Στρατιωτικές δυνάμεις κινούνται προς την Τρίπολη-Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις


 Αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου ή διχοτόμησης της Λιβύης

Μεγάλη στρατιωτική αυτοκινητοπομπή καθ' οδόν προς τη λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη από την Αλ-Αζιζίγια καταγράφεται αυτήν την ώρα από Λιβυκά ΜΜΕ. 


Σύμφωνα με πληροφορίες η στρατιωτική δύναμη ανήκει στον Osama Juwaili, και είναι ενισχυμένη με τεθωρακισμένα οχήματα. Υπενθυμίζεται πως ο Juwaili απομακρύνθηκε από τον απερχόμενο φιλότουρκο πρωθυπουργό Dbeibeh.

Οι αντίπαλες λιβυκές παρατάξεις απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των συνομιλιών που διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στην Αίγυπτο, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη σήμερα Δευτέρα, περιπλέκοντας περαιτέρω τις διεθνείς προσπάθειες για την εξεύρεση διεξόδου από το δεκαετές χάος στη χώρα.


Σύμφωνα με την ειδική σύμβουλο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, οι νομοθέτες από το κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει στα ανατολικά και το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους, που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη στα δυτικά της χώρας, ολοκλήρωσαν τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων για τις συνταγματικές τροποποιήσεις για τις εκλογές αργά την Κυριακή στο Κάιρο, χωρίς να υπάρξει σημαντική ανακάλυψη.


Οι συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στις 12 Ιουνίου, αποσκοπούσαν στη θέσπιση ενός συνταγματικού πλαισίου για τις εκλογές στη Λιβύη, αλλά οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν "στα μέτρα που θα διέπουν τη μεταβατική περίοδο" που θα οδηγήσει στην ψηφοφορία, ανέφερε ο Γουίλιαμ σε ανακοίνωσή του.


Κάλεσε τον Αγκίλα Σάλεχ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου με επιρροή, και τον Χάλεντ αλ Μέσρι, επικεφαλής του συμβουλίου με έδρα την Τρίπολη, να συγκληθούν εντός 10 ημερών για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών. Η ίδια δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :