Requiem -Eπιθανάτιος ϋμνος για την Ευρώπη: (Le Courrier des Strateges.France)

Ρέκβιεμ για την Ευρώπη

Edouard Husson. /:/lecourrierdesstrateges.fr/

Réseau International, /4 juin 2022

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού· – 

Η Ευρώπη είναι νεκρή. Και δεν μπορούμε καν να προσθέσουμε το «Ζήτω η Ευρώπη!» γιατί δεν θα ξαναγεννηθεί σύντομα. Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη υπήρχε μεταξύ των Συνθηκών της Βεστφαλίας και του τέλους του εικοστού αιώνα. Και η Ρωσία ήταν ένα σημαντικό μέρος της οικοδόμησής της. Γιατί η Ευρώπη δεν ήταν μια φυσική κατασκευή: Γεννήθηκε από τη θέληση των ευρωπαϊκών λαών να οικοδομήσουν έναν τρόπο συνύπαρξης, δημιουργίας, παραγωγής, ονείρων για έναν καλύτερο κόσμο, αφού οι πόλεμοι της θρησκείας είχαν συντρίψει τη μεσαιωνική Χριστιανοσύνη.

Η Ευρώπη γεννήθηκε με τις Συνθήκες της Βεστφαλίας, είχε καταποντιστεί προφανώς από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά φάνηκε να αναδύεται από τις στάχτες το 1990. Τελικά έσπασε πάνω σε τέσσερις παγίδες: την υποταγή της στο αμερικανικό μοντέλο, τον δογματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους και, τέλος, την απόρριψη της Ρωσίας. Μνημόσυνο.

Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία

Η Ευρώπη είναι νεκρή. Επειδή δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία. Αυτό εννοούσε, μεταξύ άλλων, ο παλιός Χένρι Κίσινγκερ όταν ζήτησε από το Νταβός η διπλωματία να ανακτήσει τα δικαιώματά της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Κίσινγκερ δημιούργησε με τον Νίξον την αμερικανική δύναμη των τελευταίων πενήντα ετών, αλλά δεν ξεχνά τι οφείλει στην Ευρώπη και στην ισορροπία της εξουσίας.

Η Ρωσία δεν υπέγραψε τις Συνθήκες (Münster, Osnabrück) που τερμάτισαν τον Τριακονταετή Πόλεμο και τη γάλλο-ισπανική αντιπαράθεση (Ειρήνη των Πυρηναίων το 1660) και ίδρυσαν μια Ευρώπη κρατών. Αλλά εντάχθηκε στο σύστημα στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα. Και ήταν ένας κρίσιμος σταθμός: τόσο για να τεθεί τέλος στις υπερβολές του Ναπολέοντα όσο και για να μειωθεί η πιο τρομερή απειλή που έχει προκαλέσει η Ευρώπη στο εσωτερικό της: Η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία.

Τόσο πολύ που, όταν η Ρωσία απουσιάζει, μεταξύ 1917 και 1922, μεταξύ της Επανάστασης του Φεβρουαρίου και της Συνθήκης του Ραπαλό, η Ευρώπη καταρρέει.

Ευρώπη, αυτή η πραγματικότητα που γεννήθηκε τον δέκατο έβδομο αιώνα

Ας συμφωνήσουμε πρώτα σε αυτό που ονομάζεται «Ευρώπη» Δεν είναι πρωτίστως γεωγραφική οντότητα. Εάν ο de Gaulle την τοποθετεί μεταξύ του Ατλαντικού και των Ουραλίων, είναι καταρχάς επειδή είναι μια ιστορική και πολιτική πραγματικότητα.

