Αιφνιδιάστηκαν! – ”Κλαίνε” οι Τούρκοι: ”Η Κύπρος αγόρασε έξι υπερσύγχρονα πολεμικά ελικόπτερα από τη Γαλλία-Το Παρίσι στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα”

 Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής και της Γαλλικής Δημοκρατίας για προμήθεια 6 Ελαφρών Επιθετικών Ελικοπτέρων H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters, με δικαίωμα εξάσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη 6, υπογράφηκε στο υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, το ελαφρύ επιθετικό ελικόπτερο H145M, ικανό να επιχειρεί σε απαιτητικό περιβάλλον ημέρα και νύχτα, θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΦ για ταχεία αντίδραση, εκπομπή μαζικών πυρών, προσβολή στόχων με ακρίβεια και εκτέλεση αποστολών εγγύς υποστήριξης και συλλογής πληροφοριών.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης τόνισε ότι “αμετάθετός μας στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, με σύγχρονα μέσα, εξοπλισμό και δυνατότητες, για να αποτελεί μια αξιόπιστη αποτρεπτική και αμυντική δύναμη”.

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι “η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα σε συνδυασμό με την αναθεωρητική τάση της Τουρκίας και την συνεχιζόμενη κατοχή δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Οφείλουμε να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας μας και των πολιτών μας”.

Αυτή η σωστή κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αιφνιδίασε την Άγκυρα, η οποία δεν περίμενε αυτή την κίνηση!

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:

”Η ”Νότια Κύπρος” (έτσι την αναφέρουν οι Τούρκοι) υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία «Airbus Helicopters» για την αγορά έξι πολεμικών ελικοπτέρων. Ο υπουργός Άμυνας Πετρίδης είπε ότι «δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε στον τομέα της άμυνας απέναντι στην τουρκική στρατιωτική παρουσία».

Το τουρκικό δημοσίευμα:

Το μέλος της ΕΕ Νότια Κύπρος υπέγραψε συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία «Airbus Helicopters» για την αγορά έξι πολεμικών ελικοπτέρων τύπου H145M. Η συμφωνία περιλαμβάνει την επιλογή αγοράς έξι ακόμη ελικοπτέρων.

Ο Πετρίδης σημείωσε ότι η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία για την άμυνα της Νότιας Κύπρου και είναι επίσης ένα βήμα που εμβαθύνει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία. Δηλώνοντας ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού δεν τους επιτρέπει να εφησυχάζουν για την άμυνα, ο Πετρίδης είπε, «Η υπεράσπιση της πατρίδας μας και η εθνική ασφάλεια δεν είναι ανοιχτά προς συζήτηση».

Η ”Νότια Κύπρος” προσπαθεί να ευθυγραμμίσει τα οπλικά της συστήματα με τα κράτη μέλη της ΕΕ απορρίπτοντας όπλα της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης στο απόθεμά της.

Η διοίκηση της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε την προσπάθεια του Νότου να αγοράσει μαχητικά ελικόπτερα ως «πρόκληση που θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα»”, αναφέρουν οι Τούρκοι.

https://directus.gr/

loading...