Η κυβέρνηση έφαγε τα «μούτρα της» με το ιρανικό τάνκερ – Καλύτερα να το επέστρεφε από μόνη της…

 Τώρα υποχρεώνεται από την Δικαιοσύνη να το επιστρέψει και οι Ιρανοί θα το θυμούνται

Η ελληνική κυβέρνηση έφαγε τα «μούτρα της» στην περίπτωση του κατασχεθέντος ιρανικού τάνκερ «Lana» και του πετρελαίου που αυτό μετέφερε.
Καλύτερα να τα επέστρεφε μόνη της και όχι υπό το καθεστώς δικαστικής εντολής.
Η εικόνα που δημιουργήθηκε είναι ότι η κυβέρνηση εκτελεί εντολές των Αμερικανών και παραβιάζει ακόμα και το νόμο προκειμένου να το κάνει αυτό.
Όπως ήδη έχουμε γράψει από χθες υπάρχει ανατροπή στην υπόθεση του ιρανικού τάνκερ αφού άλλαξε η προηγούμενη απόφαση από το ελληνικό δικαστήριο σύμφωνα με την οποία είχε επιτραπεί η κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του πετρελαίου που μετέφερε, ενέργεια που δημιούργησε εχθρότητα μεταξύ Ελλάδας και Ιράν καθώς και κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων (Prudent Warrior και Delta Poseidon) στον Περσικό Κόλπο από τους Ιρανούς.
Η πηγή που μίλησε στο Reuters ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αγωγή αναίρεσης έγινε δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο, απόφαση που είναι δύσκολο πλέον να ανατραπεί στο εφετείο». Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από δύο άλλες πηγές.
Ειδικότερα, οι αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου Παναγιώτης Χιωτέλης έγιναν δεκτές από το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας.
Κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου κάτι που σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου που είχε κατασχεθεί θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».
Την πεποίθηση του πως το φορτίο ιρανικού πετρελαίου που κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές με το πλοίο Pegas ανοιχτά της Εύβοιας τον Απρίλιο θα επιστραφεί πλήρως στο Ιράν εξέφρασε ο Ιρανός πρέσβης στην Αθήνα, Αχμάντ Ναντέρι.
Με ανάρτηση του στο Twiitter, ο Ιρανός διπλωμάτης ανέφερε πως το εφετείο «θα αντιστρέψει την αρχική δικαστική απόφαση για κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου» συμπληρώνοντας πως το φορτίο θα επιστραφεί πλήρως στο Ιράν.
Υπενθυμίζεται πως μέρος του ιρανικού πετρελαίου στο Pegas μεταφέρθηκε με άλλο πλοίο στις ΗΠΑ, γεγονός που προκάλεσε αντίποινα από την Τεχεράνη, με τη σύλληψη δύο ελληνόκτητων τάνκερ που έπλεαν στον Κόλπο του Περσικού και την κράτηση των πληρωμάτων τους.
Τώρα η κυβέρνηση θα βρεθεί να εμφανίζεται ως «συρόμενη» και από το Ιράν αλλά και από την Δικαιοσύνη, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ σκέφτονται αν επιτρέψουν σε Ιράν και Βενεζουέλα να προχωρούν σε εξαγωγές πετρελαίου.
Με τι… κουράγιο θα πάει τώρα η ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει πετρέλαιο από το Ιράν μετά από όλα αυτά που έγιναν;
Οι Ιρανοί δεν είναι… Νεοέλληνες, δεν ξεχνούν και έχουν μνήμες ελέφαντα.
Για την Βενεζουέλα είναι ακόμα χειρότερο αφού τον Νίκολας Μαδούρο ο Κ.Μητσοτάκης έχει πει πως δεν τον αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας, πετρέλαιο όμως θα του ζητήσει…
loading...