Στην αρχή, υπήρχε η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μετά ήταν ο Χριστιανισμός και το Βυζάντιο. Λίγες δεκαετίες μετά την πτώση του Βυζαντίου, η ενότητα της Καθολικής Ευρώπης διαλύθηκε. Μετά από ενάμιση αιώνα θρησκευτικούς πολέμους (1517-1648), η Ευρώπη γεννήθηκε από την επιθυμία να διαχωρίσει τις θρησκευτικές διαμάχες από τις πολιτικές διαμάχες, να βασίσει το συλλογικό ανήκειν των ατόμων στην κυριαρχία των κρατών.

Είναι το οργανωτικό μοντέλο της «μετα-Χριστιανοσύνης», από τον λαμπρό εγκέφαλο του Καρδινάλιου Ρισελιέ και εφαρμόζεται από τον Καρδινάλιο Μαζαρέν στις συνθήκες του Μίνστερ, του Όσναμπρουκ (1648) και των Πυρηναίων (1660). Από τα μέσα του 17ου αιώνα, η Ευρώπη είναι:

∙ Eιρηνευτικά συνέδρια, τα οποία ήταν σε θέση να θέσουν τέλος στις συγκρούσεις: Nijmegen (1679), Ryswick (1697), Ουτρέχτη (1713) υπό Λουδοβίκο XIV; Άαχεν (1748) και Παρίσι (1763) υπό τον Λουδοβίκο τον 1ο. τη Δεύτερη Συνθήκη του Παρισιού με την οποία ο Λουδοβίκος ο XVI τερμάτισε τον Αμερικανικό Πόλεμο (1783)· το Συνέδριο της Βιέννης που έβαλε τέλος στους Ναπολεόντειους Πολέμους κλπ…

 H Ευρώπη είναι επίσης ένας πολιτισμός με τον πολλαπλασιασμό των βασιλικών αυλών και πόλεων που επιδιώκουν να προσελκύσουν ταλέντα. Πρόκειται για μια τεράστια επιστημονική εξέλιξη, μια πραγματική επίδειξη πυροτεχνημάτων που διαρκεί τουλάχιστον μέχρι το 1914· Αυτές ήταν οι δύο πρώτες βιομηχανικές επαναστάσεις (1770 και 1870).

∙ Η Ευρώπη είναι ο θρίαμβος του κοσμικού χαρακτήρα, κόρη του Ευαγγελίου. Είναι η ελευθερία του μυαλού, η ανοχή, η εφεύρεση της σύγχρονης πολιτικής ελευθερίας, ο koινοβουλευτισμός.

∙ Η Ευρώπη είναι φυσικά και το σύγχρονο κράτος, με τον υπερβολικό ορθολογισμό του, είναι ο συνεχής εκσυγχρονισμός της τέχνης του πολέμου, σε σημείο που οδηγεί στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Σε όλη αυτή την περιπέτεια, συμμετείχε η Ρωσία, μέσω της εκσυγχρονιστικής θέλησης της δυναστείας των Ρομανώφ. Από την περιοδεία του Πέτρου του Μεγάλου στη Δυτική Ευρώπη το 1717 μέχρι τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 η Ρωσία υπήρξε παράγοντας ισορροπίας δυνάμεων· έχει συμμετάσχει σε πολλούς πολέμους. έχει συμβάλει στη συζήτηση των ιδεών, στην ανάπτυξη των τεχνών. Έχει γίνει μια βιομηχανική δύναμη.

Ακόμη και μετά την μπολσεβίκικη επανάσταση, η Ρωσία, η οποία έγινε Σοβιετική, δεν έπαψε ποτέ να εισέρχεται στον ευρωπαϊκό διάλογο. Πρώτον, επειδή ο μαρξισμός είχε βγει από τον (ομιχλώδη) εγκέφαλο ενός Γερμανού φιλοσόφου. αλλά πάνω απ’ όλα επειδή ήθελε να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή περιπέτεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η Ρωσία του Στάλιν και οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης μαζί της που συνέτριψαν αυτή την απόλυτη άρνηση του ευρωπαϊκού πνεύματος που ήταν ο ναζισμός (με την απόρριψη του της ιουδαίο-χριστιανικής κληρονομιάς και του ανθρωπισμού και το πάθος του τόσο για μια προ-πολιτισμική εποχή όσο και για τον σύγχρονο αμερικανικό γιγαντισμό).

