Πίσω από τις κουρτίνες του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» (ΒΙΝΤΕΟ)

 Ο κόσμος της τηλεόρασης μπορεί να είναι λαμπερός και να φαίνεται μαγικός, αλλά από πίσω του κρύβονται πολλές εργατοώρες από ανθρώπους που ξημεροβραδιάζονται στα στούντιο με ένα σάντουιτς και πολύ άγχος! Η εμπειρία για έναν παίκτη τηλεπαιχνιδιών είναι διασκεδαστική (όχι πάντα, ενίοτε ψυχοφθόρα και κουραστική…), αλλά πρέπει να βλέπουμε και πίσω από τις κουρτίνες, όλους αυτούς τους ανθρώπους της παραγωγής, από τον υπεύθυνο casting και την μακιγιέζ μέχρι τον τηλεπαρουσιαστή και τον μοντέρ, που μοχθούν για ένα τηλεοπτικό αποτέλεσμα που όλοι εμείς απολαμβάνουμε αραχτοί από τον καναπέ μας. Η συμμετοχή μου στο «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, όχι μόνο για το κέρδος, αλλά για όλο το ταξίδι.

Casting

Από το να δηλώσεις συμμετοχή στο «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» μέχρι τελικά να κάτσεις στην καρέκλα απέναντι στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, είναι μια «Οδύσσεια». Ο λόγος είναι απλός: Οι αιτήσεις είναι καθημερινά εκατοντάδες και όχι από τους γνωστούς τηλεπαιχνιδάδες και κλασικούς «παίκτες» που τους αρέσουν τα τηλεπαιχνίδια γνώσης και ρισκάρουν, αλλά -δυστυχώς για την παρούσα οικονομικοκοινωνική κατάσταση- από χιλιάδες βιοπαλαιστές που θέλουν να παίξουν στον «Εκατομμυριούχο» μόνο και μόνο για να πάρουν ένα 500άρικο, να πληρώσουν έναν λογαριασμό και να φύγουν… Δεν υπάρχει τζόγος δηλαδή, καθώς η πλειονότητα των παικτών είναι φοβισμένοι και πηγαίνουν για τα σίγουρα και τα λίγα. Ο βασικός λόγος που κατάφερα να παίξω, πριν ξεκινήσει η… πλημμυρίδα, είναι επειδή έκανα την αίτηση εγκαίρως, πριν ακόμη αρχίσει να προβάλλεται το τηλεπαιχνίδι στον ΑΝΤ1.

Για όσους λοιπόν τελικά επιλεγούν μέσα από τις εκατοντάδες αιτήσεις, θα τους περιμένουν οι υπεύθυνες του casting Μιράντα και Σταυρούλα. Σε πρώτη φάση θα απαντήσετε ένα τεστάκι 14 ερωτήσεων με multiple choice, ακριβώς στο ίδιο format με το τηλεπαιχνίδι. Κανείς φυσικά δεν απαντάει σωστά και στις 14 ερωτήσεις, αλλά από αυτό το γραπτό τεστ παίρνει η παραγωγή μια ιδέα για το επίπεδο γνώσεων κάθε παίχτη. Προφανώς δεν θέλουν παντελώς άσχετους παίχτες που θα χάσουν π.χ. στην 3η ή στην 4η ερώτηση, γιατί τότε θα πάει στράφι το γύρισμα. Το καλό επεισόδιο είναι αυτό που έχει παίχτες με γνώση, που μιλάνε στην κάμερα και δεν φοβούνται να ρισκάρουν. 

Εκεί έρχεται το δεύτερο μέρος του Casting που είναι ένα ολιγόλεπτο βίντεο για να δει η παραγωγή κατά πόσο «γράφει» κάθε υποψήφιος παίκτης στην κάμερα και πόσο επικοινωνιακός είναι. Το εν λόγω τηλεπαιχνίδι δεν είναι «Πανελλήνιες» για να δίνει ο παίκτης ξερές απαντήσεις, δίχως να επικοινωνεί με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Θέλουν παίκτες επικοινωνιακούς, ευχάριστους και ομιλητικούς.

