Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: “Το ΑΚΕΛ είναι πράκτορες των Εγγλέζων”

Είπε ανοικτά τη μεγάλη αλήθεια για το ΑΚΕΛ. ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ!!!

Πράκτορες και μάλιστα των Εγγλέζων; Βαρύ αυτό Μακαριότατε.

Αν είσαι δημοσιογράφος και δεν το ξέρεις, μειονεκτείς. Από την εποχή του Πάπη, όχι τώρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στον Πολίτη: Υποστηρίζει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νέος Μακάριος

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αν και δηλώνει πως δεν υποστηρίζει κανένα εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν κρύβει την ιδιαίτερη συμπάθειά του για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πολίτης και στον δημοσιογράφο Μανώλη Καλατζή, συγκρίνει μάλιστα την υποστήριξη της οποίας τυγχάνει, με αυτήν που απολάμβανε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόεδρος Μακάριος.

Θεωρεί πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, επειδή είναι έξυπνος άνθρωπος, θα κρατήσει ίσες αποστάσεις, αν και κατά τις πληροφορίες του, τα παιδιά του Προέδρου υποστηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Εκτιμά επίσης πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου δεν θα είναι εύκολο να περάσει στον δεύτερο γύρο, ενώ για το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι όποιον υποψήφιο και αν επέλεγε θα τον έδενε χειροπόδαρα και αυτό είπε τόσο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη όσο και στον Αχιλλέα Δημητριάδη.

Αποδίδει επίσης στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, λάθος τακτική να ασκεί κριτική στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, αφού ούτως ή άλλως πρέπει να συνεργαστεί είτε με το ένα είτε με το άλλο κόμμα.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Πολίτη μιλάει επίσης για το θέμα της υγείας του και για όσους συζητούν για τον θάνατό του, κάνοντας σενάρια για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Νίκος, ο νέος Μακάριος

Παρακολουθείτε την προεκλογική διεργασία; Έχουμε ήδη πολλούς υποψήφιους Προέδρους.

Δόξα σοι ο Θεός.

Αληθεύουν οι φήμες που σας θέλουν να υποστηρίζετε τον Νίκο Χριστοδουλίδη;

Να σου πω. Δεν είμαι σε κανέναν κοντά, αλλά είδα ότι μετά τον Μακάριο, μόνο ο Χριστοδουλίδης έχει λαϊκό έρεισμα. Δεν είχε λαϊκό έρεισμα κανένας Πρόεδρος.

Μάλιστα ένας βουλευτής του ΔΗΣΥ μου είπε πως έμαθε ότι τον υποστηρίζω… Του είπα δεν υποστηρίζω κανέναν, αλλά βλέπω ότι ο Νίκος έχει λαϊκό έρεισμα που δεν το είχε κανένας Πρόεδρος, ούτε καν ένας υποψήφιος Πρόεδρος.

Τον συναντήσατε;

Τον ξεγέλασαν προχθές.

Ποιος τον ξεγέλασε;

Ο επικοινωνιολόγος. Του είπα ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ο μακαρίτης, μου είχε στείλει τον επικοινωνιολόγο του, να με συμβουλεύσει για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Είχε έρθει να μου πει για το Α, Β, Γ, κ.λπ. Του είπα: «ρε δεν είμαι σημερινός. Είμαι 30 χρόνια μητροπολίτης και δεν τα έκανα τούτα και θα τα κάνω τώρα;». Θε έλεγε ο λαός: «α μύρισε ψητό και κάνει τέτοια τώρα; Θα ήταν εις βάρος μου να ακούσω τι μου έλεγε ο επικοινωνιολόγος». Του είπα ότι θα εκλεγώ, και μετά να έρθει να του κάνω το τραπέζι και να του εξηγήσω γιατί κέρδισα τις εκλογές.

