Ο ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε τις τεράστιες ποσότητες όπλων που στείλαμε στην Ουκρανία & ότι τα πλήρωσαν! - Που είναι τα λεφτα;


 Ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε πριν από λίγο στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας την αποστολή των τεράστιων ποσοτήτων πολεμικού υλικού από τα αποθέματα των νησιών προς το καθεστώς Ζελένσκι και υποστήριξε ότι δεν παραδόθηκαν πυροβόλα και ρουκετοβόλα.


Εμείς ως pronews.gr ποτέ δεν υποστηρίξαμε κάτι τέτοιο, αυτό που αποκαλύψαμε είναι ότι αποστέλλουν πυρομαχικά και παραδίδουν τα ΒΜP-1.


Όλα αποσπώνται και θα αποσπασθούν από την αμυντική λειτουργία και ικανότητα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.


Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν ανέγνωσε αναλυτικά τον κατάλογο με το υλικό που απεστάλη στην Ουκρανία, κάτι το οποίο έθιξε εντόνως και ο ΣΥΡΙΖΑ.


O Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε έμμεσα το pronews.gr για την λίστα με τα όπλα που έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.


Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια κλιμακούμενης αντίδρασης, επεξεργάζεται την σημαντική ενίσχυση μακροπρόθεσμης αμυντικής διάταξης και προχωρά στην σταδιακή ανάπτυξη δυνάμεων – σε αμυντική διάταξη – σε 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (όπως η Βουλγαρία) καθώς όπως επισήμανε «υπάρχει διάχυτη ανησυχία για ενδεχόμενη απειλή της εδαφικής ακεραιότητας και άλλων συμμάχων από την Ρωσία».


Αναφορικά με την ανταλλαγή 100 παλαιών τεθωρακισμένων που έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με αντίστοιχο αριθμό πιο σύγχρονων γερμανικών επανέλαβε ότι υπάρχει επι της αρχής συμφωνία ωστόσο πρέπει να συμφωνηθούν περαιτέρω κρίσιμες λεπτομέρειες αναφορικά με τον χρονισμό της ανταλλαγής και την κατάσταση των νέων οχημάτων.


Αναφορικά με την αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε αρχικά τα μέλη της επιτροπής για τα ουκρανικά αιτήματα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η αμυντική βοήθεια που αιτήθηκε η Ουκρανία περιλαμβάνει:


– Συνολικά πυροβόλα με τα πυρομαχικά τους. Πυροβόλα διαμετρήματος 155 και 122 χιλ και πυρομαχικά και πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών. Δεν έχουμε δώσει πυροβόλα και εκτοξευτές


– Τεθωρακισμένα και άρματα μάχης μεταφοράς στρατιωτών. Ανταλλακτικά για οχήματα και εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής.


– Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου


– Ραντάρ


– Συστοιχίες βλημάτων , βλήματα για υπεράσπιση ακτών πλησίον Οδησσού. Και εδώ δεν έχουμε δώσει τίποτα απ αυτά».


Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι συνολικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ για αποστολή αμυντικού υλικού περιλαμβάνει πακέτα αξίας 2 δις ευρώ. «Όποιος στέλνει αμυντικό υλικό αποζημιώνεται. Η χώρα μας ζήτησε αποζημίωση για το υλικό που παρείχε. Στην πρώτη παρέμβαση αιτηθήκαμε 8,5 εκατ ευρώ τα οποία εκκαθαρίστηκαν και θα καταβληθούν 7,7 εκατ ευρώ. Δεν θα αποζημιωθούμε για τα κατασχεμένα καλάσνικοφ».


Ο Υπουργός επανέλαβε ότι το αμυντικό υλικό που απέστειλε η Ελλάδα προέρχεται από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν αποτελούν κρίσιμο εξοπλισμό.


«Τα αποθέματα δημιουργήθηκαν είτε από αναβάθμιση συστημάτων ή αντικατάσταση τους. Πρόκειται για αποθηκευμένα πυρομαχικά.


Μέρος των αποθεμάτων χωρίς να διακινδυνεύεται η επιχειρησιακή λειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων πήγαν ως ενίσχυση στην Ουκρανία. Φυσικά μιλάμε για πυρομαχικά.


Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η συνεργασία με την Γερμανία για αντικατάσταση οχημάτων μάχης με πιο σύγχρονα γερμανικά. Επι της αρχής συμφωνήθηκε η ανταλλαγή μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου. Τα τεθωρακισμένα θα αποσταλούν αφού αντικατασταθούν από γερμανικά.


Οι αρχηγοί θα απαντήσουν γιατί εγκρίθηκε η αντικατάσταση παλαιών και προβληματικών με πιο σύγχρονα» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος για να προσθέσει «ο στρατός διαθέτει 185 τεθωρακισμένα BΜP 1 .


Ειχαμε παραλάβει από ανατολικογερμανικό στρατό περίπου 500 και παραχωρήθηκαν σε Αίγυπτο – κάποια δωρεάν.


Η τιμή πώλησης ήταν τότε στα 35 χιλ ευρώ το τεμάχιο.


Κρατήσαμε 185. Αυτά που σκεπτόμαστε να παραχωρήσουμε είναι εκείνα που δεν διαθέτουν πυροβόλο. Το που βρίσκονται δεν είναι να το πούμε τώρα. Για τα BΜP1 είναι δύσκολη η εξεύρεση ανταλλακτικών. Δεν έχει γίνει εκσυγχρονισμός τους. Δεν ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις σύγχρονης μάχης. Δεν έχουν σύγχρονο σκοπευτικό σύστημα.


Δεν είναι δυνατή η ανακατασκευή τους. Στον αντίποδα τα γερμανικά έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα οχήματα. Δεν θα πάρουμε γουρούνι στο σακί. Ξέρουμε σε ποια κατάσταση είναι τα δικά μας αλλά θέλουμε να δούμε σε ποια κατάσταση είναι τα γερμανικά. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ταυτόχρονη παροχή πυρομαχικών . Απομένουν και κάποια τεχνικά και οικονομικά θέματα» είπε.


«Αδικεί την προσπάθεια που καταβάλει το Υπουργείο για την θωράκιση των ΕΔ να μας λέτε ότι πάμε να απογυμνώσουμε τα νησιά και την άμυνά μας. Αν είναι δυνατόν. Αυτή την εικόνα σας δίνουν οι ενέργειές μας;


Θα διώξουμε μερικές δεκάδες τεθωρακισμένα και ξαφνικά θα είναι γυμνά τα νησία αυτό λένε κάποιοι ακόμα και αν τα αντικαταστήσουμε με πιο σύγχρονα» ανέφερε ο Υπουργός για να προσθέσει «το υλικό που αποστείλαμε δεν αποτελούσε κρίσιμο υλικό για τις ΕΔ. Δεν επηρεάζεται η στάθμη αποθεμάτων. Πρόκειται πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων που ήταν σε αποθήκες 3ης διαλογής. Έχουμε μεγάλα αποθέματα κάποια από αυτά διαθέτουμε για βοήθεια στην Ουκρανία. Είναι τυφέκια καλάσνικοφ και κάποια πολυβόλα.


Πυρομαχικά φορητού οπλισμού κυρίως 155 χιλ. Είναι αντιαρματικά όπλα, φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι λίγοι. Ρουκέτες και λίγοι εκτοξευτές. Είμαι διατεθειμένος να σας δώσω την λίστα αλλά όχι σε ανοικτή συνεδρίαση. Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε 50πλάσιο αριθμό στις αποθήκες μας. Αν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια ότι θα έχουμε έλλειψη δεν θα τα δίναμε»


Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ


Πάντως, το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος στην δημόσια συνεδρίαση δεν ανέγνωσε αναλυτικά τον κατάλογο με το υλικό που απεστάλη στην Ουκρανία προκάλεσε αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


« Όταν λέω ότι έχουμε δώσει χ από αυτό το υλικό και έχει μείνει ψ απόθεμα ακούνε πολλοί. Και δεν αναφέρομαι στους Πορτογάλους και Ισπανούς. Επιτέλους λίγη υπευθυνότητα» ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντώντας στις αντιδράσεις.


Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χαράλαμπος Λαλούσης ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η αντικατάσταση των τεθωρακισμένων αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :