Τρισδιάστατο εκτυπωμένο…αυτί μεταμοσχεύθηκε στο Τέξας! – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πλήρους αυτιού, κατασκευασμένου με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, ολοκλήρωσε την Πέμπτη χειρουργική ομάδα στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Σαν Αντόνιο στο Τέξας.

Η γεννημένη στο Μεξικό ασθενής, το όνομα της οποίας δεν γνωστοποιήθηκε, με τους δημοσιογράφους να την αποκαλούν Αλέξα, έπασχε από τη σπάνια γενετική προδιάθεση μικροωτία. Η πάθηση αυτή προκαλεί σμίκρυνση και τον κακό σχηματισμό του έξω ωτός και είναι ικανή να επηρεάσει την ακοή.

Τα νέα κύτταρα τοποθετήθηκαν σε ειδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή, ο οποίος παρήγαγε ακριβές αντίγραφο του υγιούς αυτιού της ασθενούς.(New York Times)

Ο δρ Αρτούρο Μπονίγια, ειδικός πλαστικός χειρουργός ωτός στο Σαν Αντόνιο, πραγματοποίησε την επέμβαση αφαιρώντας μισό γραμμάριο χόνδρο από το ατροφικό εξωτερικό μέρος του αυτιού της ασθενούς. Ο χειρουργός έστειλε αμέσως μετά το αφαιρεθέν τμήμα αυτιού στην εταιρεία 3DBio Therapeutics στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι του Κουίνς, στη Νέα Υόρκη, μαζί με τρισδιάστατη απεικόνιση του υγιούς αυτιού της ασθενούς.

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, άλλη ιατρική ομάδα απομόνωσε τα χονδροκύτταρα που ευθύνονται για τον σχηματισμό των χόνδρων στο ανθρώπινο σώμα, από το δείγμα ιστών, για να αναπτυχθούν σε καλλιέργεια αποτελούμενη από θρεπτικές ουσίες. Τα υλικά της καλλιέργειας, που διατηρούνται μυστικά από την εταιρεία στο Κουίνς, επέτρεψαν στα κύτταρα να πολλαπλασιασθούν ταχύτατα.

Τα νέα κύτταρα τοποθετήθηκαν με τη βοήθεια σύριγγας σε ειδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή, ο οποίος παρήγαγε μικρό, επίμηκες σχήμα, αποτελούμενο από δισεκατομμύρια κύτταρα, ακριβές αντίγραφο του υγιούς αυτιού της ασθενούς.

Η όλη διαδικασία εκτύπωσης διήρκεσε λιγότερο από δέκα λεπτά. Το εκτυπωμένο αυτί επεστράφη στο εργαστήριο του δρος Μπονίγια και αποθηκεύθηκε σε ειδικό ψυκτικό θάλαμο, προτού μεταμοσχευθεί στη θέση του ατροφικού αυτιού της Αλέξα.

loading...