Τον Νίκο Χριστοδουλίδη τι τον συμβουλέψατε;

Του είπα: « Έπρεπε να καταλάβεις, ότι δεν ήταν δικός σου άνθρωπος και ήθελε να σε παγιδέψει. Σε παρακολούθησα και μιλούσες βρε αδελφέ μισή ώρα. Δεν σε κανούσαν 10 λεπτά; Πρόσεχε από δαμαί και δα να μην σου στήσουν άλλη παγίδα, γιατί έχεις ένα προσόν που δεν το έχουν άλλοι. Έχεις λαϊκή στήριξη».

Εσείς τι ακούτε από αυτούς με τους οποίους μιλάτε για τις εκλογές;

Ήρθε ένα βουλευτής, φίλος μου και μου είπε, πως αν υποθέσουμε ότι ο φίλος μου ο Νίκος εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τι θα κάνει με τη Βουλή που δεν έχει βουλευτές να τον στηρίξουν; Και γω τον ρώτησα να μου πει, πόσους βουλευτές είχε ο Μακάριος; Έμεινε και με έβλεπε. Άνθρωπος που έχει λαϊκό έρεισμα, έχει δύναμη. Ας πάει η Βουλή να ψηφίσει έναν νόμο που δεν τον θέλει η κυβέρνηση. Αν κατεβούν 10.000 άτομα έξω από τη Βουλή, τι θα γίνει;

Κάποτε είχατε πει ότι είσαστε ΔΗΚΟ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ΔΗΣΥ, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος.

Είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, δεν είναι του Συναγερμού.

Ασυγχώρητα λάθη Νικόλα

Πιστεύετε ότι θα τον υποστηρίξει το ΔΗΚΟ;

Νομίζω ναι. Φώναξα πριν περίπου δύο χρόνια τον Νικόλα Παπαδόπουλο και του είπα: «Ρε Νικόλα είσαι έξυπνος άνθρωπος. Έχεις τώρα κάποια χρόνια που βρίζεις το ΑΚΕΛ και τον Συναγερμό. Με ποιον ανάθεμα θα πας αύριο να συνεργαστείς;». Είναι ασυγχώρητα λάθη αυτά. Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Εγώ μια φορά χρειάστηκα ψήφο και έκαναν το λάθος και με ψηφίσανε και θα μείνω ώς το τέλος.

Χειροπόδαρα το ΑΚΕΛ

Συναντηθήκατε με άλλους υποψήφιους;

Πρώτα είδα τον γιο του Λέλλου, με τον οποίο γνωριζόμαστε εκ του μακρόθεν. Του είπα: «Έμαθα ότι είσαι αξιοπρεπής άνθρωπος. Αν παραμείνεις αξιοπρεπής, υποψήφιος του ΑΚΕΛ δεν γίνεσαι. Το ΑΚΕΛ για να σε βάλει υποψήφιο θα σε δέσει χειροπόδαρα. Πού ζεις; Στο φεγγάρι, δεν είσαι κάτοικος αυτού του νησιού; Δεν κατάλαβες ότι οι αριστεροί είναι πράκτορες των Εγγλέζων;».

Πράκτορες και μάλιστα των Εγγλέζων; Βαρύ αυτό Μακαριότατε.

Αν είσαι δημοσιογράφος και δεν το ξέρεις, μειονεκτείς. Από την εποχή του Πάπη, όχι τώρα.

Το ΑΚΕΛ επέλεξε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δεν φαίνεται να είναι δεμένος χειροπόδαρα.

Ήρθε χθες (Τετάρτη) και τον είδα τον Μαυρογιάννη. Του είπα τα ίδια που είπα στον Αχιλλέα Δημητριάδη. Μου είπε ότι ώς τώρα δεν του είπαν τίποτα. Τον προειδοποίησα: «Αν νομίζεις ότι θα σε αφήσουν να διοικήσεις όπως θέλεις ξέχνα το». Επέμενε ότι δεν του είπαν τίποτα. «Μακάρι» του είπα, «καλός άνθρωπος είσαι, καλός συνομιλητής ήσουν, αλλά Κυπριακό γιοκ, δεν θα μπορέσεις να το λύσεις». Το κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί αν δεν έχουμε οικονομικό υπόβαθρο.

