Ιστορική πτώση για το ευρώ: Χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών – Απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

 Εάν συνεχιστεί η τάση αυτή, θα επηρεάσει σημαντικά τα δεδομένα της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να ταράσσει τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας, με νέα πτώση για την αξία του ευρώ, της τάξεως του 0,3%. 
Εάν και η υποχώρηση αυτή δεν είναι τραγικά μεγάλη, φέρνει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο στα 1,0004$. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, οπότε και το ευρώ είχε σταθερά απόκλιση σχεδόν κατά 20-25 cents από το δολάριο. Η τελευταία φορά που το ευρώ ήταν τόσο χαμηλά, ήταν το 2002. 
To δολάριο αποτελεί αυτήν την στιγμή το ασφαλέστερο νόμισμα για επενδύσεις και οικονομική σταθερότητα, αφού έχει ξεπεράσει σε αξία πολλά άλλα νομίσματα. Εάν συνεχιστεί η τάση αυτή, θα ξεπεράσει και το ευρώ, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά τα δεδομένα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το ευρώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του αντίκτυπου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα επιτόκια της Federal Reserve (σ.σ. της κεντρικής τράπεζας της Αμερικής) και άλλων κεντρικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι μόνο φέτος το ευρώ έχει υποχωρήσει 12% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, μέχρι στιγμής. Το οικονομικό περιοδικό Bloomberg χαρακτηρίζει την πτώση αυτή του ευρώ «ταχεία και βάναυση».
Αυτήν την στιγμή η ΕΚΤ πρέπει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο η αύξηση των επιτοκίων να ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης πολύ υψηλότερα.
Το αδύναμο, πλέον, ευρώ θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτόν τον μήνα, για πρώτη φορά από το 2011. Έτσι, θα ευθυγραμμιστεί με άλλες κεντρικές τράπεζες.
«Συχνά οι άνθρωποι κοιτούσαν το ασθενέστερο ευρώ και έκριναν ότι αυτό είναι καλό για τις εξαγωγές», σημειώνει η Jennifer McKeown της Capital Economics. «Αλλά αυτή τη στιγμή, θεωρείται περισσότερο αρνητικό. Αυξάνει την πίεση του πληθωρισμού όσον αφορά τον εισαγόμενο πληθωρισμό, κάτι που η ΕΚΤ πραγματικά δεν θέλει».
Ο δείκτης σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου αυξήθηκε 0,3% στις 108,48 μονάδες, ενώ η στερλίνα υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών.
loading...