Η σημασία των χαρτών στη Διπλωματία: Ποιους (χάρτες) πρέπει να δείχνει στους ξένους ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας;





Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ – 

Οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν τους πρώτους χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν για πλοήγηση και για να απεικονίσουν ορισμένες περιοχές της Γης. Ο Αναξίμανδρος ήταν ο πρώτος που σχεδίασε χάρτη του γνωστού κόσμου και, ως εκ τούτου, θεωρείται o πρώτος χαρτογράφος.

Ο Εκαταίος, ο Ηρόδοτος, ο Ερατοσθένης και ο Πτολεμαίος ήταν άλλοι γνωστοί Έλληνες χαρτογράφοι που βασίστηκαν σε παρατηρήσεις εξερευνητών και σε μαθηματικούς υπολογισμούς.

Οι αρχαίοι ελληνικοί χάρτες είναι σημαντικοί για την ιστορία της χαρτογραφίας, γιατί συχνά έδειχναν την Ελλάδα ως το κέντρο του κόσμου και περιτριγυρισμένη από έναν ωκεανό. Άλλοι πρώιμοι ελληνικοί χάρτες δείχνουν τον κόσμο χωρισμένο σε δύο ηπείρους — την Ασία και την Ευρώπη. Αυτές οι ιδέες προέκυψαν σε μεγάλο βαθμό από τα έργα του Ομήρου καθώς και από άλλη πρώιμη ελληνική λογοτεχνία.

Ο Πρώτος Χάρτης στην Ιστορία της ΧαρτογραφίαςΠηγή: Anaximander’s map (Photo Credit : Bibi Saint-Pol/Wikimedia Commons)

Επομένως, αποτελεί μυστήριο γιατί ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σωστά έδειξε στον πρόεδρο Μπάιντεν και στον καγκελάριο Σολτς τον παράλογο τουρκικό χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» με τις τουρκικές διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας, δεν παρέδωσε στους δύο ηγέτες τον χάρτη του Ελληνισμού.

Οι Τούρκοι μας έχουν βομβαρδίσει για δεκαετίες τώρα με παράνομους χάρτες. Η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε ένα πρόσφατο άρθρο του δημοσιογράφου Βασίλη Νέδου με τίτλο «50 χρόνια τουρκικού επεκτατισμού μέσα σε 16 χάρτες» παρουσιάζει τους χάρτες της Τουρκίας από το 1972 μέχρι το 2022. Οι δυο πρώτοι δείχνουν ξεκάθαρα την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στους Αμερικανούς και στους Γερμανούς τον πρώτο επίσημο χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που αποτυπώνει τα επεκτατικά σχέδια του Ερντογάν σε βάρος της πατρίδας μας και οι σύμμαχοί μας ως απάντηση μας συνιστούν να τα βρούμε με τον Σουλτάνο, παρότι βέβαια μετά την κατακραυγή μετρίασαν τις δηλώσεις των ίσων αποστάσεων. .

Ο Χάρτης της Γαλάζιας ΠατρίδαςΠηγή: Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας

Ίσως αδικώ τον Έλληνα πρωθυπουργό, διότι η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ούτε έναν επίσημο χάρτη που να δείχνει τα θαλάσσια σύνορα του Ελληνισμού!

Ο μοναδικός χάρτης της Ελλάδας είναι αυτός που δημιούργησε ο υφυπουργός Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης το 2011 και έστειλε τις συντεταγμένες του στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Μοναδικός Επίσημος Χάρτης της ΕλλάδαςΠηγή: Υπουργείο Ενέργειας Ελληνικής Δημοκρατίας

Εκείνη την χρονιά, ο Γιάννης Μανιάτης έκανε ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με το νόμο 4001/2011 για την έρευνα των υδρογονανθράκων. Ουσιαστικά, με αυτό το νόμο, η Ελλάδα οριοθέτησε, μονομερώς, την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με αυτή της Λιβύης, δίνοντας πλήρη επήρεια στην Γαύδο.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 1 του άρθρου 156 περιέχει την εξής ιδιοφυή διατύπωση: «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφής κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης». (Ο ελληνικός λαός, βέβαια, επιβράβευσε τον Γιάννη Μανιάτη μη εκλέγοντάς τον βουλευτή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019!)

Τα οικόπεδα 12 και 16 του παραπάνω χάρτη είναι τα οικόπεδα που η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε για έρευνα στον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil, στην γαλλική TOTAL και στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Φαίνεται ότι αυτά τα οικόπεδα φέρουν τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων, αλλά εμείς ακόμα κωλυσιεργούμε και δεν αξιοποιούμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ούτε και τώρα με την καταστροφή που έχει επιφέρει στα θέματα ενέργειας ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «The EU and Ιnternational Οcean Governance» σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει την μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο, που εκτείνεται σε 20 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή οι θάλασσές της είναι 380% μεγαλύτερες από το έδαφος της.

Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο αυτού του εγγράφου είναι ο επόμενος χάρτης (πολύ πριν τον Χάρτη της Σεβίλλης) που δείχνει τις ΑΟΖ όλων των κρατών της ΕΕ και όπου, ξεκάθαρα, καθορίζεται όχι μόνο η ΑΟΖ της Ελλάδας, αλλά επιβεβαιώνεται ότι η χώρα μας έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο.

Επίσημος Χάρτης των ΑΟΖ της ΕυρώπηςΠηγή: European Commission, The EU and international ocean governance

Ήρθε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει τον επίσημο χάρτη της Θάλασσας του Ελληνισμού,που δεν θα είναι άλλος από τον επόμενο χάρτη που θα δείχνει τα θαλάσσια σύνορα με τις ΑΟΖ του Ελληνισμού βάσει των προβλέψεων της UNCLOS! Αυτόν τον χάρτη θα πρέπει να δημοσιοποιήσουμε urbi et orbi.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΠηγή: Global Marines Boundaries Database, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA.

Μαζί με αυτόν τον χάρτη θα ήταν χρήσιμο να δείχναμε στους συμμάχους μας τον πραγματικό χάρτη της Τουρκίας βάσει της UNCLOS, που είναι ο ακόλουθος:

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Πηγή: Global Marines Boundaries Database, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA.
loading...