”Kεραυνοί” του αμερικανικού Fox News: ”Αυταρχικός ισλαμιστής ο Ερντογάν-Στοχοποιεί την Ελλάδα-Έχει επεκτατικά σχέδια”!

 ”Kεραυνοί” του αμερικανικού Fox News κατά Τουρκίας, αναλυτικά τι αναφέρει:

”Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για να τιμωρήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ. Ο Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αυταρχικός ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το ΝΑΤΟ για να αξιοποιήσει τα δικά του εθνικά συμφέροντα σε βάρος του οργανισμού. Τις τελευταίες εβδομάδες όξυνε τις ταραχές του εμποδίζοντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στην οργάνωση, και τώρα είναι έτοιμος να εισβάλει στη βόρεια Συρία, όπου οι Κούρδοι, εταίρος των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ISIS, βρίσκονται στο στόχαστρο του.

Ο καθηγητής Όφρα Μπέντζιο, ειδικός στην Τουρκία και ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είπε στο Fox News Digital, «Είναι καλή στιγμή για αυτόν [ο Ερντογάν] να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας» στη Συρία επειδή «η Ρωσία εμπλέκεται στην Ουκρανία και [Η Μόσχα] χρειάζεται την Τουρκία γιατί μπορεί να ασκήσει βέτο στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι ο χρόνος είναι καλός για τον Ερντογάν να διαμελίσει τη Συρία επειδή «οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στην περιοχή».

Το 2019, η Σουηδία και η Φινλανδία απαγόρευσαν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία αφού ο Ερντογάν ξεκίνησε μια επίθεση στη Συρία για να πολεμήσει τις Μονάδες Άμυνας του Λαού, πιο γνωστές ως YPG. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μπορεί να μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών επειδή η συμμαχία απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 30 μελών της για την ένταξη νέων χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την περασμένη εβδομάδα τον επείγοντα χαρακτήρα της διασφάλισης της ιδιότητας μέλους της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους ότι βρισκόταν σε στενή επαφή με τον Ερντογάν για το θέμα.

Οι επικριτές λένε ότι η διακοπή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ από την Τουρκία παίζει ρόλο στη στρατηγική του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αποδυναμώσει τη στρατιωτική συμμαχία που επιδιώκει να αντιμετωπίσει την εισβολή του στην Ουκρανία και την περαιτέρω πολεμική σε όλη την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν μίλησε πρόσφατα με τον Ρώσο ηγέτη και πρότεινε η Τουρκία να παίξει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατήρησης» για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας φέρεται να ταξιδεύει την Τετάρτη στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του για συνομιλίες

Και δεν είναι μόνο η Φινλανδία και η Σουηδία. Σαν να αποδείξει κάτι, ο Ερντογάν άνοιξε ένα δεύτερο νέο μέτωπο με το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, όταν έβαλε τέλος στις συνομιλίες με την Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, σχετικά με την καταγγελία της Άγκυρας για υποτιθέμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

Η τελευταία του μάχη με το ΝΑΤΟ έχει εξαπλωθεί στη Συρία και επηρεάζει ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να εξαλείψει το προπύργιο των Κούρδων που συμμάχησαν με τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία και να δημιουργήσει μια περιοχή με αραβική κατοίκηση.

«Προχωρούμε στη νέα φάση της αποφασιστικότητάς μας να σχηματίσουμε μια ασφαλή ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας. Θα καθαρίσουμε το Τελ Ριφάατ και τη Μάνμπιτζ από τρομοκράτες και θα κάνουμε το ίδιο και σε άλλες περιοχές. -βήμα», δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Blinken κατέστησε πρόσφατα σαφή τη σκέψη της κυβέρνησης για μια τέτοια κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ενάντια σε οποιαδήποτε τουρκική εισβολή, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και να δώσει την ευκαιρία σε τρομοκρατικές ομάδες.

«Συνεχίζουμε, ουσιαστικά, να αγωνιζόμαστε μέσω εταίρων του Daesh, του ISIS στη Συρία και δεν θέλουμε να δούμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που γίνονται για να συνεχίσουμε να κρατάμε το ISIS στο κουτί που το βάλαμε. ” είπε ο Μπλίνκεν.

Σε απάντηση σε ερώτηση του Fox News Digital σχετικά με το εάν υπήρξαν επιθέσεις από Κούρδους της Συρίας στο έδαφός της, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε σε ένα email ότι, «Η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG έχει στοχεύσει επί μακρόν και αδιακρίτως αμάχους στη Βόρεια Συρία. και η Τουρκία», και είχε διαπράξει 1750 τρομοκρατικές επιθέσεις από τις αρχές του 2020, εναντίον Σύριων και Τούρκων πολιτών.

Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι έχει επιδείξει μεγάλη επιείκεια προς το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Η έξωση των YPG θα μπορούσε να σημαίνει αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τζιχαντιστών τρομοκρατικών οντοτήτων στην περιοχή, υποστηρίζουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το τοπίο. Οι Κούρδοι της Συρίας ανησυχούν πολύ για την ανακοίνωση του Ερντογάν για επικείμενη εισβολή, σύμφωνα με το Fox News Digital.

Ο ισχυρός άνδρας στην Άγκυρα θεωρεί την οργανωμένη κουρδική κοινότητα ως απειλή λόγω της επιθυμίας της να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο κράτος σε μέρος του τουρκικού εδάφους.

Ο Ερντογάν παρουσίασε το σχέδιο του για τον τουρκικό επεκτατισμό με ξεκάθαρους όρους το 2016.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet της Κωνσταντινούπολης, είπε: “Το να ασχολούμαστε με το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και άλλες αδελφικές περιοχές είναι καθήκον και δικαίωμα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η μέρα εγκαταλείπουμε αυτά είναι η μέρα που εγκαταλείπουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

https://directus.gr

loading...