Εφόσον περάσετε το Casting και σας καλέσουν να παίξετε, αυτό δεν σημαίνει ότι η περιπέτεια μέχρι να κάτσετε στην καρέκλα του «Εκατομμυριούχου» έχει τελειώσει. Η παραγωγή καλεί 2 έως 3 γκρουπ παικτών για τα 4 γυρίσματα που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Το να σας καλέσουν για γύρισμα, δεν σημαίνει ότι θα παίξετε σίγουρα. Σε άλλα γυρίσματα υπάρχει γρήγορη ροή, καθώς οι παίκτες χάνουν γρήγορα, ενώ υπάρχουν γυρίσματα που κάποιοι παίκτες προχωράνε μακριά ή χρονοτριβούν πολύ μέχρι να αποφασίσουν και τελικά τελειώνουν τα γυρίσματα με μερικούς παίκτες να γυρνούν από τα «Studio K» άπραγοι, καθώς δεν προλαβαίνουν να παίξουν! Τουλάχιστον, όμως, όταν τους καλούν για δεύτερη φορά μπαίνουν σε μια σχετική προτεραιότητα και τελικά καταφέρνουν να παίξουν. 

Σημειώνω πως εγώ κατάφερα να παίξω την δεύτερη φορά που με κάλεσαν, καθώς την πρώτη φορά που πήγα με «βοήθεια τηλεφώνου» τον φίλο Θοδωρή, δεν πρόλαβα να παίξω. Ξαναπήγα μετά από 3 σχεδόν εβδομάδες με την βοήθεια της Αναστασίας, που ήταν τελικά και τυχερή.

Διαγωνιστικό μέρος

Οι ερωτήσεις ήταν σχετικά εύκολες ή τελικά εμένα μου φάνηκαν έτσι, γιατί τις ήξερα. Στην ερώτηση με την πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, αν δεν είχα βοήθεια, θα απαντούσα κατευθείαν την σωστή απάντηση (50 μέτρα), αλλά αν δεν είσαι σίγουρος, δεν ρισκάρεις να χάσεις και να φύγεις από την τρίτη ερώτηση. 

Το πραγματικό παιχνίδι έγινε στην ερώτηση των 5000 ευρώ για την ευρεσιτεχνία του Όουεν Μακ Λάρεν. Ενώ στην αρχή δεν ήθελα να παίξω και να φύγω με τα 4000 ευρώ, τελικά με την ανάλυση της ερώτησης, βρήκα το θάρρος, καθώς θεώρησα πολύ πιθανό να έχω απαντήσει σωστά. Κι ευτυχώς μου βγήκε το ρίσκο!!!

Τώρα για την απαγόρευση οδήγησης στους παίκτες του Σούμο τι να πω; Η ερώτηση μου φάνηκε παντελώς ανόητη και τελικά έδωσα μιαν απάντηση με βάση την στατιστική, καθώς δεν είχε δοθεί μέχρι εκείνο το σημείο ως σωστή απάντηση το «Δ». Επιπλέον, έδωσα μια σχετικά «τρελή» απάντηση, γιατί κάτι τέτοιο περίμενα στην 11η ερώτηση. Αν μου είχε δοθεί αυτή η ερώτηση πολύ νωρίτερα, θα σκεφτόμουν πιο ορθολογικά και ίσως τελικά να απαντούσα το αυτονόητο που είναι αυτοκίνητο. Αλλά τελικά μέχρι εκεί ήταν η ικανότητα και η τύχη μου. 

Η ερώτηση που κόπηκε στο μοντάζ!!!

