Κυβερνητική κρίση στην Σουηδία μετά την συμφωνία για χατίρι της Τουρκίας

 Οι Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας συμφώνησαν σε μια σειρά από τουρκικά αιτήματα σχετικά με τη μεταχείριση των Κούρδων του PKK, οι οποίοι ήταν τα αγαπημένα παιδιά του κόμματος από τη δεκαετία του 1980

ΗΤουρκία συμφώνησε να επιτρέψει την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η κουρδική κοινοβουλευτική άγρια ​​Amineh Kakabaveh απειλεί τώρα να προκαλέσει δυσπιστία στην υπουργό Εξωτερικών Ann Linde (S).

Μετά από μια μακρά συνάντηση μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται στη Μαδρίτη, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει το βέτο της κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

– Είχαμε πολύ μεγάλες συζητήσεις και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς τους έκανε να το αποδεχτούν. Αλλά συνολικά, είναι μια καλή συμφωνία που καταλήξαμε τώρα, λέει η πρωθυπουργός Magdalena Andersson (S) στο SVT News.

Για το τι κέρδισε η Τουρκία από την χθεσινή συμφωνία στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τα είπαμε αναλυτικά.

Για τις δύο σκανδιναβικές χώρες το κέρδος είναι βέβαια το προφανές, η έναρξη της ενταξιακής πορείας τους προς την Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Εντούτοις υπάρχουν και εσωτερικά πολιτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Το θέμα των Κούρδων που έτσι ελαφρά τη καρδία αναφέρεται στα κιτάπια της συμφωνίας δεν μπορεί να λυθεί έτσι απλά με μια δέσμευση.  

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λοιπόν, οι Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας συμφώνησαν σε μια σειρά από τουρκικά αιτήματα σχετικά με τη μεταχείριση των Κούρδων του PKK, οι οποίοι ήταν τα αγαπημένα παιδιά του κόμματος από τη δεκαετία του 1980.

Επίσης η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν επιστολή προθέσεων σχετικά με, μεταξύ άλλων, τις εξαγωγές όπλων και την έκδοση Κούρδων.

Ο Γιαν Χάλενμπεργκ, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής, λέει στο «Aktuellt» του SVT ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Σουηδία θα αρχίσει να πραγματοποιεί εκδόσεις Κούρδων. “Τότε η Σουηδία δεν θα ήταν πλέον κράτος δικαίου”, λέει.

Η κουρδικής καταγωγής ​​Amineh Kakabaveh, Μέλος του Κοινοβουλίου της Σουηδίας από το 2008, απειλεί να προκαλέσει δυσπιστία στην υπουργό Εξωτερικών Ann Linde (S) λόγω της συμφωνίας με την Τουρκία.

“Το βλέπω με μεγάλη ανησυχία. Αναρωτιέται κανείς πού βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Δυστυχώς, δεν είναι αξιόπιστο, μπορείτε να το δείτε. Αλλά την ίδια στιγμή, δεν γνωρίζουμε ακόμη τι σημαίνει όλο αυτό και ποιους μηχανισμούς υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές τις ομάδες και η Σουηδία δεν ήταν μόνη σε αυτό. Κανείς δεν ξέρει τι έγινε. Ελπίζω ότι άλλα πολιτικά κόμματα θα καλέσουν την Ann Linde στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, διαφορετικά θα πρέπει να προκαλέσουμε πρόταση δυσπιστίας για την Ann Linde ως Υπουργό Εξωτερικών”, λέει στο TV4.

“Πουλάνε τα πάντα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι μια μέρα θλίψης για τη Σουηδία”, προσθέτει.

loading...