Ταμείο κόντρα στα νατοϊκά όπλα! Απίθανο deal-Τρίβει τα χέρια της η Μόσχα- Ινδοί πληρώνουν για ρωσικό άνθρακα σε κινεζικά γουάν

 Μένει να δούμε αν η οδός ρουπίας-γιουάν-ρουβλίου αποδειχθεί ισχυρότερη από τανκς και αεροπλάνα των νατοϊκών συμμάχων

Με ένα πρωτοφανές οικονομικό deal απαντάει η Μόσχα στις στρατιωτικές πιέσεις του ΝΑΤΟ. Μένει να δούμε αν η οδός ρουπίας-γιουάν-ρουβλίου αποδειχθεί ισχυρότερη από τανκς και αεροπλάνα των νατοϊκών συμμάχων. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters , ο κορυφαίος παραγωγός τσιμέντου της Ινδίας πληρώνει για τον ρωσικό άνθρακα σε κινεζικά γουάν! 

Αναλυτικότερα, ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου της Ινδίας, η UltraTech Cement, εισάγει ένα φορτίο ρωσικού άνθρακα και πληρώνει με κινεζικά γουάν, σύμφωνα με ένα ινδικό τελωνειακό έγγραφο που εξέτασε το Reuters, μια σπάνια μέθοδος πληρωμής που οι έμποροι λένε ότι θα μπορούσε να γίνει πιο κοινή.

Η UltraTech εισάγει 157.000 τόνους άνθρακα από τον ρωσικό παραγωγό SUEK που φορτώθηκε στο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου MV Mangas από το ρωσικό λιμάνι Vanino της Άπω Ανατολής, όπως προκύπτει από το έγγραφο. Παραθέτει τιμολόγιο με ημερομηνία 5 Ιουνίου που αποτιμά το φορτίο σε 172.652.900 γουάν (25,81 εκατ. δολάρια).

Δύο εμπορικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι η πώληση του φορτίου οργανώθηκε από τη μονάδα της SUEK με έδρα το Ντουμπάι, προσθέτοντας ότι και άλλες εταιρείες έχουν επίσης δώσει παραγγελίες για ρωσικό άνθρακα χρησιμοποιώντας πληρωμές σε γουάν.

Η αυξανόμενη χρήση του γουάν για τον διακανονισμό πληρωμών θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομόνωση της Μόσχας από τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και να ενισχύσει την προσπάθεια του Πεκίνου να διεθνοποιήσει περαιτέρω το νόμισμα και να μειώσει την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οι πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης. Η UltraTech και η SUEK δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα για σχολιασμό.

“Η κίνηση αυτή είναι σημαντική. Δεν έχω ακούσει ποτέ καμία ινδική οντότητα να πληρώνει σε γουάν για το διεθνές εμπόριο τα τελευταία 25 χρόνια της καριέρας μου. Αυτό είναι ουσιαστικά η παράκαμψη του USD (δολάριο ΗΠΑ)”, δήλωσε ένας έμπορος συναλλάγματος με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η πώληση υπογραμμίζει πώς η Ινδία έχει διατηρήσει εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία για εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας παρά τις δυτικές κυρώσεις. Η Ινδία έχει μακροχρόνιους πολιτικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας με τη Ρωσία και απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση στην Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με τη Ρωσία είναι μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Δεν ήταν άμεσα σαφές ποια τράπεζα άνοιξε ενέγγυα πίστωση για την UltraTech και πώς εκτελέστηκε η συναλλαγή με τη SUEK. Η SUEK δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Mangas βρίσκεται επί του παρόντος αγκυροβολημένο κοντά στο ινδικό λιμάνι Kandla, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων στο Refinitiv Eikon.

Εμπόριο Ινδίας-Κίνας-Ρωσίας

Η Ινδία έχει διερευνήσει τη δημιουργία μηχανισμού πληρωμών σε ρουπίες για το εμπόριο με τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. Οι κινεζικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια το γουάν για τους εμπορικούς διακανονισμούς με τη Ρωσία.

Για τους εμπορικούς διακανονισμούς της Ινδίας με τη χρήση γουάν, οι δανειστές θα πρέπει ενδεχομένως να στέλνουν δολάρια σε υποκαταστήματα στην Κίνα ή στο Χονγκ Κονγκ ή σε κινεζικές τράπεζες με τις οποίες έχουν δεσμούς, σε αντάλλαγμα για γουάν για τον διακανονισμό των συναλλαγών, δήλωσαν δύο ανώτεροι Ινδοί τραπεζίτες.

“Εάν η οδός ρουπίας-γιουάν-ρουβλίου αποδειχθεί ευνοϊκή, οι επιχειρήσεις έχουν κάθε λόγο και κίνητρο να στραφούν προς τα εκεί. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί περισσότερο”, δήλωσε ο Subash Chandra Garg, πρώην γραμματέας οικονομικών υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας.

Το διμερές εμπόριο της Ινδίας με την Κίνα, για το οποίο οι εταιρείες πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό σε δολάρια, έχει ανθίσει ακόμη και μετά από μια θανατηφόρα στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο το 2020, αν και το Νέο Δελχί έχει αυξήσει τον έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων και εισαγωγών και έχει απαγορεύσει ορισμένες εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι η κυβέρνηση γνώριζε για τις πληρωμές σε γουάν.

“Η χρήση του γουάν για τον διακανονισμό πληρωμών για εισαγωγές από άλλες χώρες εκτός της Κίνας ήταν σπάνια μέχρι τώρα και θα μπορούσε να αυξηθεί λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι εισαγωγές ενέργειας της Ινδίας από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι έμποροι προσέφεραν μεγάλες εκπτώσεις, ανέφερε το Reuters αυτό το μήνα. Το Νέο Δελχί υπερασπίζεται τις αγορές ρωσικών προϊόντων λέγοντας ότι μια ξαφνική διακοπή θα φούσκωνε τις τιμές και θα έβλαπτε τους καταναλωτές.

Οι επιχειρηματικές μονάδες των Ρώσων εμπόρων άνθρακα στο Ντουμπάι έχουν γίνει ενεργά κέντρα για τη διευκόλυνση των συμφωνιών με την Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Σιγκαπούρη έχει γίνει επιφυλακτική ως προς την πρόκληση δυτικών εθνών που επικαλέστηκαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσαν πολλοί έμποροι άνθρακα που εδρεύουν στη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδία και το Ντουμπάι.

Ένας Ρώσος έμπορος άνθρακα με έδρα το Ντουμπάι δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η αποστολή ρουβλιών στη Ρωσία.

“Μπορείς είτε να λάβεις πληρωμές σε γουάν στο Ντουμπάι, είτε να τις λάβεις σε δολάρια ή (Αραβικά Εμιράτα) dhiram και να τις μετατρέψεις σε ρούβλια” είπε, προσθέτοντας ότι ήταν ευκολότερο να μετατρέψεις το γουάν σε ρούβλια και προτιμήθηκε έναντι άλλων νομισμάτων.

loading...