Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΜΑΤΟΥΣΚΑ ΝΑΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΡΙΤΣΑ Η ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΗ. ΜΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ



Η Αγία Μάτουσκα Ναταλία της Βίριτσα η δια Χριστόν Σαλή

Όταν ακούμε ή διαβάζουμε το όνομα τoυ οικισμού Βίριτσα στην περιφέρεια Αγ. Πετρούπολης στη Ρωσία) , προφανώς σκεφτόμαστε τον Άγιο Σεραφείμ της Βίριτσα, που έζησε εκεί. Συγκλονιστική μορφή μέγας

πνευματικός. 

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι ο Άγιος Σεραφείμ είχε ανακοινώσει ότι στη Βίριτσα θα υπήρχαν πάντα «στάρετς», άντρες και γυναίκες. Ένας από αυτούς ζει ακόμα εκεί σήμερα.

Αυτή όμως που καλούμαστε να παρουσιάσουμε τώρα είναι η θαυμαστή Μάτουσκα Ναταλία που γεννήθηκε το 1890 και κοιμήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1976. Είναι η μακαριστή Ναταλία της Βίριτσας η δια Χριστόν σαλή. Η ανακομιδή των άφθαρτων λειψάνων της έγινε στις 4 Οκτωβρίου 2012. 

Αναπαύονται, μαζί με αυτά άλλων αγίων ανδρών και γυναικών, ακριβώς δίπλα στο παρεκκλήσι όπου τιμούνται τα λείψανα του Αγίου Σεραφείμ όπως και της κόσμο γυναίκα τους γυναίκα τους της Μάτιουσκα Σεραφίμα. 

Μια σειρά από μαρτυρίες βοηθούν να προσεγγίσουμε αυτή την ιδιόρρυθμη χριστιανή αυτή την εναλλακτική χριστιανική προσωπικότητα, την πνευματική ακτιβίστρια. Τη χαρισματούχο και θαυμαστή Ναταλία με το απαράμιλλο διορατικό και προορατικό χάρισμα κ.α 

Μια μυστική πνευματικός, μια λαϊκή μια κοσμική γερόντισσα ένα κρυμμένος πνευματικός θησαυρός. ”Κι ο κλήρος πέφτει στους λαϊκούς” αυτές τις εποχές τις δίσεκτες αλλά κι εκπληκτικές συνάμα όπως προείπε η Αγία Ξένη η δια Χριστόν σαλή της Αγ. Πετρούπολης.

-Ενώ ζούσε ακόμη, ο Άγιος Σεραφείμ της Βίριτσας ευλόγησε το αίτημά μου να μπορέσω να χτίσω ένα σπίτι στη Βίριτσα. Και όλα πήγαν υπέροχα. Από το 1949, άρχισα να πηγαίνω στη Λαύρα των Σπηλαίων, με τον στάρετς Συμεών, ο οποίος έγινε πνευματικός μου πατέρας. 

Με την ευλογία του γνώρισα στη Λαύρα τη Μάτουσκα Ναταλία. Αυτό συνέβη αμέσως μετά τη διαγραφή μου από το Κόμμα. Μια μέρα ο πατέρας Συμεών με ρώτησε:

«Ξέρεις τη μητέρα Ναταλία;»

-Οχι.

«Γρήγορα να την γνωρίσεις. Θα φτάσει σύντομα.

«Πώς θα την γνωρίσω;»

– Αλλά πρέπει απλώς να προσευχηθείς: «Κύριε, βοήθησέ με να δω τη Μητέρα Ναταλία», και θα τη συναντήσετε, ακούει τα πάντα.

Για μια εβδομάδα σκεφτόμουν τα λόγια του Στάρετς και μέσα μου επαναλάμβανα: «Κύριε, βοήθησέ με να δω τη μητέρα Ναταλία». 

Έτσι, βγαίνοντας μια μέρα από το μοναστήρι, είδα, καθισμένη στο έδαφος, μια ηλικιωμένη κυρία ντυμένη περίεργα. Κουνιόταν μπρος πίσω σχεδόν στερεοτυπικά, με τα χέρια της να τυλίγονται γύρω από τα γόνατά της και επαναλάμβανε απαλά: Κάτια, Κάτια, σε περίμενα μια ολόκληρη εβδομάδα. Ένα καλάθι ήταν δίπλα της. Μέσα ήταν μια γάτα και μια κότα. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο κοντά της. Θυμάμαι ότι αυτή η αμεσότητα με εξέπληξε.

Τότε είπα: «Με έδιωξαν από το κόμμα και από τη δουλειά μου».

Και εκείνη απάντησε: «Τι κομψή φωτογραφία!» .

Και η Μητερούλα περιέγραψε τη θέση του δωματίου μου στο Λένινγκραντ. Περιέγραψε μια σειρά από αντικείμενα που ήταν εκεί και συνέχισε απαντώντας στο μέρος της ερώτησής μου που δεν είχα εκφράσει ακόμη. ”Πώς θα ζήσω;”

 Αυτή η ερώτηση με βασάνιζε, γιατί μετά τον αποκλεισμό μου από το κόμμα, δεν θα με πήγαιναν πουθενά να δουλέψω. Και η Μάτουσκα συνέχισε: «Πούλησε τον πίνακά σου, θα ζήσεις για ένα χρόνο με αυτό το εισόδημα. Πούλησε το χαλί σου, θα ζήσουμε ακόμα από αυτό».

‘Εμεινα έκπληκτη. Γιατί είχε πει «θα ζήσουμε με αυτό»; Αυτό σήμαινε ότι θα ζούσαμε μαζί; Κατάλαβα γιατί η Μάτιουσκα είχε απαριθμήσει τα αντικείμενα στο δωμάτιό μου. Είχα μερικούς πολύτιμους πίνακες ζωγραφικής, εκλεκτές αντίκες, και στην πραγματικότητα συνέβη ότι πρόβλεψε μετά ζούσα από τα έσοδα από την πώλησή τους.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...