Ρωσία-Ισραήλ στα μαχαίρια! Η Μόσχα θέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Δαμασκού

 Κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ο Ισραηλινός πρεσβευτής

Η Ρωσία εργάζεται για τη σύνταξη σχεδίου ψηφίσματος κατά του Ισραήλ, το οποίο θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά τον βομβαρδισμό από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας, Δαμασκού, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, που προκάλεσε την παύση λειτουργίας των διαδρόμων του αεροδρομίου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Κυριακή ο επίσημος ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός «Kan».

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός του αεροδρομίου της Δαμασκού και η διακοπή ορισμένων αεροδιαδρόμων πυροδότησε κριτική από τη Ρωσία, η οποία επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε δικαιολογία για τις ισραηλινές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, καθώς αυτή η κριτική την ώθησε να λάβει μια πρωτοφανή δράση κατά του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, γνωρίζοντας ότι το Ισραήλ είχε συχνά την υποστήριξη της Μόσχας στους διεθνείς θεσμούς.

Και το σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξε η Ρωσία και θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε: «Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τρόπο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, υπονομεύει τη σταθερότητα και επίσης παραβιάζει την κυριαρχία της Συρίας και άλλων χωρών και κατά συνέπεια, ο υπεύθυνος για την πραγματοποίηση της επίθεσης πρέπει να λογοδοτήσει. Διότι έχει βλάψει σοβαρά την ικανότητα να βοηθήσουμε τη Συρία ανθρωπιστικά».

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Ρωσία επεξεργαζόταν ήδη ένα τέτοιο ψήφισμα, αλλά πρόσθεσαν ότι «οι πιθανότητες της Ρωσίας να λάβει υποστήριξη δεν είναι μεγάλες». Ισραηλινή πηγή τόνισε ότι «το Ιράν συνεχίζει να χρησιμοποιεί το συριακό έδαφος και το αεροδρόμιο για λαθρεμπόριο όπλων», σύμφωνα με το Ισραηλινό Ραδιόφωνο.

Μετά την ισραηλινή επίθεση στο αεροδρόμιο της Δαμασκού στις δέκα του Ιουνίου, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Ρωσία και του ζήτησε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τον επιθετικό βομβαρδισμό που είχε στόχο το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού και το απέσυρε από υπηρεσία. Η Μόσχα έκρινε ότι «η δικαιολογία που δόθηκε από την ισραηλινή πλευρά δεν είναι συγκαλυμμένη».

Αφού κλήθηκε, ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Μόσχα, Άλεξ Μπεν-Ζβι, ότι οι ισραηλινές εξηγήσεις που παρουσιάστηκαν μέχρι στιγμής δεν ικανοποίησαν το Κρεμλίνο και ο Μπεν-Ζβι ενημέρωσε επίσης ότι η Ρωσία να μην επιτρέψει στη Συρία να μετατραπεί σε «πεδίο μάχης» για άλλες χώρες στο πλαίσιο της Καταπολέμησης της περιφερειακής τρομοκρατίας.

Ο Μπογκντάνοφ εξέφρασε στον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Μόσχα: «Η Ρωσία ανησυχεί βαθιά για την αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στο πολιτικό αεροδρόμιο της Δαμασκού, η οποία κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης, τον εξοπλισμό και τα κτίρια πλοήγησης και προκάλεσε ζημιές στη διεθνή πολιτική εναέρια κυκλοφορία». 

loading...