Οι τρεις πιθανές ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές: Τον Αύγουστο η τελική απόφαση αν το επιτρέψουν οι… πυρκαγιές

 Τελευταία διέξοδος πριν την έλευση ενός εφιαλτικού χειμώνα…

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου.
Τρεις είναι οι βασικές ημερομηνίες που φαντάζουν ως πιθανότερες για πρόωρες κάλπες.
Πρόκειται για τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και το πρώτο του Οκτωβρίου.
Αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να τις ανακοινώσει αμέσως μετά τον 15αύγουστο, τότε η πρώτη δυνατή ημερομηνία είναι η 18η Σεπτεμβρίου.
Ακολουθούν η 25η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου.
Και στις τρεις περιπτώσεις θα έχουν προκηρυχθεί πριν τη ΔΕΘ, η οποία θα παίξει τον ρόλο των προεκλογικών ανακοινώσεων των προγραμμάτων όλων των κομμάτων.
Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξει μία προεκλογική περίοδος ενός μήνα και οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν ενώ ακόμα δεν θα έχουν τελειώσει τα μπάνια τους.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι υπήρχε μία σκέψη για εκλογές ακόμα και τον Αύγουστο αλλά προσμετρήθηκε το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι θα θυμώσουν πάρα πολύ καθώς η κυβέρνηση θα τους έχει διακόψει τις διακοπές και τα θαλασσινά μπάνια.
Σε μία εποχή όπου οι πολίτες έχουν καταπιεστεί βάναυσα επί σειρά δύο ετών το να τους καταστρέψει κάποιος μία περίοδο χαλαρώσεις θεωρείται από την κοινωνία «ως αιτία πολέμου».
Με το δεδομένο ότι θα έχουμε διπλές εκλογές εξαιτίας της απλής αναλογικής η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται το συντομότερο 23 ημέρες μετά την πρώτη.
Κάποιος θα διερωτηθεί ποτέ τελικά θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ημερομηνία των εκλογών και αν τελικά θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, αυτός είναι ο σκοπός του, αλλά έχει αρχίσει να κατανοεί ότι δεν θα είναι εφικτός. Τον Αύγουστο μία θα είναι η παράμετρος η οποία θα παίξει ρόλο στην απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κι αυτή θα είναι οι πυρκαγιές.
Η πορεία του τουρισμού που αναμένεται να σπάσει πολλά ρεκόρ φέτος και οι προβλέψεις για έναν δύσκολο χειμώνα στα μέτωπα της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της ακρίβειας είναι αυτά που προωθούν την επιλογή πρόωρων εκλογών.
Αν όμως το καλοκαίρι αυτό αποδειχτεί το ίδιο καυτό όπως το περσινό και νέες μεγάλες πυρκαγιές κατακάψουν τη χώρα, τότε πολύ δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει απόφαση για πρόωρες εκλογές.
Και αυτό γιατί η ελληνική κοινωνία θα είναι πάρα πολύ θυμωμένη και θα επιλέξει με το θυμικό της την επόμενη κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία με κάθε τρόπο και μέσο.
Το πολιτικό αφήγημα με βάση το οποίο θα προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές θα είναι «το νοσηρό κλίμα το οποίο θα έχει επιβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργώντας έντασης και μη συναινώντας σε καμιά πολιτική λύση στα επείγοντα προβλήματα της χώρας».
loading...