Διασυρμός Ερντογανικού αναλυτή από τον Α. Μουντζουρούλια: ”Παραβιάζεις το Διεθνές Δίκαιο-Πανέτοιμες οι Ελληνικές ΕΔ” – Βίντεο


 Συνέντευξη στο Al Hadath, σε ένα από τα μεγαλύτερα αραβικά ΜΜΕ παραχώρησε ο γεωπολιτικός αναλυτής, δημοσιογράφος & Διευθυντής του Directus.gr Ανδρέας Μουντζουρούλιας. Απέναντί του, είχε έναν Ερντογανικό αναλυτή και ακαδημαϊκό, ο οποίος μιλούσε στα αραβικά.


Σας παρουσιάζουμε όλο τον διάλογο:


Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε Μουντζουρούλια, παραβιάζει η Ελλάδα τις Συνθήκες; Για ποιο λόγο εξοπλίζεστε; Έχετε στρατικοποήσει τα νησιά;


Απάντηση Ανδρέα Μουντζουρούλια:


Το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη νησιά αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία. Όσον αφορά τα νησιά (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Ικαρία), πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως. Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947. Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.


Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικώς τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και υπερίπταται με στρατιωτικά αεροσκάφη, συχνά οπλισμένα, ελληνικών νησιών του Αιγαίου και μάλιστα κατοικημένων, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας.


Εξοπλιζόμαστε διότι από την Τουρκία έχουμε Casus Belli. Θέλουμε την ειρήνη στη περιοχή, όμως οι Ελληνικές ΕΔ είναι έτοιμες για όλα. Έχουμε τον καλύτερο στρατό στη περιοχή, όμως δεν επιδιώκουμε την σύγκρουση, αλλά θα απαντήσουμε εάν χρειαστεί.


Καθημερινά Bayraktar παραβιάζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Γι’αυτό τον λόγο λοιπόν αγοράζουμε νέα συστήματα, όπως αντι drones, τα οποία θα ”τυφλώνουν” τα τουρκικά drones.


Aπάντηση Τούρκου αναλυτή:


Ο Τούρκος αναλυτής δεν απάντησε στα καίρια ερωτήματα και στην τοποθέτηση του Ανδρέα Μουντζουρούλια. Ανέφερε πως δεν ισχύουν οι Συνθήκες, ενώ είπε πως η Τουρκία δεν παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μάλιστα ανέφερε πως εμείς δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά ειρήνη.


Ο Τούρκος αναλυτής ”πιάστηκε” αδιάβαστος, διότι δεν ήξερε, ή έκανε πως δεν ήξερε τις Συνθήκες. Μάλιστα ανέφερε πως όσα ανέφερα αποτελούν φαντασία του Α. Μουντζουρούλια!


Αμέσως μετά η δημοσιογράφος έθεσε νέο ερώτημα στον Α. Μουντζουρούλια. Κύριε Μουντζουρούλια θέλετε να απαντήσετε;


Ανδρέας Μουντζουρούλιας:


Βεβαίως, όπως είπα και πριν, η Άγκυρα είναι αυτή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο! Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές μονάδες με εναέρια μέσα και αποβατικά σκάφη σε περιοχές της ακτής της Μικράς Ασίας, που ευρίσκονται έναντι των ελληνικών νησιών, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή κατά της Ελλάδας.


Η προαναφερόμενη κατάσταση πραγμάτων, συνδυαζόμενη με την απειλή πολέμου (casus belli) και τη γενικότερη αναθεωρητική τάση της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και νομικό καθεστώς των ελληνικών νησιών που ορίζεται από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο γενικότερα, υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στην αναγκαία αμυντική προπαρασκευή που θα της επιτρέψει να ασκήσει, εάν παραστεί ανάγκη, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά.


Πέραν δε της απειλής πολέμου, η Τουρκία:


Εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, κατά παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης Εγγυήσεως για την Κύπρο, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος, και, παρά τις πολυάριθμες αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζει να διατηρεί μια σημαντική στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα εδάφη.


Η Τουρκία στέλνει παράνομα μετανάστες στην Ελλάδα. Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους. Το ξαναλέω όμως, οι Ελληνικές ΕΔ είναι έτοιμες για όλα!”


Δείτε το βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια :