Βερολίνο-Αθήνα χάθηκαν στην μετάφραση για τα MARDER-Παναγιωτόπουλος: Έχουμε πολύ απόθεμα

 

“Δόθηκε ένα μικρό μέρος αυτών των αποθεμάτων έτσι ώστε να μην επηρεάζεται με κανένα τρόπο και στο παραμικρό η συνολική αμυντική δυνατότητά μας”

Η Ελλάδα θέλει τα πρώτα 100 Marder IFV πριν παραδώσει τα BMP-1 στην Ουκρανία ή τουλάχιστον παράλληλα!  Αυτό μας είπε ο υπουργός Άμυνας χθες στην Βουλή. Και είπε ακόμη πως “έχει ακόμα κάποιο διάστημα προκειμένου να οδηγηθούμε σε πλήρη συμφωνία”. Όμως αυτό θα αναιρούσε ολόκληρο το σκοπό ή τουλάχιστον την αφήγηση της Γερμανίας, ότι η χρήσιμη βοήθεια θα έφτανε γρήγορα. 

Αυτά συμβαίνουν όταν οι ανακοινώσεις γίνονται απρόβλεπτα μετά από μια σύνοδο Κορυφής και όχι από τη νελληνική κυβέρνηση αλλά από τον γερμανό καγκελάριο. 

Συγκεκριμένα χθες ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α’ Πειραιώς του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεόδωρου Δρίτσα με θέμα: «Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον ίδιο “το υλικό που έχει σταλεί μέχρι τώρα δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν επηρεάζεται η συνολική υφιστάμενη τηρούμενη στάθμη των αποθεμάτων. Σας είπα, είναι πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις αποθήκες της λεγόμενης «τρίτης γραμμής». Δεν επηρεάζεται συνολικά επί τα χείρω, ούτε στο ελάχιστο, η αμυντική μας διάταξη”.

Και επίσης μεταξύ άλλων ανέφερε: 

“Είναι, όπως σας είπα, από τα αποθέματα μας, όσα έχουν δοθεί μέχρι τώρα. Γιατί έχουν δημιουργηθεί αυτά τα αποθέματα; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι στην πορεία του χρόνου κάποια οπλικά συστήματα είτε αντικαθίσταντο, είτε αναβαθμίζονταν με αποτέλεσμα κάποια πυρομαχικά που αντιστοιχούσαν, ιδίως στο Πυροβολικό, σε τέτοια οπλικά συστήματα να έμεναν πίσω. Ή θα έπρεπε να τα καταστρέψουμε ή θα έπρεπε να τα πουλήσουμε κάπου, όπως η απόπειρα του Υπουργού σας τότε, να διαθέσει κάποια βλήματα στη Σαουδική Αραβία που δεν τελεσφόρησε ή να τα δωρίσουμε κάπου όπως ΒΜΡ-1 που δωρίσαμε επί δικών σαν ημερών, κάποια από αυτά στην Αίγυπτο. Άλλα τα πουλήσαμε και πήραμε και κάποιο αντίτιμο για αυτά τα τεθωρακισμένα, τα οποία αυτός ο τύπος είναι που σχεδιάζεται κατά τη συμφωνία η οποία όμως θα διευκρινιστεί και θα διαλευκανθεί σε επίπεδο τεχνικής λεπτομέρειας -και είναι απαραίτητο- με τους Γερμανούς να δώσουμε στην Ουκρανία.

Επομένως, απόθεμα! Έχουμε πολύ απόθεμα. Γιατί έχουμε; Γιατί στο πέρασμα του χρόνου παλιά είδη πυρομαχικών διαφόρων διαμετρημάτων πλέον αποθηκεύτηκαν στις αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων και μη συγχέετε όλο αυτό με τις ημέρες αγώνα και τα λοιπά, έχουμε πολλά παραπάνω από όλα όσα προβλέπουν για τις ημέρες αγώνα. Γιατί δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα αποθέματα; Διότι έμεναν πίσω από συστήματα που εκσυγχρονίζονταν και επομένως είχαν ανάγκη εκσυγχρονισμένου τύπου πυρομαχικών. Πόσα είναι; Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για τα συνολικά αποθέματα, αλλά σας είπα ότι δόθηκε ένα μικρό μέρος αυτών των αποθεμάτων έτσι ώστε να μην επηρεάζεται με κανένα τρόπο και στο παραμικρό η συνολική αμυντική δυνατότητά μας.

Κι όσον αφορά στα τεθωρακισμένα, τα οποία σκοπεύουμε να εισφέρουμε ενισχύοντας την Ουκρανία, αντικαθιστώντας τα με τα πιο σύγχρονα γερμανικά που μας προσφέρουν, έχει ακόμα κάποιο διάστημα προκειμένου να οδηγηθούμε σε πλήρη συμφωνία.

Εδώ το κρίσιμο σημείο, και κλείνω κύριε Πρόεδρε, είναι ο χρονισμός της ανταλλαγής. Θέλουμε να γίνει η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους από τα πιο σύγχρονα γερμανικά. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να τα δούμε, προφανώς να τύχουν κάποιας επιθεώρησης από δικά μας στελέχη, σε ποια κατάσταση είναι, ποιο είναι το συνολικό πακέτο που μας προσφέρεται, να δούμε αυτές τις λεπτομέρειες και μετά να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή αυτή, έτσι ώστε να μην μείνουν εκτεθειμένες οι Ένοπλες Δυνάμεις όσον αφορά στη συνολική αμυντική διάταξη ούτε ένα δευτερόλεπτο. Αυτή είναι η στόχευσή μας και έτσι σκοπεύουμε να προχωρήσουμε”

Κάθε κοινός νους αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που δεν συνάδει με το επείγον του πράγματος που επικαλείται το Βερολίνο. Ενδιαφέρον έχει τι θα ειπωθεί και αύριο στην αρμόδια Επιτροπή Άμυνας της Βουλής. 

Τέλος όσον αφορά την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία υπενθυμίζεται όπως γράφαμε χθες ότι το Defense Express ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα πιθανόν να δώσει M270 στην Ουκρανία. 

loading...