“Τεχνητή χρεοκοπία”!! Αποτυχημένα μαθήματα δυτικής προπαγάνδας!!

 Ρωσία: Λήγουν οι προθεσμίες – Προ των πυλών η χρεοκοπία

Το διάταγμα Πούτιν και οι πληρωμές σε ρούβλια

Ηπρώτη εξωτερική χρεοκοπία της Ρωσίας εδώ και έναν αιώνα φαίνεται πλέον σχεδόν αναπόφευκτη, αφού ο χρόνος τελειώνει για τη Μόσχα να καταβάλει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ληξιπρόθεσμων πληρωμών. Αφού απέφυγε οριακά μια χρεοκοπία τον Απρίλιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει ένα συμβολικό πλήγμα αφού δεν κατάφερε να πληρώσει έγκαιρα τους διεθνείς πιστωτές.

Κι αυτό το Σαββατοκύριακο εκπνέει και η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για πληρωμές κουπονιών που οφείλονται από τον περασμένο μήνα.

Μια χρεοκοπία φαινόταν αναπόφευκτη για εβδομάδες αφού το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ κατάργησε μια εξαίρεση που επέτρεπε στους κατόχους ομολόγων των ΗΠΑ να λαμβάνουν πληρωμές από τη Ρωσία – αφήνοντας το Κρεμλίνο εκτός επιλογών.

Η Ρωσία απάντησε οργισμένα, υποστηρίζοντας ότι η χρεοκοπία σχεδιάστηκε από την Ουάσιγκτον και επέμεινε ότι είναι πρόθυμη και ικανή να πληρώσει.

Πληρωμή σε ρούβλια

Χθες, η Μόσχα πλήρωσε σε ρούβλια σε τους τόκους από τις δανειακές υποχρεώσεις της σε δολάρια, εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης που αύξησαν τους τελευταίους μήνες τον κίνδυνο χρεοκοπίας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ κατηγόρησε ευθέως τη Δύση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια τεχνητή χρεοκοπία. «Όλοι όσοι γνωρίζουν, κατανοούν ότι δεν πρόκειται για χρεοκοπία. Ειλικρινά, όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει με φάρσα», είπε. «Οποιαδήποτε ημέρα θέλει ένας επενδυτής μπορεί να έρθει και να εισπράξει τα χρήματά του. Το αντίστοιχο ποσό σε ρούβλια θα τον περιμένει», τόνισε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών.

«Εκπληρώθηκαν οι υποχρεώσεις»

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι καταβλήθηκαν οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους, συνολικού ύψους 12,51 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 235 εκατομμυρίων δολαρίων). «Επομένως, οι υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκπληρώνονται πλήρως από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών (NSD), αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες Τετάρτη σχετικό διάταγμα για τις διαδικασίες πληρωμών των ξένων ομολόγων. Οι ξένοι ομολογιούχοι θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλι στο NSD για να πληρωθούν.

Το διάταγμα Πούτιν

Την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα που ορίζει ότι οι πληρωμές ευρωομολόγων της Ρωσίας θα θεωρούνται εκπληρωθείσες αν εκτελεστούν σε ρούβλια.

Συγκεκριμένα, το διάταγμα προβλέπει ότι «οι υποχρεώσεις σε ευρωομόλογα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα θεωρούνται ότι εκπληρώνονται κανονικά εάν εκτελούνται σε ρούβλια σε ποσό ισοδύναμο με την αξία των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα». Η συναλλαγματική ισοτιμία θα βασίζεται στην ισοτιμία που υπάρχει στην ρωσική αγορά συναλλάγματος την ημέρα της πληρωμής.

«Τεχνητή χρεοκοπία»

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά το ενδεχόμενο μια πιθανής αδυναμίας πληρωμής του εξωτερικού χρέους.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αθετήσει η Ρωσία την πληρωμή του χρέους της. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει τα κεφάλαια, αλλά δυσκολεύεται να καταβάλει τους τόκους στους ομολογιούχους λόγω των δυτικών κυρώσεων και κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να οδηγήσει τη Ρωσία σε τεχνητή χρεοκοπία.

loading...