ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η αρχή ήδη έγινε και στη χώρα μας, χωρίς μείωση των αποδοχών

 Ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της επικοινωνίας και της διαφήμισης ξεκίνησε την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Η ιδιωτική εταιρεία Choose αποτελεί την εξαίρεση στο συγκεκριμένο ζήτημα και προχώρησε σε ένα καινοτόμο βήμα κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Έτσι εφαρμόζει από την 1η Ιούνιου έως 31η Αυγούστου για τους εργαζόμενους της 4ήμερη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών και με παράλληλη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. 

Ακόμη η εταιρία, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες της περιόδου με την άνοδο του πληθωρισμού και την ακρίβεια να πλήττει το εισόδημα, αύξησε τις αποδοχές των εργαζομένων της, καλύπτοντας τα εξάδα μετακίνησης.

Η διεύθυνση της εταιρείας ανακοίνωσε στους 60 εργαζόμενους ότι τους μήνες του καλοκαιριού Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο αντί για 5νθημερο 40ωρο οι εργαζόμενοι θα εργάζονται 4ημερο και 32 ώρες την εβδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών τους. Η πρωτοβουλία αυτή είναι μονομερή απόφαση της διοίκησης της εταιρείας και όχι προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης ή κάποιας συλλογικής σύμβασης.

Η ιστοσελίδα μας “Ρωγμή στην Ενημέρωση” επικοινώνησε και συνομιλήσαμε με τη Γενική Διευθύντρια της εταιρείας κα Κανέλλου Ευδοκία, η οποία ήταν πρόθυμη να μας ενημερώσει για την πρωτοβουλία της εταιρείας σχετικά με την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι θα εργαστούν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς καμία μείωση των αποδοχών τους από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο. Αυτή είναι μια απόφαση της εταιρείας για να υπάρχει μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Ουσιαστικά πρόκειται για παροχή έχτρα ημερών αδείας (12) με αποδοχές στην περίοδο του καλοκαιριού μας ανέφερε. Η εταιρεία είναι στενά δεμένη με τους εργαζομένους της και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Εάν χρειαστεί θα κάνουμε οποιαδήποτε βελτιωτική κίνηση προκειμένου η πιλοτική αυτή εφαρμογή να είναι θετική για την εταιρεία και τους εργαζόμενους», μας επισήμανε η κα Κανέλλου.

……..

Έχουμε επανειλημμένα αναφέρει από τις στήλες της ιστοσελίδας μας, ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ο τρόπος λειτουργίας του καπιταλισμού στην χώρα μας όχι μόνο δεν μας έχουν συνηθίσει σε θετικές πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους, αλλά μάλλον για το αντίθετο. 

Επισημαίνουμε πως πολλές από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις -μικρές και μεγάλες- δεν σέβονται ούτε τα κατοχυρωμένα και ελάχιστα με νόμο και συλλογικές συμβάσεις δικαιώματα των εργαζομένων. Οργιάζουν οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Πολλοί εργοδότες καταβάλουν άλλο μεροκάματο και μισθό και δηλώνουν μικρότερο, κλέβοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και πολλά ακόμη χειρότερα φαινόμενα συμβαίνουν στους χώρους εργασίας.

Ακόμα και το δημόσιο ως συλλογικός καπιταλιστής εργοδότης και διευθυντής είναι αντίθετο στην τετραήμερη εργασία με μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών. Πρόσφατος είναι ο νόμος Χατζηδάκη για την ουσιαστική θεσμική απελευθέρωση και ελαστικοποίηση του ωραρίου καθώς και για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Βρισκόμαστε στη δίνη του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και στην αδυναμία του εργατικού κινήματος να αναπτύξει τις δίκες του ανεξάρτητες πρωτοβουλίες και να μπουν μπροστά τα εργατικά δικαιώματα και η πρόοδος της κοινωνίας.

Η απόφαση της εν λόγω εταιρείας να εφαρμόσει δηλαδή 4ημερη εργασία χωρίς μείωση αποδοχών και μειώνοντας το εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, δείχνει πόσο δίκιο έχουν όσοι μιλούν για τις δυνατότητες της νέας εποχής και πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος αυτός. 

Εάν φυσικά δεν επικρατεί η βαρβαρότητα, η απληστία και υπάρχει σεβασμός στον κόσμο της εργασίας, γιατί χωρίς αυτόν κανένα γρανάζι της οικονομίας δεν γυρνά. 

Η θετική πρωτοβουλία της Choose για την τετραήμερη εργασία να μην μείνει μια όαση περιορισμένη, ούτε να αποτελέσει ένα μετέωρο βήμα. 

Να είναι η απαρχή για να πάνε τα πράγματα αλλιώς -όπως όντως μπορούν. 

Αρκεί να πάρουν μέτρα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση.

https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com

loading...