Αυτή η εφήμερη αναβίωση του ευρωπαϊκού πνεύματος ήταν που τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο

Μετά το 1945, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ήταν αυτές που τερμάτισαν τον Ψυχρό Πόλεμο. Αντιμέτωποι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τις οποίες τα σύνορα των άλλων πρέπει να καταργηθούν για να κάνουν χώρο για τις ιδέες και τα αγαθά τους, ο Σαρλ ντε Γκωλ, ο Γουίλι Μπραντ, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Ιωάννης-Παύλος ο Β’, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επανεφεύραν την Ευρώπη. Βρήκαν τρόπους να τερματίσουν τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ξανάμαθαν να διακρίνουν μεταξύ ιδεολογικών διαμαχών και πολιτικών συμφερόντων. Θυμήθηκαν ότι αν η Ευρώπη απέρριπτε κάθε θεοκρατία, έδινε πλήρη θέση στον χριστιανισμό· Κέρδισαν εκ νέου την κουλτούρα των διπλωματικών διαπραγματεύσεων που είχε κάνει την συναυλία των εθνών.

Φαινόταν, το 1990, ότι παρά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, η Ευρώπη ξαναγεννήθηκε. Η Ευρώπη ήταν σε θέση να θέσει την πολιτική πάνω από την ιδεολογία· Είχε ανακτήσει την αίσθηση της ειρήνης, είχε ξαναχτίσει την οικονομία της, η αίσθηση της τραγωδίας ενός Σολζενίτσιν ή συγγραφέων από την Κεντρική Ευρώπη θα μπορούσε να την επαναφέρει στη λογοτεχνική και καλλιτεχνική έμπνευση. Αλλά η ψευδαίσθηση μιας ευρωπαϊκής αναγέννησης γρήγορα διαλύεται. Φαίνεται ότι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν το κύκνειο άσμα ενός πολιτισμού που είχε διαρκέσει λίγο λιγότερο από τέσσερις αιώνες.

Η οριστική βύθιση της Ευρώπης

1. Οι κυβερνώντες κύκλοι μας γονάτισαν μπροστά στο αμερικανικό μοντέλο. Ωστόσο, λόγω του πολιτικού μεσσιανισμού τους, λόγω της έλλειψης ιστορικού βάθους, λόγω της έλλειψης αίσθησης συμβιβασμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ξένες προς την Ευρώπη. Ο Michel Albert το είχε καταδείξει σε ένα διάσημο βιβλίο (Καπιταλισμός κατά του καπιταλισμού, 1991), ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός ανέτρεψε την ιδιοφυΐα του με την χρηματιστηρίοποίησή του κατά τον αμερικανικό τρόπο. Πάνω απ’ όλα, η Αμερική μας έχει σύρει σε ατελείωτους πολέμους, ειδικά στη Μέση Ανατολή, και μας εξέθεσε στο φαινόμενο μπούμερανγκ, ξεκινώντας από τα κύματα της μετανάστευσης.

2. Σαν να μην έφτανε ένας δογματισμός, οι Ευρωπαίοι πρόσθεταν ένα δεύτερο, αυτό του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού. Το πνεύμα συμφιλίωσης της δεκαετίας του 1950 είχε δημιουργήσει θεσμούς συνεργασίας. Αυτό που συνέβη από το 1990 και μετά, ωστόσο, ήταν μια βαθιά ιδεολογία του σχεδίου: « Για 30 χρόνια». Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε οικοδομηθεί ως μια τεράστια γραφειοκρατική μηχανή, για την οποία η παραγωγή προτύπων έγινε αυτοσκοπός. Η ευρωπαϊκή οικονομία αποδίδει πολύ χειρότερα από ό,τι θα μπορούσε . Έχασε το σημείο καμπής της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης (ακόμα κι αν ο Klaus Schwab (Γερμσνός πρόεδρος του Νταβός) ξεφωνίζει ότι βρίσκεται στο «τέταρτο»). Και, πάνω απ’ όλα, η ΕΕ είναι ανίσχυρη να επιβάλει τα συμφέροντα των μελών της στις διεθνείς σχέσεις.

3. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι έχουν δείξει την εξαφάνιση της ευρωπαϊκής βούλησης. Εάν είχε υπάρξει πραγματική αναβίωση του ευρωπαϊκού πνεύματος, αυτές οι μικρές συγκρούσεις ήταν εύκολο να αποφευχθούν με μια δύναμη παρεμβολής και μια διπλωματική διάσκεψη. Αλλά οι διανοούμενοί μας, τα μέσα ενημέρωσης μας και, τελικά, οι πολιτικοί μας, είναι τόσο Αμερικανοποιημένοι που μετέτρεψαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας σε σύγκρουση μεταξύ των κακών Σέρβων και των καλών. Καμία ιδέα, στις καγκελαρίες της δεκαετίας του 1990, ότι η Ευρώπη είναι ο τόπος με την ικανότητα να ξεπεράσει τις διαφορές μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων που κληρονομήθηκαν από την παλιά Χριστιανοσύνη. Καμία αναγνώριση της Σερβίας, αυτού του κόκκου άμμου στα πολεμικά μηχανήματα του Χίτλερ την άνοιξη του 1941. Όχι, τίποτα εκτός από τις νωθρές γελοιότητες του Cohn-Bendit που δηλώνει ότι ο πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου ήταν ο «πόλεμος για την ενοποίηση της Ευρώπης». Ενώ ήταν ένα σημάδι ότι η αγωνία της είχε αρχίσει.

4. Την εποχή των γιουγκοσλαβικών πολέμων, η Ρωσία έβγαινε πολύ αποδυναμωμένη από τον κομμουνισμό για να μπορέσει να συμμετάσχει σε μια διευθέτηση της σύγκρουσης. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία έχει ξαναχτίσει τις δυνάμεις της. Ολόκληρη η Ευρώπη θα έπρεπε να το είχε χαιρετίσει αυτό. Ειδικά επειδή μια νέα ρωσική επιρροή κατέστησε δυνατή την εξισορρόπηση της αμερικανικής επιρροής. Αλλά αυτό που επικράτησε ήταν μια ολοένα και πιο δυναμική ρωσοφοβία, η οποία κορυφώθηκε με τη στάση των χωρών μας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τίποτα δεν δείχνει με πιο τρομερό τρόπο το θάνατο του ευρωπαϊκού πνεύματος.

Η Γερμανία είχε σηματοδοτήσει, από την επίσκεψη του Αντενάουερ στη Ρεϊμς, την επιθυμία της να ανακτήσει ένα όραμα Καρλομάγνου – αναμφισβήτητο στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Όταν ο Willy Brandt γονάτισε στο γκέτο της Βαρσοβίας, εμβάθυνε τη συμφιλίωση της Γερμανίας με την ευρωπαϊκή κληρονομιά της: Δεν έπαιξαν οι Εβραίοι ουσιαστικό ρόλο στην άνοδο της Ευρώπης από τον δέκατο όγδοο αιώνα και μετά. Και, πιο βαθιά, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός μας δεν είναι η μόνιμη αναζήτηση ενός σημείου ισορροπίας μεταξύ των κληρονομιών της Ιερουσαλήμ, της Αθήνας και της Ρώμης; Λίγα χρόνια πριν από τον Μπραντ, οι Γερμανοί καθολικοί επίσκοποι είχαν ζητήσει συγχώρεση από τους Πολωνούς αδελφούς τους για γερμανικά εγκλήματα στην Πολωνία.

