O παραλογισμός των διεκδικήσεων Ερντογάν κατά της Ελλάδος, ενισχύεται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.


Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου – 

Στο “Κόκκινο Πιπέρι” της περασμένης Τρίτης είχα αναφερθεί, ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν έστειλε πολύ αυστηρό μήνυμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγο μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, λέγοντας:

«Φέτος, είχαμε συμφωνήσει να κάνουμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Πλέον δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευόμαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης»!

Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε τις εμπρηστικές δηλώσεις του κατά της Ελλάδος, λέγοντας πριν από λίγα 24ωρα, ότι, δεν θα επιτρέψει την επανάληψη λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων της Τουρκίας σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου αλλά και ότι άφησαν την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ!

Η εξόχως ενημερωμένη πηγή μου, εστίασε πως αυτός ο ξαφνικός παραλογισμός από πλευράς Τουρκίας – γιατί εκτός του Ερντογάν επιθετική ρητορική εκφράζεται και από πολλούς Τούρκους Αξιωματούχους – είναι επακόλουθο της διγλωσσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη και των συναντήσεων που είχε με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβερνήσεως Τζο Μπάιντεν και οι οποίες διέρρευσαν στην τουρκική πλευρά!

Έτσι η εξέχουσα πηγή μου και η οποία έχει ενημέρωση από υψηλούς παράγοντες του εξωτερικού, μου ισχυρίστηκε ότι, ο Ρ. Τ. Ερντογάν, λόγω και της πτώσεως των ποσοστών του στην Τουρκία, αφού θα έχουν εκλογές εκεί στις 18 Ιουνίου 2023, θα γίνει ακόμη πιο επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα! Μέχρι του σημείου να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο!

Ως το πλέον επικίνδυνο χρονικό διάστημα μού επισημάνθηκε πως θα είναι

από 25 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου!

Αλλά, όπως επίσης επισημαίνει η πηγή μας, το ιδιαίτερα ανησυχητικό για μας είναι, πως το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ παρέχουν σιωπηλή κάλυψη στην Τουρκία, αφού ο Ερντογάν διατηρεί πολύ καλή επικοινωνία με ισχυρούς παράγοντες των ΗΠΑ, αλλά και με εξωθεσμικά κέντρα αποφάσεων!

Βλέπετε ο Ρ. Τ. Ερντογάν, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, απειλώντας και εκβιάζοντας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με το βέτο που έθεσε στην ένταξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, των παραδοσιακών ουδέτερων χωρών της Φινλανδίας και της Σουηδίας!

Σε νέα δε ενημέρωση από την πηγή μου, ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα η πολύ καλή επικοινωνία Ερντογάν – ΗΠΑ και εξελίχθηκε σε θερμή! Επιδιώκοντας ο Ερντογάν την ολική επιστροφή του στο πολιτικό γίγνεσθαι της Τουρκίας με την επανεκλογή του, δίνοντας στον λαό του συμφωνίες, όπως των μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά και τη μοιρασιά του Αιγαίου Πελάγους!

Εκβιάζοντας επιπλέον τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, πως αν δεν πάρει από αυτούς αυτά που ζητάει, δεν θα άρει το βέτο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά και μιας άλλης παραμέτρου που πρώτη φορά, νομίζω πως βλέπει το φως της δημοσιότητας και διακαής πόθος των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ!

Η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις Αυστρία, Ιρλανδία και Ελβετία!

Άλλωστε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει αυτήν τη διεύρυνση, ως ατού και για τις εκλογές του Κογκρέσου στις 8 Νοεμβρίου 2022, όπου τον πρώτο λόγο αυτήν την στιγμή έχει το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων!

Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ξυπνήσει επιτέλους από το όνειρο και τον λήθαργο των αμερικανικών χειροκροτημάτων της επισκέψεως Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, κι ας δει κατάματα την πραγματικότητα! Μια σκληρή πραγματικότητα, που επεσήμανε στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής προ ολίγων ημερών και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, λέγοντας:

«Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων…

…Οι ΗΠΑ δεν έχουν κίνητρο για ειρήνη στην Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία! Επείγει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη είναι εκείνη που πρέπει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ έχουν στον ίδιο βαθμό το κίνητρο για κάτι τέτοιο, από την στιγμή που δεν υφίστανται τις συνέπειες στον ίδιο βαθμό»!!

