Ναύαρχος Παστουσέας: Το μήνυμα το πήραμε και τους περιμένουμε “τη νύχτα για να τους γλεντήσουμε”

 Το τουρκικό παραλήρημα και η σχέση του με την Αλεξανδρούπολη

Νέα παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά από τον Αντιναύαρχος ε.α Παναγιώτη Παστουσέα, Επίτιμο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. 

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβασή του: 

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε ακόμα και για αυτούς που δεν βλέπουν τόσο την γεωπολιτική αξία των Στενών όσο και του Αιγαίου.

Οι ΗΠΑ προβλέποντας έγκαιρα ή αν θέλετε διαμορφώνοντας τις εξελίξεις επέλεξαν την Αλεξανδρούπολη ως ενεργειακή και εναλλακτική στρατηγική πύλη προς την Ανατολική Ευρώπη και Μ. Θάλασσα . Με την επιλογή αυτή παρακάμπτουν τους περιορισμούς των Στενών , μειώνουν την γεωπολιτική τους αξία και την εξάρτηση των ΗΠΑ από τα ανατολίτικα παζάρια με την Τουρκία. Οι θαλάσσιες μεταφορές ( αποτελούν διεθνώς το 90 0/0 των μεταφερόμενων αγαθών δηλαδή ενέργεια, στρατεύματα, σιτηρά κ. α ) με προορισμό είτε την Αλεξανδρούπολη είτε τα Στενά διέρχεται από το Αιγαίο.

Όποιος έχει εικόνα της ναυτιλιακής κίνησης στο Αιγαίο είτε από την Δ. Μεσόγειο είτε από την Ανατολική καταλαβαίνει ότι το Αιγαίο είναι πολύ σημαντικό και βέβαια για τον έλεγχο του βασικός παράγοντας είναι τα νησιά του.

Συνεπώς γίνεται αντιληπτό ότι το Τουρκικό παραλήρημα για αποστρατικοποίηση νησιών μας αλλά και τα σενάρια που προβάλλονται από τα Τουρκικά ΜΜΕ περι Ναυτικού αποκλεισμού νησιών δεν είναι μόνο μια εχθρική πράξη προς την Ελλάδα αλλά και μήνυμα προς ΗΠΑ.

Πάντως εμείς το μήνυμα το πήραμε και τους περιμένουμε “την νύχτα για να τους γλεντήσουμε”

loading...