Κλειδί η οικονομία

Και το οικονομικό υπόβαθρο θα λύσει το Κυπριακό;

Θα πάμε στις συνομιλίες και θα χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι και θα πούμε: «Άκου κύριε Τατάρ, Τσαβούσογλου, Ερντογάν. Πρέπει να κάνουμε ένα σωστό κράτος, που να εξυπηρετούνται και οι Τούρκοι και οι Έλληνες, να ζουν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι όπως ζούσαν παλιά».

Ούτε ο ΔΗΣΥ δεν θέλει Αβέρωφ

Δεν μου είπατε όμως τίποτα για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, που είναι και Παφίτης.

Παφίτης και φίλος. Καλά δεν το καταλαβαίνει ο ίδιος όταν ούτε το κόμμα του δεν τον υποστηρίζει; Για να περάσει στη δεύτερη Κυριακή θέλει πάνω από 25% με 30%. Εσύ πιστεύεις ότι θα φτάσει στο 20%;

Του εισηγηθήκατε να αποσυρθεί;

Όχι, δεν μου πέφτει λόγος. Να κάνει ό,τι κάνει. Έκανε δηλώσεις κατά του Χριστοδουλίδη και έστειλε μια επιστολή. Σκεφτόμουν να του διαμηνύσω ότι αν είχε στείλει εκείνη την επιστολή με ευγένεια κ.λπ. ήταν να κερδίσει πολλούς ψήφους. Δεν κατάλαβε ότι αυτός ο λαός έχει απαξιώσει πλέον τα κόμματα; Θα του έλεγα να μην κρατάει αυτή τη γραμμή γιατί χάνει και μόνο με την καλοσύνη κερδίζει κάποιος. Ο Χριστοδουλίδης είναι ο πρώτος μετά τον Μακάριο που έχει λαϊκό έρεισμα. Γιατί το απέκτησε δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι η όλη του συμπεριφορά… Πήγαν να τον κατηγορήσουν για τα παιδιά του γιατί πήγαιναν σε αγγλικό σχολείο. Αφού όλοι οι διπλωμάτες, επειδή παίρνουν μεταθέσεις από τη μία χώρα στην άλλη, έστελναν τα παιδιά τους. Έγινε υπουργός, τι έπρεπε να κάνει;

Ο Πρόεδρος και τα παιδιά του

Ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Θα στηρίξει το κόμμα του.

Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης από το κόμμα του προέρχεται.

Εγώ πιστεύω ότι θα κρατήσει ίσες αποστάσεις. Πληροφορούμαι ότι τα παιδιά του Προέδρου υποστηρίζουν Χριστοδουλίδη. Δεν έχει βεβαίως σχέση, γιατί πολλές φορές, άλλο ψηφίζει ο πατέρας, άλλο τα παιδιά, άλλο η γυναίκα…

Είναι πελλοί στο ΕΛΑΜ

Είχατε κατηγορηθεί για σχέσεις με το ΕΛΑΜ, λόγω δηλώσεων που είχατε κάνει στο παρελθόν…

Είναι πελλοί. Σήμερα μπορώ να σου πω ότι είναι πελλοί τούτοι. Πίστευα ότι είχαν μεν μια ακραία γραμμή, αλλά νόμιζα ότι είναι μορφωμένα παιδιά. Ύστερα όταν έμαθα ότι ήταν με αυτούς της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα τότε είπα: «Όι, έν’ πελλοί τούτοι». Δεν έχω σχέσεις μαζί τους.

Ο Μιχαλολιάκος στην Ελλάδα, ισχυριζόταν ότι τους είχατε δώσει χρήματα;

Εγώ, χρήματα, δεν νομίζω. Τους συμπαθούσα αρχικά αλλά μετά όταν είδα ότι δεν πάνε καλά, λέω, εγώ με πελλούς ίντα που να κάμνω; Τους κρατάω σε απόσταση.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

loading...