Μετά από αυτές τις υπέροχες χειρονομίες, υπήρχε ακόμα μία που έπρεπε να γίνει. Δεν ήρθε ποτέ. Αυτή η επίσκεψη συμφιλίωσης που ο Helmut Kohl δεν έκανε στην Αγία Πετρούπολη για να τιμήσει τα θύματα της πολιορκίας του Λένινγκραντ

Φανταστείτε τι θα σήμαινε μια επίσκεψη από τον Helmut Kohl και τον Mikhail Gorbachev στην Αγία Πετρούπολη για να τιμήσουν τη μνήμη των σοβιετικών θυμάτων της πολιορκίας του Λένινγκραντ – ένα από τα πιο φρικτά επεισόδια του πολέμου της εξόντωσης που εξαπέλυσε η ναζιστική Γερμανία εναντίον της Ρωσίας και των άλλων λαών της ΕΣΣΔ. Μετά από μια τέτοια χειρονομία, η «Ευρωπαϊκή Κοινή Βουλή» θα είχε αποκατασταθεί οριστικά.

Το απλοϊκό αφήγημα μιας αμερικανικής νίκης στον Ψυχρό Πόλεμο θα είχε αντικατασταθεί από αυτό της αναγέννησης της Ευρώπης.

Ο Χέλμουτ Κολ δεν είχε αρκετή φαντασία για μια τέτοια χειρονομία. Και η κοινωνία του δεν τον ώθησε σε αυτήν . Και όμως όλα θα έπρεπε να έχουν ωθήσει τους Γερμανούς εκεί, από τον αμοιβαίο θαυμασμό των δύο πολιτισμών ο ένας για τον άλλο μέχρι την παλιά διπλωματική σοφία του Μπίσμαρκ, του Στρέζμαν και του Μπραντ, που ήξεραν ότι όσο η Γερμανία και η Ρωσία τα πάνε καλά, ανταλλάσσουν τους μηχανικούς τους, συνεργάζονται στη ζωή του πνεύματος, η Ευρώπη βρίσκεται σε ειρήνη.

Ρέκβιεμ για την Ευρώπη

Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία. Ωστόσο, η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διακόψει όλους τους δεσμούς με τη Ρωσία. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας, οι ηγέτες μας ξεκινούν παιδαριώδεις και φρενήρεις γύρους φωνάζοντας ρωσοφοβικά συνθήματα, ενώ οι βιομήχανοί μας εκφράζουν τη λύπη τους για την επακόλουθη καταστροφή της ευημερίας μας, χωρίς όμως να έχουν το θάρρος να αντιταχθούν σε αυτήν. Το ύψος του τραγελαφικού κορυφώνεται όταν βάζετε μια «ουκρανική» ετικέτα σε μια συναυλία Tchaikovsky ή όταν θέλετε να μετονομάσετε ένα γυμνάσιο Solzhenitsyn.

Η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία και την Αφρική. Θέλουμε να την τιμωρούμε ξανά και ξανά; Θα φτάσει μέχρι τέλους, θα θέσει τέλος σε αυτό που εξακολουθεί να μας συνδέει όσον αφορά την τεχνολογική εξάρτηση, τις ακαδημαϊκές ανταλλαγές, τους πολιτιστικούς δεσμούς. Και η Ευρώπη μας, η οποία σύντομα δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα όμορφο μουσείο, τακτικά σημαδεμένο από ορδές αποβράσματα, η Ευρώπη μας χωρίς επιρροή στο παρόν και στο μέλλον του κόσμου, θα ζήσει σαν ζόμπι, χωρίς να γνωρίζει τι έχει χάσει.

Η Ευρώπη είναι νεκρή. Μπορούμε μόνο να την θρηνήσουμε επικαλούμενοι τόσο το μεγάλο μεγαλείο όσο και τα εμπόδια που υπερπηδήθηκαν. Ρέκβιεμ για έναν ανενεργό πολιτισμό.

:/l.fr/

loading...