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και στην ερώτηση για τα 500 ευρώ συνέβη κάτι πρωτόγνωρο, που φυσικά δεν παίχτηκε στην τηλεόραση, αλλά το βιώσαμε όλοι εμείς που είμαστε παρόντες στο -παγωμένο από τα air condition- πλατώ του «Studio K». Η ερώτηση ήταν η εξής: Από πού δεν βγάζει η μέλισσα μέλι; Α. Κάστανο Β. Θυμάρι Γ. Βαμβάκι Δ. Ρίγανη. Όπως εξήγησα στον Γρηγόρη πηγαίνω λαϊκή και αγοράζω μέλι από εκεί και ξέρω καλά για το μέλι από Κάστανο και Θυμάρι. Η Ρίγανη επίσης είναι συγγενές με το Θυμάρι, άρα το θεώρησα πολύ λογικό να υπάρχει μέλι από Ρίγανη και έτσι απάντησα το «Γ» πως δεν υπάρχει μέλι από βαμβάκι δηλαδή. Ο Αρναούτογλου «κλείδωσε» την απάντηση και όλοι περιμέναμε το αποτέλεσμα. Εκείνη την στιγμή αντιλαμβάνομαι μια ανησυχία στο πλατώ από τον Floor manager, η σωστή απάντηση δεν δίνεται και τελικά ακούγεται από το Control Room πως κόλλησε ο υπολογιστής!!! Καθήμενος, λοιπόν, σε… αναμμένα κάρβουνα μετά από 2 λεπτά ανακοινώνεται από το Control Room πως η ερώτηση αποσύρεται, καθώς ο βοηθός αρχισυντάκτη ανακάλυψε τελευταία στιγμή πως και οι 4 απαντήσεις είναι σωστές!!! Πρωτοφανές… Έτσι τελικά αποσύρθηκε η ερώτηση και μετά ήρθε η «Μπουγιαμπέσα», την οποία απάντησα πολύ εύκολα και προχώρησα παρακάτω.

Βοήθειες από χρυσάφι

Οι βοήθειες που πήρα ήταν καθοριστικές και όπως μου παραδέχτηκε και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, έκανα την καλύτερη διαχείριση βοηθειών. Το «κοινό» το πήρα εκεί που δεν ήμουν σίγουρος και η απάντησή τους ήταν καθοριστική για να προχωρήσω. Αν ζητούσα την βοήθεια του κοινού στην «Silicon Valley» ή «στο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ» μπορεί και να απαντούσαν λάθος. Γενικά, δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη στην κοινή γνώμη…

Το 50-50 με ξελάσπωσε, γιατί μου έδιωξε έναν παντελώς λάθος συλλογισμό. Θυμόμουν την ταινία «The Internship» με τους Vince Vaughn και Owen Wilson που πήγαν στα κεντρικά της Google στην Καλιφόρνια. Δεν πήγαν στην Silicon Valley που είναι τελικά στο San Francisco. Ευτυχώς το 50-50 μου έδιωξε το Λος Άντζελες και κατάφερα να προχωρήσω. Είχα ως μοτίβο, όταν δεν ξέρω κάτι ή να ζητάω βοήθεια ή τελικά να σταματήσω και αυτό με δικαίωσε.

Για την «βοήθεια του τηλεφώνου» και την Αναστασία ό,τι και να γράψω είναι λίγο, καθώς η παρέμβασή της πραγματικά έγραψε ιστορία ως η ταχύτατη και σωστή βέβαια απάντηση που δόθηκε ποτέ. Πριν καν συμπληρωθούν 5 δευτερόλεπτα από την εκφώνηση (δίχως περιττές χαιρετούρες του τύπου «Γεια σου Αναστασία» κτλπ λες και δεν γνωριζόμαστε…) η Αναστασία έφερε… τρικυμία στο πλατώ και με οδήγησε με ασφάλεια στα 4.000 ευρώ. Στο μόνο που… βοήθησα εγώ, ήταν στο γεγονός το ότι την επέλεξα να μου δώσει βοήθεια σε κάτι που ήμουν σίγουρος πως το γνώριζε. Και τελικά δικαιώθηκα!

Επίλογος

Για να ολοκληρώσω, η εμπειρία μου από το παιχνίδι ήταν άκρως διασκεδαστική και αυτό δεν το λέω λόγω του κέρδους, αλλά από το παιχνίδι που ειλικρινά το απόλαυσα. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου είναι πράγματι ένας χαρισματικός τηλεπαρουσιαστής που σε κάνει να νιώθεις πολύ οικεία λες και παίζεις από τον καναπέ του σπιτιού σου. Πάει λοιπόν και αυτή η πρόκληση και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη!!!

loading...