Η Τουρκία βρίσκεται πίσω από τις νέες φωτιές; Βέβαια και η ανικανότητα του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη…

Δεν είναι δυνατόν να μην έχει προλάβει να μπει ο Ιούνιος και να ξεκίνησαν φωτιές σε Άνω Γλυφάδα, Βούλα και ακολούθως στη Λούτσα Αττικής!

Που αποδείχτηκε πόσο ανεπαρκές είναι αυτό το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη! Πού ήταν ο εμπνευστής της τοποθέτησης στο νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Κύπριου πολιτικού Χρήστου Στυλιανίδη! Άλλου ενός πολιτικού, ιδιαιτέρως αρεστού στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού είχε διατελέσει Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρώπινη Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων!

Που όχι μόνο αποδείχτηκε ανεπαρκής, αλλά και επικίνδυνος μετά τα όσα συνέβησαν στην χιονοθύελλα που έπληξε την Αττική τον Ιανουάριο του 2022 και συνεχίζει να απολαμβάνει τον παχυλό μισθό του στο εν λόγω Υπουργείο!

Από τα πολλά που έχω διαβάσει για τις νέες φωτιές, θα ήθελα να σας παραθέσω παρακάτω ένα κείμενο του κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, Υποστράτηγου ε.α – Συγγραφέως:

«Η Τουρκία και επισήμως μας έχει κηρύξει υβριδικό πόλεμο, γεγονός που έχει αποδεχθεί και το επίσημο Ελληνικό κράτος. Μέσα στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου κρύβεται κάθε είδους φανερό και κρυφό χτύπημα, αρκεί να επιφέρει φθορά, φοβία, πτώση του ηθικού και τα ευκολότερα χτύπημα τα είναι:

1/ η εξαπόλυση λαθρομεταναστών.

2/ η πρόκληση κατά το θέρος πυρκαγιών από δολιοφθορείς.

Δεν είναι το πρώτο καλοκαίρι που η Τουρκία μας καίει τα δάση στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και στην ηπειρωτική χώρα, ασχέτως αν όλες τις πυρκαγιές τις ρίχναμε παλαιότερα στους «οικοπεδοφάγους» και στους απρόσεκτους πολίτες.

Η Τουρκία μεταξύ των λαθρομεταναστών έχει στρατολογήσει και πράκτορες οι οποίοι αναλαμβάνουν αποστολές δολιοφθοράς, κατασκοπίας και άλλων αποστολών επ’ ωφελεία της Τουρκίας.

Ασφαλώς είναι δύσκολο να ελέγχονται όλα τα δάση της χώρας από δυνάμεις ασφαλείας της αστυνομίας και του στρατού. Όμως κατά τους θερινούς μήνες και ιδιαίτερα κατά τις ημέρες ακραίου καύσωνα και υπερβολικού ανέμου θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να προστατεύουν τα δάση της περιοχής τους.

Κατόπιν τούτου η Πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει την προστασία των δασών επικουρικά και από τον τοπικό πληθυσμό.

Τα καθήκοντα αυτά πρέπει να προβλεφθούν από τα μέτρα ΠΣΕΑ και να υλοποιούνται από τους Δήμους και τα όργανα ΠΣΕΑ. Προς τούτο να προβλεφθεί η πρόσληψη αποστράτων αξιωματικών σε κάθε δήμο για την οργάνωση της αυτοπροστασίας των δασών βάσει σχεδίων που θα εκπονηθούν από τούδε.

Αν δεν κινητοποιηθούμε και αναμένουμε έλεος και ευαισθησία εκ μέρους της Τουρκίας φέτος θα θρηνήσουμε και πάλι μεγάλο μέρος των δασών μας να καταστραφεί από το πυρ, αλλά ενδέχεται και να θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα μεταξύ του πληθυσμού και των χιλιάδων τουριστών που κατακλύζουν τους θερινούς μήνες τη χώρα.

Τώρα είναι η ώρα να κινητοποιηθούν οι αρχές.»!!

loading...