Ανώτατος ηγέτης του Ιράν: «Εχθροί υποκινούν τις ταραχές στη χώρα με στόχο να ανατρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία»


 Μετά την πολύνεκρη κατάρρευση κτιρίου πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις σε πόλεις του Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, θεωρεί ότι «εχθροί» υποκινούν τις ταραχές στη χώρα με στόχο να ανατρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία.


«Σήμερα η μεγαλύτερη ελπίδα των εχθρών είναι να επιφέρουν πλήγμα στη χώρα επαφίεται στις λαϊκές διαμαρτυρίες. Αλλά ο υπολογισμός των εχθρών είναι λανθασμένος όπως και οι προηγούμενοι», τόνισε ο Χαμενεΐ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.


Μετά την κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου, στις 23 Μαΐου στην πόλη Αμπαντάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ιράν.


Οι αρχές αποδίδουν την κατάρρευση του κτιρίου Metropol Building στη διαφθορά τοπικών αξιωματούχων και την πλημμελή τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Δήλωσαν δε ότι 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δήμαρχοι και άλλοι αξιωματούχοι, έχουν έως τώρα συλληφθεί για πολεοδομικές παραβάσεις.


Οι διαδηλωτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η καταστροφή είναι αποτέλεσμα της αμέλειας της κυβέρνησης και της παγιωμένης διαφθοράς και χρησιμοποιούν συνθήματα κατά αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του Χαμενεΐ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :