540 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

«Οι άνθρωποί μας πληρώνουν περίπου 40 ευρώ. Δηλαδή, 14 φορές λιγότερο από τους Γερμανούς. Ως κράτος έχουμε αναλάβει σχεδόν όλες τις δυσκολίες», τόνισε.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η ζήτηση της χώρας για φυσικό αέριο (NG) καλύφθηκε κατά 62%. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην υπογραφή συμφωνίας με τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

SPORTFM, scr

loading...