Ο Χ.Κίσινγκερ έδωσε διευκρινήσεις για τα περί παραχώρησης εδαφών στην Ρωσία (βίντεο)

 Σε διευκρινήσεις, για όλα όσα έγιναν στο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός και στα σχόλια που έκανε στην Ουκρανία, προχώρησε ο Χένρι Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στο Ινστιτούτο Berggruen, όταν  κατηγορήθηκε ότι ζήτησε εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία. Οι ερωτήσεις έκανε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Ουκρανία είχε εξοργιστεί από τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε στο μυαλό του την επιστροφή στην κατάσταση της 24ης Φεβρουαρίου, καθώς η αναγνώριση των ρωσικών κεκτημένων από εκείνη τη στιγμή και μετά θα αποτελούσε επιβράβευση της επιθετικότητας. Αλλά το ζήτημα της Κριμαίας είναι ένα άλλο θέμα διαπραγμάτευσης.

Πώς εκτιμά την κατάσταση στην Ουκρανία

Πιο ενδιαφέρουσα είναι μια άλλη παρατήρηση του Κίσινγκερ: «Kατά τη γνώμη του, η Ρωσία έχει ήδη υποστεί μια στρατηγική ήττα, καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν καταδείξει μια ποιοτική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη».

Ο Κίσινγκερ πιστεύει επίσης ότι ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος υποστήριξε τον Πούτιν, έκανε μεγάλο λάθος, διότι υπολόγιζε σε μια γρήγορη νίκη της Ρωσίας. Και τώρα αυτή η υποστήριξη είναι εις βάρος της Κίνας. Ο Κίσινγκερ δεν πιστεύει στη μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας.

loading...