Ομολογεί κυνικά πόσο… απλά θα μοιραστεί η ελληνική υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία – ΒΙΝΤΕΟ

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον Παπαχελά: Έτσι θα μοιραστεί η υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία

 “Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί λογικά. Και περίπου θα έχουμε συμφωνήσει και θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να χαράξει τη γραμμή.”

Τον Ιούνιο του 2018 ο πρώην πρωθυπουργός και πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έδινε την τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά.

Σε αυτήν, ομολογεί κυνικά πόσο… απλά θα μοιραστεί η ελληνική υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία. Ανέφερε επί λέξει λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης:

“Οι βασικές παράμετροι μιας συμφωνίας είναι απλές, πολύ απλές. Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί λογικά. Εμείς θα πάρουμε το μεγάλο μέρος, οι Τούρκοι θα πάρουνε το μικρό. Και περίπου θα έχουμε συμφωνήσει και θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να χαράξει τη γραμμή. Ο εναέριος χώρος, τα 10 μίλια, είναι τρέλα, ελληνική τρέλα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο. Όσον αφορά τα σχέδια πτήσεως, είναι αστείο να λέμε ότι ζητούμε από τους Τούρκους σχέδια πτήσεως όταν οι Αμερικανοί δεν δίνουν. Κανένας δεν δίνει. Γιατί να δίνουν οι Τούρκοι δηλαδή; Δεν το καταλαβαίνω. Και γιατί πρέπει εμείς να σταματούμε τα τουρκικά αεροπλάνα; Είναι τρελό αυτό που κάνουμε, είναι εγκληματικό αυτό που κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχουν διαφορές”.

Για όσους δεν το γνωρίζουν οι συναντήσεις του Αλέξη Παπαχελά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έγιναν μεταξύ 2007 και 2014. Τα βιβλία και το τετράωρο ντοκιμαντέρ που αφορούσαν αυτές τις συναντήσεις δημοσιεύθηκαν ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατόπιν δικής του επιθυμίας. O λόγος σύμφωνα με τον Παπαχελά, ήταν να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην πολιτική σταδιοδρομία της οικογένειας Μητσοτάκη.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον Ιούνιο του 1997 – έναν χρόνο μετά τα Ίμια και τις δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού στην Κύπρο – τιμήθηκε στην Τουρκία με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας “Ιπεκτσί”.

loading...