Ο ποιοτικός ύπνος θρέφει τα παιδιά και ο ήλιος τα μοσχάρια…

Ελένη Παπουτσή Εκπαιδευτικός -Master of education

Κλινική ψυχολόγος – 

Χωρίς ποιοτικό ύπνο τα παιδιά δε μεγαλώνουν σωστά.

Ποιος είναι ο ποιοτικός ύπνος;

Είναι νωρίς το βράδυ, χειμώνα καλοκαίρι και να συμπληρώνουν 12 ώρες .

Εδώ εξετάζουμε και το πώς πρέπει να γίνεται ο ύπνος.

Είναι γνωστό ότι ο ύπνος πρέπει να γίνεται κάθε βράδυ την ίδια ώρα, μετά από μπάνιο στα παιδιά, χαλάρωση, όμορφα παραμύθια και παραβολές για φύση και αξίες.

Ο ύπνος που γίνεται νωρίς, με ιεροτελεστία, με ανθρώπινη επαφή , γέλιο , συζήτηση με τους γονείς και με φροντιστές, δημιουργεί ασφάλεια στα παιδιά.

Με τον ύπνο μετά τη δύση του ηλίου στα παιδιά, εκκρίνεται η φυσική αυξητική ορμόνη στον οργανισμό τους (όπως είναι γνωστό, υπάρχει και η χημική, η οποία είναι ακριβή και το κράτος μας την παρέχει δωρεάν και σε παιδιά των μεταναστών. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιθανά εγκεφαλικά σε κάποια ηλικία στα παιδιά αυτά)

Οι γονείς που ενδιαφέρονται, για περισσότερα μπορεί ν αναζητήσουν και να ερευνήσουν από γιατρούς τις επιπτώσεις.

Με όλες τις φυσικές ορμόνες που εκκρίνονται από τη δύση του ηλίου, μέχρι τις 2π.μ., κατά άλλους μια, αποκτούν και γερό νευρικό σύστημα , το οποίο έχουν ανάγκη για την μετέπειτα ζωή τους, συνεκτιμώντας ότι τα ψυχοφάρμακα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν και να πειστούν για αυτά και για τ άλλα οφέλη της κοινωνίας που έχουν όταν συνηθίσουν να κοιμούνται νωρίς ως μικρά παιδιά.

Οι συζητήσεις πρέπει να αφορούν στα συναισθήματα τους , πώς ένιωσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τους φίλους τους, τους συμμαθητές τους, τ αδέλφια τους, τους δασκάλους τους, τους συγγενείς τους, ακόμα και τους ιδίους τους γονείς .

Πρέπει οι γονείς να ξέρουν , ότι αυτά που συζητούν πριν από τον ύπνο, ανακυκλώνονται στο υποσυνείδητο και ψυχοθεραπεύονται η ψυχοασθενούν

Όσες ώρες και να λείπουν από το σπίτι οι γονείς, πρέπει την ώρα πριν από τον ύπνο, να είναι μαζί με το παιδί και να εκτελούν την τελετουργία του ύπνου, για την ψυχική υγεία του παιδιού.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου , για να είναι ποιοτικός, πρέπει να μην υπάρχει φως για να εκκρίνεται η μελατονίνη και ο ύπνος να είναι βαθύς και φυσιολογικός.

Γνωστή και ως «η ορμόνη του σκότους» εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο στα ημερόβια όσο και στα νυκτόβια ζώα

Η παραγωγή μελατονίνης από την επίφυση παρεμποδίζεται από το φως, ιδίως το κυανό (γαλάζιο) φως, που προσπίπτει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και επάγεται από το σκοτάδι.

Επί προσθέτως είναι απαραίτητο να μην ακούγεται τηλεόραση η ραδιόφωνο η λάπτοπ κατά τη διάρκεια του ύπνου, γιατί το υποσυνείδητο όλων των ανθρώπων, και των ενηλίκων, είναι άγρυπνο και ακούει. Μπορεί να ξυπνήσουν το πρωί και να πουν κάτι, επειδή έχουν επηρεαστεί από το άκουσμα της τηλεόρασης, π.χ δεν μου αρέσει το σχολείο, επειδή είχαν ακούσει μερικά παιδιά να λένε ότι δεν τους αρέσει το σχολείο, η το τάδε φαγητό, η ότι φοβούνται τους κλέφτες, επειδή άκουσαν ότι κάπου μπήκαν κλέφτες.

Μετά οι γονείς που δεν γνωρίζουν, αναρωτιούνται πώς απέκτησαν τα παιδιά, αυτή την εντύπωση η τη φοβία.

Δεν πρέπει να ακούγεται τίποτα γιατί το υποσυνείδητο ακούει…

Επί πλέον δεν πρέπει να έχουν κοντά τους κινητά και ηλεκτρονικά, για την ακτινοβολία η οποία μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια στη ζωή τους, ανάλογα με την ευαλωτότητά τους.

Ελένη Παπουτσή Εκπαιδευτικός -Master of education

Κλινική ψυχολόγος

loading...